Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σύμφωνα με το Σύνταγμα, όπως τροποποιήθηκε το 1986, τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, χωρίς να χρειάζεται καν να δώσει εξηγήσεις, τον πρωθυπουργό της χώρας.
Αυτό φυσικά γίνεται μόνο στην περίπτωση που απαιτηθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Και μόνον όταν αυτό προκύπτει από την διαπίστωση ότι οι προηγούμενες εθνικές εκλογές δεν δίνουν κυβέρνηση που να μπορεί να εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη των 151 βουλευτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και ενώ εκκρεμεί ακόμη η ανάθεση διερευνητικής εντολής στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα ακολουθήσει και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης.
Σε περίπτωση που ούτε αυτό καταστεί εφικτό, τότε το Σύνταγμα ορίζει ότι υπηρεσιακός πρωθυπουργός μπορεί να οριστεί ένας από τους τρεις προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται αντίστοιχα για την κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, τον κ. Παναγιώτη Πικραμένο και τον κ. Ιωάννη Καραβοκύρη.
Παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις του προέδρου δεν έχουν γίνει -φυσιολογικά άλλωστε γνωστές- φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού θεωρείται η κυρία Ασημακοπούλου. Κι αυτό για δύο λόγους:
-Είναι μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό, έστω και υπηρεσιακή.
-Ο Αρειος Πάγος έχει μαζί του την παράδοση καθώς και την προηγούμενη φορά, το 1990, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, διετέλεσε ο τότε πρόεδρός του Ιωάννης Γρίβας.