“Δεν είμαστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν”
“Χιλιάδες άλλα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν και πήγαν καλά”
“Eίναι πλέον στην κρίση της πολιτικής ηγεσίας πως θα χειριστεί το θέμα του διοικητή”
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ για όσα συμβαίνουν εσχάτως στο Νοσοκομείο Αγρινίου οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Όπως ειπώθηκε στόχος των κοινών πρωτοβουλιών των δύο φορέων είναι να τεθούν τα προβλήματα του Νοσοκομείου στη σωστή τους διάσταση και να αποκατασταθεί η αλήθεια απέναντι στο κλίμα του τελευταίου διαστήματος που έχει δημιουργήσει μία άσχημη εικόνα για το Νοσοκομείο Αγρινίου. Γιατροί και εργαζόμενοι μετά την πρόσφατη ανακοίνωσή τους με την οποία χαρακτήρισαν persona non grata τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου, εξήγησαν σήμερα πως το επόμενο βήμα τους μετά τη σημερινή συνέντευξη θα είναι να επιδιώξουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπ. Υγείας για τα προβλήματα του Νοσοκομείου.
“Δεν είμαστε εδώ το Memorial, αλλά δεν θα υπονομεύσουμε το έργο μας”
Από την πλευρά του Σωματείου Εργαζομένων ο εκπρόσωπός του Στ. Μερμίγκης αρχικά στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια το Σωματείο και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών έχουν κοινό βηματισμό με στόχο να αρθεί το άσχημο κλίμα που δημιουργήσαν πρόσφατα διάφορα σχόλια για το Νοσοκομείο ακόμη και ανώνυμες επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας. “Δεν έχουμε μανιχαϊστική αντίληψη, δεν πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε οι καλοί και κάποιοι άλλοι κακοί, αναγνωρίζουμε τις παθογένειες που έχει το Νοσοκομείο και κουβαλά από παλιά” είπε ο Στ. Μερμίγκης και τόνισε ότι όσοι υπηρετούν από θέσεις ευθύνης την Υγεία αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία ως λάφυρα κάνοντας μετακινήσεις – αποσπάσεις μαζί με μια μειοψηφία εργαζομένων που βολεύονται από το σύστημα. “Δεν είμαστε εδώ το Memorial, αλλά δεν θα υπονομεύσουμε το έργο μας, αφού δεν είμαστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν” είπε στη συνέχεια ο Στ. Μερμίγκης και αναφέρθηκε διεξοδικά σε στοιχεία από την κίνηση του Νοσοκομείου που υποδηλώνουν κατά τον ίδιο πως την εμπιστοσύνη του κόσμου στο Νοσοκομείο, αλλά και το γεγονός ότι η άσχημη εικόνα που δημιουργήθηκε και από τις καταγγελίες περί ιατρικών λαθών αδικούν το νοσοκομείο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το 2016 έγιναν 2770 χειρουργεία τακτικά και έκτακτα, στο ΤΕΠ προσήλθαν 53.000 περιστατικά, ενώ το 2017 στο 8μηνο έγιναν στο Νοσοκομείο 700.000 εξατάσεις όλων των τύπων. Έκλεισε μάλιστα λέγονταν πως οι προτάσεις των υγειονομικών έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό στη διοίκηση και την 6η ΥΠΕ.
“Δεν ήρθαμε να κάνουμε τον συνήγορο κανενός, ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, αλλά όχι με συνοπτικές διαδικασίες”
Από τη μεριά της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ο πρόεδρός της Κώστας Μπακόπουλος διαπίστωσε πως το Νοσοκομείο περνά ένα στάδιο χαμηλής αξιοπιστίας και πως είναι λογικό ο πληθυσμός να επηρεάζεται από τις κριτικές που ακούγονται. Ωσόσο υπογράμμισε με νόημα πως χιλιάδες άλλα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν και πήγαν καλά, όμως αυτό φαίνεται ότι δεν βάρυνε στην κριτική του τελευταίου διαστήματος και διακρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως το ένα αντισταθμίζει το άλλο. Θύμισε μάλιστα περιστατικά προ διετίας όπου το νοσοκομείο αντιμετώπισε τροχαίο με αρκετούς πολυτραυματίες και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο ή περιστατικό με πολλούς εγκαυματίες. “Δεν ήρθαμε να κάνουμε τον συνήγορο κανενός, ούτε να συγκαλύψουμε καταστάσεις, οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, όμως η απόδοση των ευθυνών είναι περίπλοκη και δεν μπορεί να γίνεται στο πόδι και με συνοπτικές διαδικασίες” είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες περί ιατρικής αμέλειας και τόνισε πως δεν πρέπει να στιγματίζονται άνθρωποι τόσο εύκολα, όταν είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί για κάθε περίπτωση αν πρόκειται για ιατρικό λάθος, ιατρική πλάνη ή ιατρική περιπλοκή. Στη συνέχεια ανέφερε πως το Νοσοκομείο δεν αποτελεί εξαίρεση και όπως πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία λειτουργεί πολλές φορές οριακά ή και κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ο Κ. Μπακόπουλος εξήγησε με λεπτομέριες την υποστελέχωση του ΕΣΥ, τους έμπειρους γιατρούς που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, την φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό και το γεγονός ότι λείπουν οι ειδικευόμενοι γιατροί ιδίως από τα Νοσοκομεία της επαρχίας. Και αναφέρθηκε με παραδείγματα, όπως με 50 ασθενείς στην Παθολογική και 57 κατά μ.ο. περιστατικά ανά εφημερία η παθολογική δεν μπορεί να λειτουργεί με ένα ειδικευμένο και ένα ειδικεύόμενο γιατρό ή κάποιον αγροτικό. “Αυτές οι συνθήκες σημαίνουν πως είμαστε κάτω από τα όρια ασφαλείας” είπε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα όσον αφορά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ο Κ. Μπακόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν πολλά χωροταξικά προβλήματα ως προς τη λειτουργικότητα του χώρου, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπάρχει καν αίθουσα αναμονής. Σε σχέση με τη διαλογή ανέφερε πως είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί με τη χωροταξία που έχουν σήμερα τα ΤΕΠ, ενώ τέλος παραδέχθηκε πως υπάρχει σχεδιασμός για την αυτονόμη λειτουργεί του ΤΕΠ, αλλά έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
“Δεν παίρνουμε ούτε λέξη πίσω για το διοικητή”
Τις προκλητικές αποφάσεις για την ανακαίνιση του γραφείου του διοικητή και τη μετατροπή δωρεράς προς το νοσοκομείο σε σκίαστρο για τα αυτοκίνητα των διοικούντων κλήθηκαν να σχολιάσουν οι εκπρόσωποι των δύο φορεών, με το Στ. Μερμίγκη να αναφέρει: “οι αποφάσεις αυτές είναι προκλητικές και εξοργιστικές και μας αφοπλίζουν ακόμη και να τις στηλιτεύσουμε και γίνεται αντιληπτό από το καθένα τι προτεραιότητες έχει ένας άνθρωπος που έχει υπό την ευθύνη του ουσιαστικά δύο νοσοκομεία”. Υπενθύμισε μάλιστα στη συνέχεια πως το Σωματείο των Εργαζομένων με σωρεία ανακοινώσεων στο πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει πως είναι απέναντι σε πρακτικές που δεν συνάδουν με την χρηστή διοίκηση και το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από την Πολιτεία. Επισήμανε μάλιστα πως η πρόσφατη ανακοίνωση που χαρακτήριζε τον διοικητή persona non grata προέκυψε από ομόφωνες αποφάσεις του Σωματείου και της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών. Και κατέληξε λέγοντας “δεν παίρνουμε απολύτως τίποτα πίσω και είναι πλέον στην κρίση της πολιτικής ηγεσίας πως θα χειριστεί το θέμα”. Από την πλευρά του ο Κ. Μπακόπουλος ανέφερε κάποιες τοποθετήσεις του διοικητή σε ΜΜΕ και social media με τον τρόπο που έγιναν πλήττουν την αξιοπιστία του Νοσοκομείου. Μάλιστα σχολίασε και ανώνυμη επιστολή κάποιου υγειονομικού που είδε το φως της δημοσιότητας σημειώνοντας πως “έθαβε το νοσοκομείο”. Και πρόσθεσε με νόημα πως “αν τα πέρναμε σοβαρά αυτά που λέει θα έπρεπε να κλείσει το νοσοκομείο”. Τέλος αναφορικά με την εν γένει στάση των υγειονομικών ο Στ. Μερμίγκης ανέφερε πως “οι εργαζόμενοι είναι παντρεμένοι με το νοσοκομείο και θα πεθάνουν στο νοσοκομείο, ενώ οι διοικητές έρχονται και φεύγουν…” και υπενθύμισε πως το Σωματείο των Εργαζομένων ήταν αυτό που “έτρεξε” για να βρεθεί γιατρός που θα καλυψεί ως Διευθυντής τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ήταν αυτό που προειδοποίησε πως δεν θα ανεχθεί εμπλοκή στην κρίση του διευθυντή της Καρδιλογικής, ενώ “έτρεξε” ακόμη και για να λυθεί το πρόβλημα με την καταβολή των εξαιρέσιμων των εργαζομένων.
Ακούστε εδώ αναλυτικά όλη τη συνέντευξη τύπου
Βίντεο με τις εισηγήσεις των δύο εκπροσώπων