Του Δημήτρη Παπαδάκη
Ο πρωθυπουργός μας είναι αρκετά έξυπνος άνθρωπος. Τουλάχιστον όσον αφορά το ίδιον όφελος. Τη Δευτέρα στη βουλή στη συζήτηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μας είπε πως η συμφωνία είναι καλή κατά γενική ομολογία… Ξέρει όμως πως κάτι τέτοια δεν πείθουν κανένα, γι’ αυτό και χθες παρενέβη κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, για να μπορέσει να πει μερικά πράγματα που έχει αξία κανείς να τα ακούσει.
Ο πρωθυπουργός σώστα για την πολιτική του επιβίωση αναζητεί τη φυγή προς το αμαρτωλό παρελθόν της μεταπολίτευσης, όμως θα πρέπει να θυμάται ότι η πραγματικότητα πάντα νικάει. Ο λαός έχει αποδώσει προ πολλού την ηθική απαξία που αρμόζει στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη. Ο λαός τον Σεπτέμβριο του 2015 παρά την κωλοτούμπα, παρά τα capital controls προτίμησε τους κατά συρροήν ψεύτες από τους κατά συρροήν κλέφτες. Όμως δεν θα κάνει πάντα το ίδιο. Γιατί, πολύ απλά, η μνημονιακή πραγματικότητα βαραίνει καθημερινά. Αυτό θα έπρεπε να αναλογιστεί ο πρωθυπουργός.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από το κλείσιμο της διαβόητης β΄αξιολόγησης είναι ότι για να σωθεί η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πράγματα που καμία χώρα δεν τα πέτυχε ποτέ. Θα πρέπει να πετύχει πράγματα που θα κάνουν την Ελβετία και το Κατάρ να μοιάζουν με ψωροκώσταινες! Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% εως το 2022 και 2% εως το 2060 είναι ένας στόχος που ξεπερνά τον άθλο. Πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών δεν πέτυχε ποτέ καμία χώρα. Θα το πετύχει η Ελλάδα; Θα το πετύχει, όταν οι κυβερνήσεις της προσποιούνται ότι κάνουν μεταρρυθμίσεις και όταν οι δανειστές προσποιούνται ότι βλέπουν μεταρρυθμίσεις; Τα πρωτογενή πλεονάσματα που τέθηκαν ως στόχοι χρειάζονται ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4 και 5%. Πιο πιθανό είναι αύριο το πρωί ο ήλιος να ανατείλλει από τη δύση, παρά η Ελλάδα να τηρήσει τη συμφωνία αυτή, που ουσιαστικά “θυσιάζει” πάνω – κάτω ένα ολόκληρο ΑΕΠ. Μέχρι όμως να υπάρξει αναθεώρηση της συμφωνίας αυτής ή μέχρι να σταματήσουν δανειστές και εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να κοροϊδεύουν με τις μεταρρυθμίσεις, προβλέπεται η πιο σκληρή αφαίμαξη.