Aρκετά βελτιωμένη από απόψη προσωπικού είναι πλέον η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου σύμφωνα με τον διοικητή Δημήτρη Μιχάλη. Αυτό ανέφερε σήμερα σε συντέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Δ. Μιχάλης έκανε λόγο για αύξηση κατά 20,6% του ιατρικού προσωπικού, η οποία αναλύεται κατά βάση σε 6 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, 6 προσλήψεις επικουρικών και τρεις ακόμη προσλήψεις που βρίσκονται σε διαδικασία κρίσεως.
Πράγματι η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν είναι βελτιωμένη, αφού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ωστόσο η χώρα βρίσκεται ακόμη σε μνημονιακό καθεστώς και μονοπάτια κρίσης και οι αποχωρήσεις γιατρών από το σύστημα συνεχίζονται (έστω και μειούμενες).
Ο Δ. Μιχάλης απέφυγε αρχικά να αναφερθεί στις αποχωρήσεις γιατρών τον τελευταίο χρόνο, τις οποίες ωστόσο παραδέχθηκε μόνο μετά από σχετική ερώτηση του ΑγρίνιοCulture.gr. Παραδέχθηκε λοιπόν την αποχώρηση ενός καρδιολόγου, ενός εντατικολόγου, ενός ακτινολόγου, ενός νεφρολόγου και δύο παθολόγων, ωστόσο τις αιτιολόγησε ως επιλογές του κάθε επαγγελματία που δεν έχουν να κάνουν με το νοσοκομείο. Ακόμη τόνισε ότι τα στοιχεία που παρουσίασε είναι “φωτογραφία της στιγμής” και υπεραμύνθηκε την αλήθεια του ποσοστού (20,6%) που επικαλέστηκε διευκρινίζοντας ότι το 20% είναι το ποσοστό των νέων γιατρών από τους τώρα υπηρετούντες. Ενώ παραδέχθηκε πως το ποσοστό θα είναι μικρότερο αν συνυπολογιστούν οι αποχωρήσαντες.
Όσον αφορά τα οικονομικά ο Δ. Μιχάλης τηρουμένων των συνθηκών ανέφερε πως το νοσοκομείο Αγρινίου δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Έδωσε μάλιστα ιδαίτερη έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται μέσω διεθνών ηλεκτρονικών προμηθειών να υπάρχει εξοικονόμιση για το νοσοκομείο από τον ανταγωνισμό των διαγωνιζόμενων προμηθευτών κάνοντας μάλιστα λόγο για αφανείς ήρωες στο νοσοκομείο που “τρέχουν” την προσπάθεια αυτή. Ενόσω όμως υπάρχει μια “υπερηφάνια” για τα οικονομικά δεδομένα, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τα εξαιρέσιμα, βραδινά και υπερωρίες. Αυτό επισημάνθηκε από το ΑγρίνιοCulture.gr στο διοικητή του Νοσοκομείου, με τον Δ. Μιχάλη να επικαλείται εμπλοκή στην έγκριση των ενταλμάτων από τον Επίτροπο του Ε.Σ. Ωστόσο ο Δ. Μιχάλης ξάφνιασε λέγοντας χαρακτηριστικά : “Δεν θα ασχοληθώ με το γιατί υπήρξε η εμπλοκή, γιατί αν ασχοληθούμε θα αρχίσουμε να μιλάμε για καλούς και κακούς υπαλλήλους… Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έγιναν οι ενέργειες να ξεμπλοκάρει το θέμα και ήδη σήμερα ετοιμάζονται ξανά τα εντάλματα”.
Προβληματισμός ακόμη και για δολιοφθορά στο μαγνητικό τομογράφο
Εντύπωση προκάλεσαν τα λεγόμενα του Δ. Μιχάλη σε σχέση με το μαγνητικό τομογράφο του νοσοκομείου που έχει τεθεί για δύο μήνες και πλέον εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης και λόγω της αποχώρησης του εξειδικευμένου ακτινολόγου. Ο Δ. Μιχάλης εξέφρασε το προβληματισμό του γιατί ένα νέο μηχάνημα έχει παρουσιάσει τόσες πολλές βλάβες από την αρχή και ανέφερε πως η διοίκηση του νοσοκομείου προβληματίζεται ακόμη και για δολιοφθορά… Πάντως όπως ανέφερε η αποκατάσταση της βλάβης μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά, αφού έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων να αποφανθεί για τα προβλήματα και αν αυτά σχετίζονται με την υγρασία του χώρου που στεγάζεται ο μαγνητικός τομογράφος.
Παλιό Νοσοκομείο: Χαμηλώνει ο Δ. Μιχάλης τις προσδοκίες για την προοπτική του Πανεπιστημίου
Όσον αφορά την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου το οποίο από σήμερα φυλάσσεται ο Δ. Μιχάλης ανέφερε πως για τη στέγαση του ΕΚΑΒ, της νοσηλευτικής σχολής, των υπηρεσιών των ΕΟΠΥΥ, του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και του Ξενώνα “Αργώ” θα απαιτήσουν περί τα 1.500τ.μ. και άλλα 1.000τ.μ. για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Ωστόσο χαμήλωσε κατά πολύ τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την ενημέρωση του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Μιλτ. Ζαμπάρα πως θα μπορούσε να παραχωρηθεί το 70% των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου του Αγρινίου για την δημιουργία φοιτητικής εστίας. Ο Δ. Μιχάλης υποστήριξε πως υπάρχουν πάνω – κάτω 5.000τ.μ. που θεωρητικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το Πανεπιστήμιο μέσα όμως από ένα οργανωμένο σχέδιο, όμως χαρακτηριστικά είπε. Πρόσθεσε όμως πως η μη χρήση του χώρου για υπηρεσίες υγείας μπορεί να προκαλέσει ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα (σ.σ. εξαιτίας του κλήροδοτήματος).
“Υπόγειες διαδρομές με ιδωτικά συμφέροντα” στον Τεχνητό Νεφρό
Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του Δ. Μιχάλη ειπώθηκαν πολλά όσον αφορά τα άμεσα και μελλοντικά σχέδια της διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου, όπως είναι η αναθεώρηση του οργανισμού του νοσοκομείου, η αυτόμηση των ΤΕΠ, η δημιουργία μονάδας εμφραγμάτων σε δεύτερο χρόνο. Ανάμεσα πάντως στις δράσεις που υλοποίηθηκαν είναι η λειτουργία μιάς ακόμη χειρουργικής τράπεζας και η επανέναρξη των οφθαλμολογικών χειρουργείων. Όσον αφορά τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ο Δ. Μιχάλης ανέφερε πως η μονάδα δύσκολα θα αποκτήσει τον αριθμό των αιμοκαθαρόμενων που είχε στο πρόσφατο παρελθόν, επικαλούμενος ως πρόβλημα για αυτό το γεγονός ότι στον οργανισμό του νοσοκομείο προβλέπονται μόνο δύο θέσεις νεφρολόγων. Ωστόσο για τα προβλήματα που από καιρού εις καιρόν παρουσιάζονται ο Δ. Μιχάλης έκανε λόγο για υπόγειες διαδρομές με ιδωτικά συμφέροντα, “όταν βάζεις στον ασθενή τον προβληματισμό ότι εδώ κινδυνεύει η ζωή σου”….
Π. Παπαδόπουλος: Ανάταξη των κλινικών και τάξη στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόν στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου Π. Παπαδόπουλος. Με τη σειρά του επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του προσωπικού το νοσοκομείου σημειώνοντας ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η τοποθέτηση 7 μόνιμων γιατρών, μεταξύ των οποίων ένας νεφρολόγος, δύο παθολόγοι και δύο καρδιολόγοι. Ο Π. Παπαδόπουλος έκρινε ως πολύ σημαντική την εξέλιξη αυτή που εκτίμησε ότι θα σημάνει την ανάταξη της καρδιολογικής κλινικής που θα περιορίσει τις διακομιδές ασθενών, καθώς η κλινική δεν μπορεί να εφημερεύσει όλο το μήνα. Επίσης ο Π. Παπαδόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη η απογραφή παγίων στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, κάτι που όπως είπε συνέβη το 2005 για τελευταία φορά, εκτιμώντας ότι έτσι θα μπει τέλος στο πλιάτσικο που γίνονταν όπως είπε στα υλικά του νοσοκομείου. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη προσέλευση που υπάρχει για το ψηφιακό μαστογράφο του νοσοκομείου, την έναρξη του τμήματος λογοθεραπείας, τους εμβολιασμούς για όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο για τους Ρομά και τον οδοντιατρικό έλεγχο των παιδιών. Ωστόσο τόνισε ότι βασικοί στόχοι είναι η ανάταξη της παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εκτιμώντας ότι τα υπόλοιπα μπαίνουν προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα κατά κάποιο τρόπο, αφού όπως είπε θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι με την πραγματικότητα.
Δυστοκία στο να βρεθεί λύση με το ΕΚΑΒ
Το πρόβλημα που υπάρχει με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι γνωστό. Τόσο ο Δ. Μιχάλης, όσο ο Π. Παπαδόπουλος, εξέφρασαν την δυσφορία τους γιατί να μην μπορεί το νοσοκομείο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών που κινδυνεύει η περιοχή να μείνει ακάλυπτη από ασθενοφόρο, να χρηματοδοτήσει την συντήρηση των οχημάτων. Ο Π. Παπαδόπουλος πρότεινε μάλιστα πως ο σκόπελος της νομιμότητας τέτοιων χρηματοδοτήσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το ΕΚΑΒ, που μάλλον δεν είναι τόσο πρόθυμο για συνεργασία…
Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη τύπου:
Αναλυτικά τα στοιχεία του απολογισμού του Δ. Μιχάλη