Του Δημήτρη Παπαδάκη
Είναι πολύ θετικό, παρήγορο θα μπορούσε να πει κανείς, το γεγονός ότι από το δημόσιο διάλογο σιγά-σιγά βγαίνει η Βενεζουέλα και μπαίνει η Εσθονία. Η εξαγγελία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και το γεγονός ότι στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα λειτουργήσει συμβουλευτικά προς το Υπουργείο, θα συμμετάσχει ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, δείχνει ότι επιτέλους η χώρα αποκτά τα σωστά πρότυπα.
Η Ελλάδα, αν και δεν υπήρξε ποτέ σοβιετική, διατηρεί πολλές από τις παθογένειες του σοβιετικού μοντέλου. Έτσι είναι απολύτως λογικό να θέλει να μοιάσει σε μια χώρα που κατάφερε με φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις να αφήσει πίσω της σε πολύ σύντομο χρόνο το σοβιετικό της παρελθόν και να είναι σήμερα 7η στον κόσμο ως προς την οικονομική ελευθερία (η Ελλάδα είναι 115η!) και παγκοσμίως ηγέτιδα δύναμη στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Στην Εσθονία η γραφειοκρατία είναι άγνωστη λέξη και επιπλέον η χρήση της ψηφιακής υπογραφής γλιτώνει τη χώρα από έξοδα ύψους 2% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο. Μόνον ο γάμος, το διαζύγιο και η αγοραπωλησία ενός σπιτιού δεν γίνονται ηλεκτρονικά! Ακόμη και οι εκλογές από το 2005 γίνονται ηλεκτρονικά. Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι υπεύθυνες για το 15% του ΑΕΠ της χώρας (το Skype υπήρξε εσθονική εφεύρεση). Και τέλος η Εσθονία είναι η χώρα που οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα και να στήσει μια επιχείρηση εκεί, σε 20 λεπτά, κάνοντας τα πάντα από το κινητό του.
Το σωστό πρότυπο επιτέλους υπάρχει. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει η βούληση να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Γιατί, όπου εισάγεται η τεχνολογία, μειώνεται η γραφειοκρατία, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η αναξιοκρατία. Όλα αυτά σίγουρα θα ξεβολέψουν κάποιους. Το θέμα είναι να υπάρξει αταλάντευτη πολιτική βούληση για να προχωρήσει μια τόσο σπουδαία μεταρρύθμιση, που βεβαίως δεν θα κάνει την Ελλάδα Εσθονία από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα θέσει τις βάσεις για να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος (μιας και μας ξεπέρασαν οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες). Ο Κ. Πιερρακάκης από τις πρώτες δηλώσεις ως υπουργός μίλησε για «ψηφιακό ανένδοτο», δείχνοντας ότι ξέρει τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που θα συναντήσει. Μακάρι να μην λιποψυχήσει.