Αλαλούμ με τις έδρες στην Αιτωλοακαρνανία – Είτε με 8, είτε με 7, είτε με 6 τα εκλογοδικεία θα κρίνουν

Άλλος θα ψηφισθεί, άλλος θα εκλεγεί και τρίτος μπορεί τελικά να αναδειχθεί βουλευτής από το Εκλογοδικείο μετά το «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το με βάση ποια δημογραφικά στοιχεία θα γίνει η κατανομή των εδρών. Ακόμη και αν οι νέες εκλογές γίνουν με βάση τη νέα απογραφή δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η Αιτωλοακαρνανία χάνει μια ή δύο ακό τις 8 έδρες που έχει.

Η «αδυναμία» του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου να φροντίσει ώστε η υπηρεσία του να έχει έως τις 24 Μαΐου εκδώσει τα επίσημα νέα πληθυσμιακά στοιχεία της χώρας, όπως αυτά καταγράφηκαν ένα χρόνο πριν, στην απογραφή του 2011, μετατρέπουν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου για τους υποψήφιους βουλευτές και τα κόμματα σε «ραντεβού στα τυφλά».

Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα στο άρθρο 54 παρ 2 η κατανομή των βουλευτικών εδρών γίνεται με βάση την νέα απογραφή εφόσον έχει παρέλθει ένας χρόνος από τη λήξη της απογραφικής διαδικασίας. Άρα, οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο, βάση ποιας απογραφής θα γίνουν; Του 2001 που έγιναν και οι τελευταίες, ή με την τελευταία απογραφή του 2011, που προβλέπει το σύνταγμα;Που σημειωτέον οφείλει ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να έχει δημοσιοποιήσει έως τις 24 Μαΐου.

Στο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι Συνταγματολόγοι, οι οποίοι όμως διχάζονται. Άλλοι οι υποστηρίζουν πως οι εκλογές διεξάγονται με την προκήρυξή τους, άρα πριν τις 24 Μαΐου και άλλοι ότι οι εκλογές διεξάγονται την ημέρα της ψηφοφορίας που θα είναι προγανώς μετά τις 24 Μαΐου. Έτσι στην πρώτη περίπτωση η κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες θα πρέπει να γίνει με την απογραφή του 2001 ενώ στη δεύτερη πρέπει να γίνει με την απογραφή του 2011.

Σε εκείνο πάντως που συμφωνούν είναι ότι η τελική «απάντηση» θα δοθεί από τα εκλογοδικεία…! Και αυτό διότι όσοι «χάσουν» την βουλευτική έδρα, είτε γιατί θα έχει ακολουθηθεί η μία ή η άλλη απογραφή, είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν στο εκλογοδικείο.

Τέλος οποιοδήποτε σενάριο για την κατανομή των εδρών στην Αιτωλοακαρνανία είναι μετέωρο και αυτό γιατί μπορεί μεν με λιγότερες έδρες το εκλογικό μέτρο να ανεβαίνει, όμως κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση ούτε για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, ούτε για το ύψος της συμμετοχής στις εκλογές, ούτε βέβαια για το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.