Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μήτσιου, «Το Στοίχημα της Αναγέννησης-Το μέλλον της Ελλάδας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο» παρουσιάζει η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου και οι εκδόσεις S+, στο Παπαστράτειο Μέγαρο τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 στις 19.30.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης, ο ταξίαρχος ε.α., πρώην εκπρόσωπος τύπου ΝΑΤΟ και αμυντικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης και ο συγγραφέας Γιάννης Μήτσιος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, έφορος Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της ΓΕΑ.
Το βιβλίο αντανακλά την αγωνία για το αύριο της Ελλάδας, μέσα σ΄ έναν σύνθετο κόσμο που φαίνεται να χάνει τις σταθερές του. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος, διεισδύοντας στα γεγονότα με έναν μοναδικό τρόπο και ανιχνεύοντας τις μελλοντικές εξελίξεις.
Περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση της χώρας μας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τολμά να κάνει προτάσεις για το αύριο και την αναγέννησήτης, αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία της Ελλάδας.
Παρουσιάζει τα διεθνή γεγονότα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βαλκάνια, την παγκοσμιοποίηση, την οικονομία, το ρόλο των θρησκειών και τη θέση της Ελλάδας σ΄ αυτόν τον απρόβλεπτο και μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο. Τα κείμενα που περιλαμβάνονται έχουν γραφεί και δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια και δίνουν στον αναγνώστη μια όσο το δυνατόν συμπυκνωμένη πληροφόρηση με χρονολογική σειρά.
Για το συγγραφέα προϋπόθεση για την αναγέννηση της Ελλάδας είναι η ύπαρξη ενός δημιουργικού οράματος για το αύριο, εμπνευσμένης ηγεσίας και ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης που θα υλοποιηθεί με «νέο πολιτικό αίμα», που θα πιστεύει στην πατρίδα, στην εθνική αξιοπρέπεια και στο μεγαλείο του ελληνισμού με σύγχρονο, σοβαρό πατριωτικό λόγο και εθνική αυτοπεποίθηση. Για την αναγέννηση θα απαιτηθεί, γράφει ο συγγραφέας, να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα όπως:
– Γεωπολιτική θέση και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες
– Ορυκτός πλούτος και ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υδρίτες, σπάνιες γαίες, μέταλλα κλπ)
– Ισχυρός πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία) για μεγάλο βαθμό αυτάρκειας
– Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας/startup επιχειρήσεις
– Εξαγωγές
– Τουρισμός
– Πολιτισμός, μουσεία & αρχαιολογικοί χώροι
– Ναυτιλία
– Υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι)
– Real Estate
– Διεκδίκηση Γερμανικών αποζημιώσεων & κατοχικών δανείων
– Επιθετική διεθνής πολιτική προβολής της χώρας
– Απόδημος Ελληνισμός
– Αξιοποίηση των επιστημόνων και του δυναμικού που έχει φύγει από τη χώρα και εργάζεται στο εξωτερικό
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΣΙΟΥ
Ο Γιάννης Μήτσιος, γεννήθηκε το 1970 και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Από 16 χρονών, μαθητής Λυκείου ξεκίνησε να αρθρογραφεί στις τοπικές εφημερίδες. Σπούδασε δημοσιογραφία και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και κατέχει Μεταπτυχιακό (Master) από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Συγκριτική Πολιτική. Είναι επίσης διπλωματούχος της Ευρωαμερικανικής Πολιτικής Ακαδημίας του Μπρέγκενζ της Αυστρίας, του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών (CDES) της Γαλλίας και της Ακαδημίας Ηγεσίας του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων (JCI) της Ιαπωνίας. Εργάζεται ως στέλεχος Επικοινωνίας και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της «Ελεύθερης Πατρίδας». Άρθρα και αναλύσεις του έχουν δημοσιευθεί στον αθηναϊκό, περιφερειακό και ομογενειακό τύπο και στο διαδίκτυο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Έχει εκδώσει άλλα τρία βιβλία. Είναι νυμφευμένος με την Αγρινιώτισσα Λαμπρινή Κατσίβελου και έχει ένα γιο.