Ο Παύλος ο παπαγάλος έμελλε να υποδεχθεί τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου την πρώτη μέρα της άνοιξης. Δραπετεύοντας πρωί – πρωί από το κλουβί του σκαρφάλωσε στα κάγκελα για να υποδεχθεί με κραυγές τους μικρούς μαθητές, τους δασκάλους αλλά και το Σύλλογο Γονέων που μοίρασε στα παιδιά και στους μεγάλους τα καθιερωμένα μαρτάκια και τις καλύτερες ευχές με μια προσεγμένη και λιτή κάρτα με στίχους του Κωστή Παλαμά.
Σύμφωνα με την παράδοση το έθιμο της ασπροκόκκινης κλωστής έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά ή Μαρτάκι. Ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Στην περιοχή του Δοκιμίου το μαρτάκι φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.