Την δημιουργία δεύτερου πανεπιστημίου στην Πάτρα, με βάση του ΕΑΠ και ένταξη σε αυτό, “παραδοσιακών” τμημάτων, προβλέπει το σχέδιο συννένωσης του Υπουργείου Παιδείας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργος Κώστας Γαβρόγλου, σε απάντηση ερώτησης του Αχαιού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Κατσανιώτη. Ωστόσο ο κ. Γαβρόγλου δεν διευκρίνισε αν τα “παραδοσιακά τμήματα” στα οποία αναφέρθηκε είναι τμήματα του ΤΕΙ και ή τα τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Πάντως ανέφερε πως μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ψηφιστεί στη Βουλή η νέα αρχιτεκτονική για όλα τα Ιδρύματα της χώρας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γαβρόγλου, η αρχιτεκτονική προβλέπει μια νέα πανεπιστημιακή δομή, με βάση του Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένταξη σε αυτό των “παραδοσιακών” τμημάτων. Τα μέλη ΔΕΠ θα μείνουν σε αυτή την δομή και θα συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά που κάνουν και σήμερα, είπε ο υπουργός Παιδείας.
“Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές τάσεις είναι η σύγκλιση των παραδοσιακών μεθόδων με την εξ’ αποστάσεως, είναι τα υβριδικά σχήματα. Σήμερα, η μεγαλύτερη πρωτοβουλία που παίρνεται στην Ευρώπη είναι η δημιουργία νέων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που δεν έχουν αποκλειστική αναφορά στην χωρικότητα” είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε :”Προτείνουμε την ίδρυση στην Πάτρα ενός δεύτερου Πανεπιστημίου. Σ’ αυτό το Πανεπιστήμιο θα πάει η δομή του ΕΑΠ ως έχει και θα έχει και παραδοσιακά Τμήματα. Αυτή η δομή του ΕΑΠ θα μπορέσει τώρα να αναβαθμιστεί, όχι μόνο μέσω συνεργειών αλλά και μέσω των δυνατοτήτων που θα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η λογική. Τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα μείνουν σε αυτή τη δομή. Δεν θα πάνε πουθενά αλλού. Θα συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά”. […]
Μάλιστα ο Κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί ένα σχέδιο για τη διοίκηση αυτού του νέου Πανεπιστημίου. “Γιατί, αυτό το νέο πανεπιστήμιο θα έχει αυτές τις δύο διακριτές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες λειτουργίες, γιατί στα τμήματα τα υπόλοιπα θα μπαίνουν τα παιδιά με τις κανονικές διαδικασίες. Αυτό όμως θα χρειαστεί κάποιες σκέψεις για τη διοίκηση, πράγμα που πάντα κάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις αυτής της νέας αρχιτεκτονικής, γιατί η ιστορία ενός θεσμού χρειάζεται κάποιες αναπροσαρμογές. Την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, θα υπάρχει μια τέτοια πρόταση” είπε χαρακτηριστικά.
Για το ΤΕΙ : Προτάσεις από τα κάτω…
Σχετικά με το μέλλον του ΤΕΙ φαίνεται ο Κ. Γαβρόγλου είπε : “Ως προς το τι θα γίνει με τα τμήματα των ΤΕΙ, θα ακολουθήσουμε αυτό που έχουμε ακολουθήσει παντού. Προτάσεις από τα κάτω. Αυτό έχουμε κάνει. Το Υπουργείο δεν έχει πάρει ούτε μια πρόταση η οποία δεν έχει έρθει από τα κάτω. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει από το 1974 και μετά. Προτάσεις που έρχονται από επιτροπές που τα ίδια τα Ιδρύματα προτείνουν με ακαδημαϊκό χαρακτήρα, γίνεται συζήτηση στις συγκλήτους, χωρίς ούτε ένα Προεδρικό Διάταγμα που δεν θα το πάρει είδηση κανένας, διαδικασίες στη Βουλή με ανοιχτά όλα, και βεβαίως αυτό δημιουργεί πολλές φορές και αντιθέσεις και διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές απόψεις που λύνονται και διαφορετικές απόψεις που παραμένουν. Η δημοκρατία αυτά έχει. Και εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώνουμε μέχρι το τέλος Μαρτίου που θα ψηφίσουμε στη Βουλή για όλα τα Ιδρύματα της χώρας μας αυτή τη νέα αρχιτεκτονική”.