Συνέντευξη του Νίκου Σταμάτη, υποψήφιου με τον συνδυασμό “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”
Είναι επιβεβλημένο να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που ζητάνε τη ψήφο μας στις αυτοδιοίκητές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.
Πώς σκέφτονται για την πόλη, τί σχέδια έχουν, γιατί συμμετέχουν στις εκλογές;
Σε αυτά τα πλαίσια, ο Νίκος Σταμάτης, υποψήφιος με τον συνδυασμό ¨Για την Κοινότητα Μεσολογγίου¨ απαντάει σε 7 ερωτήσεις!
Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;
Πιστεύω ότι αυτό που βιώνουμε οι Έλληνες είναι η απαξίωση της πολιτικής που ασκείται μέσα από την κομματοκρατία. Το ενδιαφέρον και η ενασχόληση μου με τα κοινά μέσα από ομάδες πολιτών και συλλόγους, αποτελούν το βασικό κίνητρο για την ανάμιξή μου με την αυτοδιοίκηση στο μικρότερό της κύτταρο: την Κοινότητα. Η συμμετοχή μου λοιπόν στις επερχόμενες εκλογές έχει να κάνει με αυτούς τους δύο παράγοντες: ένα ακομμάτιστο ψηφοδέλτιο με ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης που ζω.
Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Ο κοινοτισμός αποτέλεσε για αιώνες το βασικό και πιο πετυχημένο σύστημα διοίκησης των Ελλήνων ακόμα και κάτω από καθεστώς σκλαβιάς. Η κοινότητα αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό κάθε κοινωνίας και ως εκ τούτου μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.
Η ψήφιση του νέου νόμου έχει δύο σημαντικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα δεδομένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: την εφαρμογή της απλής αναλογικής και την δυνατότητα ενεργοποίησης ανεξάρτητων ομάδων ενεργών πολιτών μέσα από τα Συμβούλια Κοινότητας. Το Συμβούλιο Κοινότητας μπορεί να αποτελέσει το βήμα προώθησης των απαιτήσεων, των προβλημάτων και των αναγκών των κατοίκων της κάθε γειτονιάς, της κάθε συνοικίας. Προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των συνδυασμών που αποτελούνται από πραγματικά ενεργούς πολίτες χωρίς εξαρτήσεις και με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς.
Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;
Παρόλο που ο ρόλος του Συμβουλίου Κοινότητας είναι περισσότερο γνωμοδοτικός με εξαίρεση την κατανομή των πόρων που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό πίεσης αφού:
· μεταφέρει τη βούληση των πολιτών μέσω των λαϊκών συνελεύσεων και των συμβουλίων γειτονιάς των οποίων η ενεργοποίηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη,
· κάθε θέμα που αφορά την Κοινότητα Μεσολογγίου απαιτεί την εισήγηση του Συμβουλίου Κοινότητας πριν φτάσει προς ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο (δρόμοι, παιδικές χαρές, φωτισμός, διαχείριση απορριμμάτων, λαϊκές αγορές, αθλητικοί χώροι, αδέσποτα ζώα, ύδρευση και αποχέτευση, κοιμητήρια, κ.α.),
· ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας έχει λόγο και ψήφο στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα της Κοινότητας που εκπροσωπεί.
Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;
Τα βασικά προβλήματα της κοινότητας του Μεσολογγίου είναι κατά τη γνώμη μου τα εξής:
· η διαχείριση των σκουπιδιών (ανακύκλωση που δεν γίνεται, ο ΧΥΤΑ, η εκπόνηση και εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου για τη διαχείριση των σκουπιδιών),
· η εφαρμογή του σχεδίου πόλης σε όλες τις συνοικίες (δρόμοι, αποχέτευση, πλατείες, παιδικές χαρές, κλπ),
· η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης (λιμάνι, μαρίνα, λιμνοθάλασσα, νησάκια λιμνοθάλασσας, ιαματικά λουτρά),
· η έλλειψη συγκοινωνιακής μελέτης για την βελτίωση της κυκλοφορίας μέσα στην πόλη,
· προβλήματα της καθημερινότητας όπως η κακή κατάσταση πολλών δρόμων, οι αθλητικοί χώροι, τα αδέσποτα ζώα, η έλλειψη αποχέτευσης σε κάποιες συνοικίες, κ.α.
Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματικός ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;
Σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του (διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικός καθαρισμός, προστασία του Εθνικού Πάρκου της λιμνοθάλασσας, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών).
Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;
Το Μεσολόγγι είναι αναμφισβήτητα μια πόλη που διαθέτει φυσική ομορφιά και μεγάλη ιστορία και ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης. Σημαντικό όμως είναι να είναι μια πόλη ανθρώπινη πρωτίστως για εμάς τους κατοίκους της: μια καθαρή πόλη, με καλό δίκτυο δρόμων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, με οργανωμένη αποχέτευση για όλες τις συνοικίες της πόλης, με προσβάσιμους χώρους στα άτομα με ειδικές ανάγκες, με προσεγμένους αθλητικούς χώρους, με πολιτιστικά και περιβαλλοντικά πάρκα, με αξιοποιημένο το λιμάνι και τη Μαρίνα. Σε 4 χρόνια οραματίζομαι μια πόλη που οι ενεργοί πολίτες της θα συνδιαμορφώνουν την καθημερινότητά τους και θα συμμετέχουν στις αποφάσεις που τους αφορούν.
Το 2026 είναι οι επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την συγκυρία;
Το 2026 το Μεσολόγγι θα τιμήσει την επέτειο της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Η πόλη θα πρέπει να σχεδιάσει τις εκδηλώσεις μέσα σε κλίμα ενότητας και συνεννόησης μακριά από ιδιοτέλειες και μικροσυμφέροντα. Με μπροστάρη τη Δημοτική Αρχή και αρωγούς τους φορείς, τους συλλόγους και τους πολίτες θα πρέπει να οργανωθεί το έτος που το Μεσολόγγι θα είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Μόνο μέσα από μια πάνδημη προσπάθεια με ομόνοια, διάλογο, ιδέες, προτάσεις και δράσεις θα δώσουμε στην Πόλη της Ελευθερίας την αίγλη που της πρέπει.
Θα είναι μια υπόθεση όλων μας και θα πρέπει να στεφθεί με επιτυχία!