To ταξίδι μας… “στα αστέρια”

Γράφει ο Νίκος Κωστακόπουλος
Εκπαιδευτικός – Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου

Το ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Άφησε όμως πίσω του, στις καρδιές και στο νου των συμμετεχόντων, την υπέροχη αίσθηση της ψυχικής πληρότητας που δημιούργησε.
Κι αυτό, γιατί ήταν ένα ταξίδι διαφορετικό.
Ένα ταξίδι στον έξω κόσμο. Στον κόσμο που περιβάλλει τον γήινο κόσμο μας.
Ένα ταξίδι με όχημα τις αισθήσεις, τη δύναμη της σκέψης, της φαντασίας και της έγκυρης πληροφόρησης.
Ένα νοερό ταξίδι πού αλλού, αλήθεια, παρά στ’ αστέρια και στους πλανήτες! Κι ακόμα, στην πιο απρόσιτη γωνιά της γήινης στεριάς, …στην Ανταρκτική!
Ένα ταξίδι στους σταθμούς που έστησε στο διάστημα το δημιουργικό ανθρώπινο πνεύμα και που μας έδωσε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε απευθείας με ανθρώπους που υπηρετούν εκεί, ν’ αφουγκραστούμε τις σκέψεις τους και τις παραινέσεις τους από τον δικό τους τεχνητό κόσμο εκεί πάνω στο ουράνιο στερέωμα.
Ένα ταξίδι που διαδραματίστηκε τόσο μέσω της αστροπαρατήρησης τις νυχτερινές ώρες με τηλεσκόπια, αλλά και μέσω της αστροφωτογράφισης, όσο και μέσω δράσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως workshops και ομιλίες σχετικά με την αστρονομία.
Ένα ταξίδι που ξεκίνησε δειλά – δειλά σαν όνειρο έναν χρόνο πριν από έναν μικροσκοπικό πυρήνα ανθρώπων που έλκονται από την αστροπαρατήρηση, (δύο όλοι κι όλοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι), κι έγινε πραγματικότητα χάρη στην πίστη και στο «θέλω» πολλών ανθρώπων που το ενστερνίστηκαν στην πορεία.
Ένα ταξίδι που αντάμειψε όλους όσους συμμετείχαμε με οποιονδήποτε τρόπο, (άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, ο καθείς ανάλογα με τη μπόρεση, τη θέληση και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του, τόσο στην προετοιμασία και στην υλοποίησή του όσο και στην απόλαυση των θελγήτρων του), με την ικανοποίηση της προσφοράς, με συντροφικότητα, νέες γνωριμίες και σύσφιξη ανθρώπινων σχέσεων, με τη χαρά της απόκτησης νέων γνώσεων, με την επαφή με την αστρονομία και με τον νυχτερινό ουρανό, με την απόλαυση του φυσικού κάλλους μέσα από την άμεση επαφή με τη φύση.
Πρόκειται ασφαλώς για το ταξίδι που μας χάρισε η 12η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ) που διεξήχθη το τριήμερο από Παρασκευή 13 Ιουλίου έως και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 σε υψόμετρο 1200 μέτρων στο ελατόδασος του Δρυμώνα, στο ορεινό Θέρμο.
Στον Δρυμώνα, το χωριό – μπαλκόνι του πάνω ορόφου του ορεινού Θέρμου προς τη λίμνη Τριχωνίδα και το μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλίας! Εκεί όπου το ηλιοβασίλεμα, ανάμεσα στα άλλα πολλαπλά θέλγητρα που διαθέτει αυτός ο ξεχωριστός τόπος, εκεί λίγη ώρα πριν την αστροπαρατήρηση παίρνει άλλη διάσταση, καθώς διακρίνεται ο ήλιος να δύει πίσω από κάποιο νησί στη θάλασσα του Ιονίου, ενώ στο ενδιάμεσο προβάλλουν διάσπαρτες οι γαλαζωπές λωρίδες των λιμνών Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, του Πατραϊκού Κόλπου και της θάλασσας πλησίον των δυτικών ακτών της Ακαρνανίας!
Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν η εντρύφησή μας στην εναγώνια και κοπιώδη αναζήτηση των νόμων που διέπουν το σύμπαν από τα πολύ παλιά χρόνια ως σήμερα, παρουσιασμένα όλα αυτά με επιστημονική εγκυρότητα από ανθρώπους με βαθιά γνώση του αντικειμένου και με πάθος γι’ αυτό που κάνουν, οι οποίοι δεν αναφέρονται ονομαστικά εδώ για λόγους πρακτικούς. Θα υπάρξει μόνο στη συνέχεια μια εξαίρεση, καθώς πρόκειται για τον εκπρόσωπο μιας ολόκληρης χώρας.
Ιδιαίτερο στοιχείο της εκδήλωσης αυτής, λοιπόν, ήταν ότι τιμήθηκε και από μια πολύ μεγάλη χώρα, η οποία συνδέεται πολλαπλά με την Ελλάδα με ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Η χώρα αυτή ήταν η Ρωσία, την οποία εκπροσώπησε με την παρουσία του στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Θοδωρής (Φιόντορ) Καλάιντοφ. Ένας απλός άνθρωπος που επέλεξε μάλιστα να διαμείνει και ο ίδιος, μαζί και με την οικογένειά του, σε σκηνή μέσα στο δάσος, όπως και οι υπόλοιποι κατασκηνωτές και που ο ρόλος του οποίου, επιπλέον, ήταν καθοριστικός και σε κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Ήταν η ανοικτή επικοινωνία με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και η συνομιλία που πραγματοποιήθηκε με Ρώσο κοσμοναύτη που βρισκόταν στο διάστημα.
Η εκπροσώπηση της Ρωσίας στη διοργάνωση έδωσε, όπως είναι αυτονόητο, το στίγμα του μεγάλου εύρους ανταπόκρισης που είναι δυνατό να υπάρξει σε καλά οργανωμένες δράσεις που συνάδουν με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας.
Επιπλέον, η διοργάνωση αυτή ανέδειξε την ικανότητα των διοργανωτών, (της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Θέρμου), για την επιτυχή υλοποίηση τόσο μεγάλων διοργανώσεων, απέδειξε τη δυνατότητα μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας σε δράσεις υπερτοπικής εμβέλειας όταν υπάρχει συνδρομή πολλών φορέων, (όπως συνέβη με την εν λόγω διοργάνωση, την οποία συνέδραμαν ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πρεσβεία της Ρωσίας και εθελοντικές οργανώσεις), και υπηρεσιών (όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική και άλλες), και έδειξε περίτρανα την αστείρευτη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών μέσω της υλοποίησης δράσεων εθελοντισμού.
Ο χώρος που φιλοξένησε την εν λόγω εκδήλωση υπήρξε, κατά κοινή ομολογία, ο μεγαλύτερος ίσως που φιλοξένησε ποτέ εκδήλωση στην Αιτωλοακαρνανία και υπήρχαν όλες οι απαιτούμενες βοηθητικές παροχές, από φαγητό, καφέ, ιατρική βοήθεια, νερό για μπάνιο και χημικές τουαλέτες έως εγκαταστάσεις ραδιοερασιτεχνών, όπως και καθοδήγηση για τη στάθμευση των οχημάτων, κάτι που είχε ως συνέπεια να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη διοργάνωση ως μία από τις πιο άρτιες του είδους της ως τώρα, αν όχι η πιο άρτια, πράγμα που επισφραγίστηκε και από την πολύ μεγάλη συμμετοχή ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφων και επισκεπτών, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανήλθε σε πολλές εκατοντάδες ατόμων.
Αναφορικά με τον Δήμο Θέρμου, έναν μικρό ορεινό Δήμο που δεν διαθέτει ούτε τα απαιτούμενα μέσα ούτε το προσωπικό για την υποστήριξη τέτοιου εύρους δραστηριοτήτων, η απόλυτη επιτυχία που σημείωσε η διοργάνωση αυτή τόσο από άποψη συμμετοχής όσο και από άποψη πληρότητας, συνιστά εύσημο επιτυχίας. Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως χαρακτηριστικό και επαινετό παράδειγμα δράσης και αποτελεσματικότητας φορέων της διοίκησης, κάτι που περιποιεί τιμή για τη δημοτική αρχή, τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τα όργανα δημοτικής αποκέντρωσης, και συγχρόνως αποτελεί ένεση αισιοδοξίας για το μέλλον της περιοχής ευθύνης του Δήμου Θέρμου. Εδώ, βέβαια, πρέπει να σταθούμε για να εξάρουμε το παράδειγμα ανθρώπων που ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό του Δήμου Θέρμου, οι οποίοι ενίοτε ξεπερνώντας κάθε όριο των αρμοδιοτήτων τους προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους όχι μόνο ως υπάλληλοι αλλά και κατά πολύ περισσότερο, καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος από τις τρανταχτές ελλείψεις του Δήμου σε μέσα και σε προσωπικό. Από αυτή την άποψη τον κύριο ρόλο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ανάμεσα και σε άλλους συναδέλφους που συνέδραμαν σ’ αυτό, τον έπαιξε η αντιδήμαρχος κ. Ιωάννα Καλημέρη, στην οποία ανήκουν δικαιωματικά τα εύσημα για λογαριασμό και των υπολοίπων μελών της δημοτικής αρχής.
Η εν λόγω διοργάνωση απέδειξε εν τέλει εμπράκτως την ακατανίκητη δύναμη της θέλησης για την πραγματοποίηση υψηλών στόχων και συνάμα αποτέλεσε για το ορεινό Θέρμο – μια περιοχή με πολλαπλά θέλγητρα αλλά αδικημένη από απόψεως των αναγκαίων υποδομών και γι’ αυτό άγνωστη στον πολύ κόσμο – μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον της.
Αισιοδοξία, που εκκινεί από τη σημαντικότητα αυτού καθαυτού του γεγονότος ότι εκατοντάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας έσμιξαν σ’ αυτόν τον τόπο για ένα ολόκληρο τριήμερο και συνάντησαν πρόσφορο έδαφος για ενασχόληση με δράσεις που καλύπτουν πολλαπλά ενδιαφέροντα και αναφέρονται τόσο σε εκδηλώσεις με ποικιλία αντικειμένων όσο και – κυρίως αυτό – σε δράσεις οικοτουρισμού και συναφών μορφών εναλλακτικού τουρισμού που συνάδουν απόλυτα με τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της εν λόγω περιοχής.
Η πραγματοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων οικοτουριστικού περιεχομένου, με πιο χαρακτηριστική όλων την επίσκεψη 180 (εκατόν ογδόντα) φίλων της Αστρονομίας, και της φύσης φυσικά, στο ποτάμιο σπήλαιο “Θεοτικό”, σ’ αυτό το σπάνιο μνημείο που υπάρχει στην περιοχή μας – κάτι που σίγουρα λειτουργεί προωθητικά στην κατεύθυνση της περαιτέρω προβολής και αξιοποίησης του εν λόγω αναξιοποίητου αναπτυξιακού πόρου που συνιστά το εν λόγω φυσικό στοιχείο – επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Παράλληλα, βέβαια, η εν λόγω διοργάνωση συνεπάγεται και περαιτέρω ευθύνες για την τοπική κοινωνία. Ευθύνες που αναφέρονται κατ’ αρχάς στην εμπέδωση της αναγκαιότητας για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στην υλοποίηση υποδομών και δράσεων που είναι δυνατόν να γίνουν μέσω εθελοντικής προσφοράς. Ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναγκαιότητας για εθελοντικές δράσεις θα μπορούσε ίσως ν’ αναφερθεί η δυνατότητα βελτίωσης και ανάδειξης περιπατητικών διαδρομών, καθώς πρόκειται για κάτι που συμπεριλαμβάνεται στις πρώτιστες προτεραιότητες για την περιοχή στο σύνολό της και που μπορούν να το φέρουν σε πέρας στο μεγαλύτερο μέρος του οι ίδιοι οι πολίτες της. Οι άνθρωποι που έχουν κάθε λόγο να ενδιαφέρονται πρωτίστως για τον τόπο τους πράττοντας ό,τι είναι δυνατόν για το καλό της περιοχής τους με πίστη στις δυνατότητές της και με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η εν λόγω διοργάνωση εξάλλου – μια διοργάνωση που αποτέλεσε ένα πρωτόγνωρο πανηγύρι συμμετοχής και νέων προσεγγίσεων για την ανάπτυξη στην περιοχή – απέδειξε περίτρανα ότι όταν η πίστη σε μεγάλους στόχους συνοδεύεται από αντίστοιχη δράση, όλα είναι δυνατά.
Δεν θα ήταν δυνατό, βέβαια, να μην υπάρξει σε ένα τέτοιο κείμενο μια αναφορά στους πρωταγωνιστές της εν λόγω διοργάνωσης. Και πρωταγωνιστές υπήρξαν οι ερασιτέχνες αστρονόμοι που επέλεξαν το ορεινό Θέρμο για τη φετινή εξόρμησή τους και φυσικά οι εκπρόσωποί τους στους Συλλόγους τους που έλαβαν την απόφαση για επιλογή της εν λόγω τοποθεσίας για την πραγματοποίηση της φετινής πανελλήνιας συνάντησής τους, στους οποίους απευθύνεται η ευαρέσκεια εκ μέρους ολόκληρης της περιοχής του Δήμου Θέρμου.
Ιδιαίτερη αναφορά, ωστόσο, δικαιωματικά ανήκει στα δύο άτομα που αποτέλεσαν τον στενό πυρήνα από τον οποίο ξεκίνησε η ιδέα αυτής της διοργάνωσης, η οποία διαχύθηκε στη συνέχεια και υποστηρίχθηκε από πολλούς.
Πρόκειται πρωταρχικά, ασφαλώς, για τον Θέρμιο και πρόεδρο της Αστρονομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας κ. Κίμωνα Παπαθανασόπουλο, η επισήμανση του οποίου για την αναγκαιότητα αναζήτησης κατάλληλου χώρου για τη διεκδίκησης μιας τέτοιας διοργάνωσης στην περιοχή μας και το ειδικό βάρος της γνώμης του λόγω της θέσης που κατέχει υπήρξαν τα στοιχεία που συνέβαλαν με τον πιο καθοριστικό τρόπο στο να κερδηθεί η διοργάνωση σ’ αυτήν την περιοχή. Είναι μια πράξη φιλοπατρίας από εκείνες που αξίζει να βρουν μιμητές και γι’ αυτό αξίζει η έκφραση ευαρέσκειας στο πρόσωπό του εκ μέρους όλων των Θερμίων.
Το δεύτερο πρόσωπο διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο αναφορικά κατ’ αρχάς με την επιλογή της εν λόγω θέσης για την υλοποίηση της διοργάνωσης και στη συνέχεια ως σκληρά εργαζόμενος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου προετοιμασίας, όπως βέβαια και κατά την υλοποίηση της διοργάνωσης, είναι ο κ. Κώστας Μπακολίτσας, χωρίς τη συμβολή του οποίου είναι αμφίβολο αν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου για την περιοχή. Είναι ο άνθρωπος που αποτέλεσε την ψυχή της εκδήλωσης και γι’ αυτό του αποδίδουμε τις δέουσες ευχαριστίες εκ μέρους σύνολης της περιοχής.
Καταληκτικά, απευθυνόμενοι ως Θέρμιοι στους ερασιτέχνες αστρονόμους που έλαβαν μέρος στη 12η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ), αλλά και σε όλους όσους συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην εν λόγω εκδήλωση, ευχόμαστε ….στα ίδια μέρη να συναντηθούμε ξανά.
Να συναντηθούμε όλοι αυτοί που βρεθήκαμε αυτή τη φορά. Κι ακόμα πιο πολλοί. Κι όλο και πιο πολλοί κάθε φορά. Κι όχι μόνο στην ίδια αλλά και σε άλλες παρεμφερείς δράσεις. Κι όχι μία αλλά πολλές φορές.
Για τη δική μας απόλαυση μέσω κοινής δράσης σε κοινά ενδιαφέροντα σε μια περιοχή που έχει πολλά να προσφέρει στον καθένα που έλκεται από τα ποικίλα θέλγητρα της φύσης της!
Μιας φύσης ανέγγιχτης και πολλά υποσχόμενης για πολλαπλές συγκινήσεις!!
Για πολλά άλλα ταξίδια ….στο όνειρο!!!

View post on imgur.com