Στην τελική ευθεία μπαίνει η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα με την Κυβέρνηση να θέλει ψηφισμένο το νομοσχέδιο το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου, καθώς ο πολιτικός της χρόνος μειώνεται και υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών μέχρι το τέλος της άνοιξης. Εν αναμονή των τελικών πορισμάτων όμως διαπιστώνεται πως όποιες κι αν είναι οι αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη, δύσκολα θα μπορέσουν να δώσουν απάντηση στα πραγματικά προβλήματα των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών δομών της περιοχής.
Κατ΄αρχάς, η διαβούλευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα ανέδειξε -από τις αντιδράσεις που προέκυψαν- πως ο νέος χάρτης θα φέρει νέα προβλήματα χωρίς να εγγυάται λύσεις για τα υπάρχοντα προβλήματα που η Κυβέρνηση απέτυχε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια να λύσει. Η απορρόφηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, είτε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, είτε από τα Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είτε και από τα δύο Ιδρύματα είναι κάτι που δεν συναντά ομοφωνία στις τάξεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι δε απορίας άξιο από τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας είχε εξ΄αρχής τονίσει πως δεν θα κάνει τίποτα χωρίς συναίνεση, γιατί στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας επιμένει σε ένα “γάμο με το ζόρι”… Και μάλιστα όταν υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις Ιδρυμάτων, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που δεν μπήκαν καν στη δαμόκλειο σπάθη των “συνοικεσίων”, δηλαδή των συγχωνεύσεων με κάποιο ΤΕΙ, που μετ΄επιτάσεως προωθεί ο Υπουργός Παιδείας.
Η ακατανόητη επιμονή του Κ. Γαβρόγλου για απορρόφηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αποκαλύφθηκε, όταν προ ημερών ο Υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ επιχείρησε να διαψεύσει
το σενάριο συγχώνευσης τμημάτων του ΤΕΙ με το ΕΑΠ… Δηλαδή να διαψεύσει το ίδιο του τον εαυτό αφού ο ίδιος λίγες μέρες πριν είχε προκαλέσει συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων των δύο Ιδρυμάτων. Είναι προφανές ότι οι λόγοι που το Υπ. Παιδείας επιμένει στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας είναι πολιτικοί και ενδεχομένως και μικροπολιτικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Πέμπτη 7/2 -μια μέρα μετά την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος για το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου- ο Κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε στο Υπουργείο με τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένο και Μ. Τριανταφύλλου. Είναι προφανές ότι ο κορμός του πορίσματος της συζήτησης εντός των ακαδημαϊκών τειχών υπάρχει ήδη και επ’ αυτού γίνονται το τελευταίο διάστημα οι διάφορες συζητήσεις στο γραφείο του Υπ. Παιδείας.
Υπάρχουν όμως εκεί οι λύσεις στα προβλήματα; Η ιδέα της ίδρυσης μιας Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία -που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε ακαδημαϊκή συζήτηση- θεωρητικά θα μπορούσε να βάλει τέλος στα σενάρια των προηγούμενων ετών π.χ. για φυγή των Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα. Όμως μοιάζει να μην δίνει καμία λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα τα τελευταία χρόνια. Με κορυφαίο όλων ίσως αυτό των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων έχουν κάθε λόγο να φοβούνται πως το Τμήμα τους θα υποχρεωθεί να αλλάξει γνωστικό αντικείμενο, εντασσόμενο σε μία Γεωπονική Σχολή. Αλλά και να διαμαρτύρονται που θέματα όπως τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και η μετονομασία του Τμήματός τους σε “Μηχανικών Περιβάλλοντος” δεν προέκυψε, αλλά ούτε φαίνεται στον ορίζοντα να προκύπτει κάποια λύση.
Το βέβαιο είναι πως η συζήτηση για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη κατάφερε να “κρύψει” την ανικανότητα της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις τα προηγούμενα χρόνια. Το αν αυτός ο νέος χάρτης θα μπορέσει ως εκ θαύματος να λύσει τα δυσεπίλυτα προβλήματα των ακαδημαϊκών δομών της περιοχής ή αν θα προσθέσει νέα προβλήματα, αυτό αργά ή γρήγορα θα φανεί…