Οι Εξοδίτες συνεχίζουν την πορεία τους προς την Ελευθερία
Μια άκρως εντυπωσιακή έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» που δεν πρέπει να χάσει κανείς
Οι Γιορτές Εξόδου της Ιερής Πόλης μπορεί να τέλειωσαν η έκθεση όμως «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ / ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – Πορεία Ελευθερίας» που διοργάνωσε ο Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος» στο ομώνυμο Ιστορικό του Μουσείο συνεχίζεται.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που περιλαμβάνει εκατοντάδες μικρά κεραμικά προσώπων που πραγματοποιούν την Έξοδο του Μεσολογγίου καθώς και δεκάδες ξύλινα γλυπτά τοτεμικών μορφών σε υπερφυσικές διαστάσεις, φτιαγμένα από τα αποκαΐδια της πυρπόλησης του Πολυτεχνείου του 1991 που καθοδηγούν τους Εξοδίτες στην Ελευθερία. Μορφές καψαλισμένες που ο θεατής δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι ακριβώς εκφράζουν. Αν είναι θεοί ή δαίμονες, μυθικές μορφές ή ήρωες της ιστορίας. Αν είναι λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, αν είναι εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του Γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες, όπως και ο ίδιος ο δημιουργός τους Θόδωρος Παπαγιάννης σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης.
Την έκθεση αυτή, το εντυπωσιακό σκηνικό της οποίας συμπληρώνεται από εξαιρετικούς και ιδιαίτερης τεχνοτροπίας πίνακες της Σύνης Παπαγιάννη που χρωματίζει το τοπίο του Μεσολογγίου, την έχουν απολαύσει μέχρι τώρα περισσότεροι από 2.500 επισκέπτες μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες μαθητές από σχολεία των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Άρτας, Λευκάδος και όχι μόνο.
Οι Εξοδίτες του Παπαγιάννη παρομοιάζονται με τους αμέτρητους ανώνυμους, διακριτικούς και αθόρυβους ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο. Εκείνους που χωρίς να κραυγάζουν και χωρίς να φωνασκούν μάχονται για την ελευθερία του συνόλου και από το ημίφως της δικής τους ζωής, φωτίζουν με τις πράξεις τους τις ζωές των άλλων.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαΐου 2019, λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 7.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ ενώ για οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις λειτουργεί και εκτός ωραρίου μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με την Επιμελήτρια του Μουσείου (26310 51260).