Ερωτήματα τέθηκαν σχετικά με τη συντήρηση των σχολείων με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου πως παρά τις οχλήσεις δεν έχει επισκευαστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο σχολείο με τη μόνωση του κτιρίου με αποτέλεσμα να στάζουν νερά από το ταβάνι και να έχουν υποχωρήσει σοφάδες από την οροφή. Το ερώτημα τέθηκε αρχικά από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δ. Τραπεζιώτη, αλλά και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμο Παπανικολάου, που ανέφερε πως παρόμοια προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.
Ο ν.4412 μας έχει κόψει τα χέρια και τα πόδια…
Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου απαντώντας ανέφερε πως υπάρχει συμβασιοποιημένη εργολαβία από τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στο 21ο Δημοτικό Σχολείο και άλλα σχολικά κτίρια του δήμου, ωστόσο εξήγησε πως οι εργασίες για τη μόνωση του κτιρίου δεν μπορούν να γίνουν όσο βρισκόμαστε σε περίοδο βροχοπτώσεων. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει επιφέρει ο νόμος 4412 για τα δημόσια έργα, που ουσιαστικά καταργήθηκε η δυνατότητα της ανάθεσης εργασιών, που παλιότερα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε έκτακτα ή επείγοντα προβλήματα. “Ο 4412 μας έχει κόψει τα χέρια και τα πόδια…” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και εξήγησε πως πλέον η ανάθεση δεν ανάθεση, αλλά κλήρωση ανάμεσα σε εκατοντάδες τεχνικούς από όλη την Ελλάδα, πράγμα που δημιουργεί καθυστερήσεις, αφού -όπως είπε- μπορεί να κληρωθεί ανάδοχος από οπουδήποτε και να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος για να εκτελέσει το έργο που του ανατέθηκε σε χρόνο που ευκολύνει τον ίδιο.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρκετά ανοιχτά θέματα στη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, όπου αυτό στο 21ο Δημοτικό Σχολείο. Προφανώς και το νέο θεσμικό πλαίσιο επέφερε κάποια προβλήματα εξίσου υπαρκτά. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί της χώρας εκφράζουν με την πρώτη ευκαιρία τα παράπονά τους για τις καθυστερήσεις που επέφερε ο ν. 4412. Αρκεί όμως οι αυτοδιοικητικοί να μην μείνουν στα παράπονα, αλλά να πιέσουν την κεντρική εξουσία για ένα θεσμικό πλαίσιο που βοηθά τους δήμους και τις περιφέρειες να δίνουν λύσεις. Και φυσικά αρκεί αυτά τα παράπονα να μην παίρνουν τη χροιά μιας δικαιολογίας απέναντι στα προβλήματα.