“Δημιουργούνται τμήματα με στόχο την εκλογική πελατεία”
Απαράδεκτη και ανεπίδεκτη χαρακτηρίζει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών την πρόταση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.
Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών, έχουν προγραμματίσει για αύριο Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι συγκέντρωση και παράσταση στην Σύγκλητο, ενώ υπογραμμίζουν τα εξής:
Α. Οι συγχωνεύσεις-απορροφήσεις – συνέργειες έγιναν στο πόδι χωρίς μελέτες, το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας μέχρι προχτές συνενώνονταν με το ΕΑΠ, σήμερα με το πανεπιστήμιο Πατρών άντε και ένα κομμάτι του στο Πελοποννήσου.
Β. Δημιουργούνται τμήματα με στόχο την εκλογική πελατεία. Αντί για σύσκεψη με τους Πανεπιστημιακούς ο κος Υπουργός συσκέφτηκε με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους Νομούς Αχαΐας ,Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.
Γ. Δεν υπάρχει πρόθεση για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα. Η πείρα από την προηγούμενη απορρόφηση του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας(Αγρίνιο) δείχνει ότι είχαμε μείωση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου.
Δ. Δεν προκηρύσσονται θέσεις για μέλη ΔΕΠ, για Διοικητικό και λοιπό προσωπικό τα οποία έχουν αποδεκατιστεί. Το Διοικητικό προσωπικό την τελευταία τετραετία έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 30%.
Ε. Πετάει για «δόλωμα» την δημιουργία Ινστιτούτων – Π.Ε.Κ. που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τα διετή προγράμματα στα οποία οι διδάσκοντες θα πληρώνονται από τα δίδακτρα των φοιτητών, με στόχο να καμφθεί η αντίσταση των πανεπιστημιακών δασκάλων.
Ζ. Παρ’ ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, δεν θα προχωρήσει όπου υπάρχει διαφωνία, αντίρρηση, προωθεί νομοσχέδια φτιαγμένα στο πόδι.
Η. Περνάει στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων του Δημόσιου Πανεπιστημίου. π.χ σε τομείς όπως τα οικονομικά και τα τεχνικά όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις της 90ης Συνόδου των Πρυτάνεων. Μετά τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, έρχονται δίδακτρα στα διετή προγράμματα, υπάρχουν στην λεγόμενη επαγγελματική κατάρτιση, ιδιωτικοποιείται πλήρως η σίτιση των φοιτητών.
Θ. Βάζει φραγμό στους μαθητές των ΤΕΛ οι οποίοι καταδικάζονται να αποκτούν δεξιότητες ώστε να είναι «απασχολήσιμοι».
Ι. Αν τα παραπάνω τα συνδέσουμε με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, τα θνησιγενή τμήματα που δημιουργούνται σε λίγο δεν θα υπάρχουν.
Κ. Ευθύνες έχουν και οι Διοικήσεις των Ιδρυμάτων που υλοποιούν αυτήν την πολιτική και επιδόθηκαν σε συναλλαγή και αλισβερίσι.
Λ. Παράλληλα η κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην διοικητική μηχανή καθιστά το σχέδιο ανέφικτο. Υπενθυμίζουμε τα σημαντικότερα προβλήματα,μείωση του Διοικητικού Προσωπικού, μετατάξεις σε άλλους κλάδους, καμιά προκήρυξη νέων θέσεων, οργανισμός δεν υπάρχει, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθυστερεί με ευθύνη της κυβέρνησης και πολλά άλλα προβλήματα που θα προκύψουν.