Οι τελευταίες παραστάσεις για «Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση «Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο
Ο πρώτος κύκλος της Πειραματικής Σκηνής κλείνει αποσπώντας θετικά σχόλια και το ζεστό χειροκρότημα του θεατρόφιλου κοινού. Οι τελευταίες παραστάσεις του έργου «Το μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο θα δοθούν στη ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ του Δη.Πε.Θε. ΑΓΡΙΝΙΟΥ στις, 13 και 14, ώρα 9.μ.μ και στις 16 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 6.μ.μ.

σημείωμα σκηνοθέτη:
Στο «Μάθημα», αυτό το «κωμικό δράμα»όπως το ονομάζει, ο Ιονέσκο δείχνει τηνεξουσιαστική διάσταση της εκπαίδευσης αλλά και την παράλογη πλευρά της ανθρώπινηςφύσης, τον τραγικό και γελοίο πυρήνα της. Στους ήρωες αναγνωρίζουμε τους εαυτούςμας, γελάμε με τα παθήματά τους και μαζί νιώθουμε οίκτο για τη μοίρα, δηλαδή την τύχη, τη συνθήκη που βρίσκονται χωρίς οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν και να το θέλουν.Σεβόμαστε αυτό το υπόδειγμα του θεάτρου του Παραλόγου και αφήνουμε να μας οδηγήσει σκηνοθετικά και υποκριτικά το ίδιο το κείμενο με το ιδιαίτερο πνεύμα και την δομή του.
Γιώργος Ζιόβας

λίγα λόγια για το έργο:
Στο «Μάθημα»ο Ιονέσκο με πρωτοποριακές τεχνικές ξεδιπλώνει ένα τριαδικό παιχνίδιαποτελούμενο από έναν ευυπόληπτο καθηγητή – τέρας, μια υπηρέτρια με μυστηριώδες (προφητικό σχεδόν) ύφος και μια μαθήτρια, τόσο ≪χαζή≫(δεν γνωρίζει ούτε πόσο κάνει 1 +1) κι όμως, τόσο ≪έξυπνη≫ που έχει απομνημονεύσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του πολλαπλασιασμού. Ένα παιχνίδι άσκησης εξουσίας με σαδιστικές διαθέσεις και κακό τέλος. Μια ιστορία τόσο συνηθισμένη (το ιδιαίτερο μάθημα ενός καθηγητήστην μαθήτριά του) όπου όλα συμφωνούν με τις επιδιώξεις – προσμονές του θεατή. Ερωταπαντήσειςσύμφωνα με τα όσα έχουμε διδαχτεί, κοινοτυπίες, δισταγμοί και πνευματώδεις επιδείξεις. Η ιστορία όμως γίνεται ασυνήθιστη. Ρεαλιστική αλλά και grotesque,αποκαλύπτει ένα τρίγωνο ανθρώπων αδύναμων να αντιδράσουν. Στον απόηχο του τριγώνου αυτού, η καταγγελία μιας μαθησιακής διαδικασίας λανθασμένης όπου τα μαθηματικά και η φιλολογία γίνονται όργανα – ≪μέσα≫ θανάτου. Κάθε λανθασμένηαπάντηση της μαθήτριας μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα τους (και κυρίως το γλωσσικόχάσμα) εκείνο της έλλειψης επικοινωνίας. Σκληρές λέξεις και εικόνες ντυμένες με τουπέροχα ανατρεπτικό χιούμορ του Ιονέσκο.

Δεν έχει σημασία αν η μαθήτρια έχει ιδιαίτεραταλέντα, ικανότητες ή ευφυΐα. Την περιμένει το ίδιο κακό τέλος γιατί απλά απουσιάζειαπό αυτήν η γνώση. Το μάθημα του καθηγητή τελειώνει έτσι όπως αρχίζει με τον ήχο τουκουδουνιού και την υπηρέτρια να ανακοινώνει την άφιξη μιας νέας μαθήτριας. Η γνώσηδε θα μπορέσει ποτέ να μεταδοθεί γιατί ο καθηγητής, αυτός ο θεσμικά υπεύθυνος για τημετάδοση της, θα γίνει το όχημα που θα απομακρύνει για πάντα την μαθήτρια από αυτήν.

μετάφραση: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
σκηνοθεσία / μουσική επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΟΒΑΣ
σκηνικό / κοστούμια: ΝΑΝΤΙΑ ΣΚΟΡΔΟΠΟΥΛΟΥ
φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
βοηθός σκηνοθέτη: ΜΑΓΔΑ ΡΕΝΤΙΦΗ

παίζουν:
Καθηγητής : ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΟΒΑΣ
Μαθήτρια: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΛΕΑΝΘΗ
Υπηρέτρια: ΜΑΓΔΑ ΡΕΝΤΙΦΗ

Τελευταίες παραστάσεις:
Πέμπτη 13,Παρασκευή 14 στις 9μ.μ. και Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 6μ.μ.

Κρατήσεις εισιτηρίων:
Τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο: 26410- 21158 από τις 9.00 π.μ – 13.00 μ.μ.
Η πώληση εισιτηρίων θα γίνεται στο Ταμείο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης
Πέμπτη – Παρασκευήαπό τις 20.00- 21.00 και Κυριακή από τις 17.00 -18.00
Τιμή εισιτηρίου: 10 €, γενική είσοδος

Την ιδιαιτερότητα της παράστασης την καθορίζει ο περιορισμένος αριθμός Θεατών(25) ανά παράσταση. Οι κρατήσεις εισιτηρίων γίνονται καθημερινά στο τηλέφωνο του Δη.Πε.Θε.(26410 21158,46452) και ώρες γραφείου.

View post on imgur.com