Κοινόχρηστοι Χώροι – Τους χρησιμοποιούμε; Τι μας εμποδίζει; Κοινόχρηστοι είναι οι κοινής χρήσης ελεύθεροι χώροι που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο. Οι χώροι αυτοί αποτελούν κύριο συστατικό της πόλης, της δίνουν φυσιογνωμία και όταν έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν έτσι όπως πρέπει, συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα ζωής των πολιτών.
Πρέπει να τους δούμε ως ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να προσφέρετε σε όλους τους πολίτες, να είναι άνετοι, λειτουργικοί και πλήρως προσβάσιμοι από τον καθένα. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι το Μεσολόγγι, διαθέτει αρκετούς τέτοιους χώρους με εξαίρεση κάποιες γειτονιές που ασφυκτιούν ελλείψει πολεοδομικού σχεδιασμού (Καλλονή, Ροϊδούλα). Η αξιοποίηση όλων των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας αλλά και εκτός αυτής, η βελτίωση του πρασίνου, η καθαριότητα και η σωστή διαχείριση αυτών είναι ζητούμενο. Ένα από τα βασικότερα ζητήματα αποτελεί το θέμα της ιδιοκτησίας διάφορων χώρων. Σε ποιον ανήκει ο χώρος απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου; Ποιος έχει τη φροντίδα της παραλίας της Τουρλίδας; Σε ποιον ανήκει ο χώρος μπροστά από το Τρικούπειο; Ποιός φορέας είναι αρμόδιος στο δασάκι στο λιμάνι; Γιατί δεν υπάρχει φωτισμός, καθαριότητα και δεν επιδιορθώνονται οι κακοτεχνίες; Τι γίνεται με το αλσύλλιο που έχει δημιουργηθεί στο Βυρώνειο; Οι πλατείες που έχουν δημιουργηθεί ή αυτές που έχουν σχεδιαστεί σε κάποιες γειτονιές, γιατί δεν δημιουργούνται; Τίνος είναι τι, και ποιος διαχειρίζεται τι, με ποια νοοτροπία και τι κόστος; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν οι πολίτες στις συζητήσεις μεταξύ τους.
Διαβάσαμε πρόσφατα ότι υπάρχει εγκεκριμένο ποσό στον προϋπολογισμό του Δήμου μας για προμήθεια αστικού εξοπλισμού. Τι είδους όμως αστικό εξοπλισμό χρειαζόμαστε; Παγκάκια, ποδηλατοστάτες, κάδοι απορριμάτων, σταχτοδοχεία δημόσιων χώρων, πίνακες ανακοινώσεων, στάσεις λεωφορείων, υπαίθρια γυμναστήρια, παρατηρητήριο πουλιών, εξέδρα στην λιμνοθάλασσα, πέργκολα για σκίαστρο στον δρόμο της Τουρλίδας; Ο αστικός εξοπλισμός είναι ότι μπορούμε να σκεφτούμε ότι έχουμε ανάγκη, για να υποστηρίξει τη λειτουργία κάθε κοινόχρηστου ελεύθερου χώρου, και είναι καλό να προκύπτει μέσα από μια διαδικασία συμμετοχής και ανάγνωσης των αναγκών μας. Η επιλογή του αστικού εξοπλισμού και η τοποθέτηση του οφείλει να γίνει με σχεδιασμό και προς όφελος των καθημερινών μας αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υλικά που που έχουν την μεγαλύτερη βιωσιμότητα στον κοινόχρηστο χώρο είναι αυτά που πρέπει να επιλέγονται σε συνάρτηση πάντα με τον τόπο και το τοπίο.
Αναφέρουμε το παράδειγμα της πλατείας απέναντι από το σπίτι του Τρικούπη. Ενώ αυτή η γειτονιά έχει πλέον πεζοδρομηθεί και είναι η πιο καλά φωτισμένη, εντούτοις η πλατεία πάνω έχει μόνο ένα παγκάκι. Επίσης, το αλσύλλιο στον περιβάλλοντα χώρο από το Βυρώνειο δεν έχει καμία πρόβλεψη για κάθισμα, και ενώ έχει επισκεψιμότητα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάδο και για ποδηλατοστάτες. Πόσες φορές έχουμε πάει σε μια πλατεία και δεν βρίσκουμε μια σκιά να σταθούμε το καλοκαίρι (π.χ οι πλατείες στην περιοχή της Πλώσταινας) ή ένα παγκάκι να καθίσουμε( πχ. η πλατεία στα Ανατολικά Αλίπεδα) ή καλάθι απορριμάτων για να εναποθέσουμε τα απορρίμματα που κρατάμε στα χέρια μας όταν περπατάμε στις περιμετρικές; Πόσες φορές δεν έχουμε σκεφτεί, να είχαμε την δυνατότητα να μπούμε να περπατήσουμε με ασφάλεια σε προβλήτες μέσα στην λιμνοθάλασσα και να παρατηρήσουμε από κοντά τους αργυροπελεκάνους; Το ερώτημα που τίθεται είναι ΠΩΣ θέλουμε να διαχειριστούμε τους ελεύθερους χώρους! Ποια είναι η νοοτροπία μας γι΄ αυτούς. Θέλουμε πάρκα; Θέλουμε χώρους άθλησης; Θέλουμε επαφή με την φύση; Ή προτιμάμε να τους μετατρέψουμε σε παρκινγκ αυτοκινήτων; (κακό παράδειγμα το δασάκι στο λιμάνι τους καλοκαιρινούς και όχι μόνο). Η προσβασιμότητα για όλους επίσης είναι πολύ σημαντικό θέμα, αφού τόσο οι μητέρες με τα καρότσια, όσο τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα τρίτης ηλικίας δυσκολεύονται να κινηθούν στη πόλη. Στο εξωτερικό βλέπουμε στο δρόμο περισσότερα άτομα με ειδικές ανάγκες ή άτομα τρίτης ηλικίας. Δεν είναι επειδή εκεί είναι περισσότεροι. Είναι επειδή έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους δίχως εμπόδια και με ασφάλεια.
Ο σχεδιασμός της χρήσης των ελεύθερων χώρων και ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε σε αυτούς είναι ένα από τα θέματα που μπορούν να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και είναι από τα θέματα που πραγματεύεται ένας συμμετοχικός προϋπολογισμός πόλης. Αρκεί να κατανοήσουμε τα δικαιώματα μας και φυσικά τις υποχρεώσεις μας. Και αρκεί να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει. Την ελεύθερη, ασφαλή πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο. Έτσι θα αναβαθμιστεί η εικόνα της πόλης, θα βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων και η διαμονή των επισκεπτών .
“Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”
Συνδυασμός για τις Δημοτικές Εκλογές, Μάιος 2019
Επικεφαλής Κίνησης Όλγα Δασκαλή