Σε συνέχεια των συναντήσεων του με υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, πραγματοποίησε την Τετάρτη, 25/09/2019, συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή προκειμένου να αναδείξει την άμεση ανάγκη για επενδύσεις στις υποδομές και να παρουσιάσει τις σημαντικές καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα υποδομών στον νομό. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο κ. Στυλιανός Μπλέτσας, πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και ο κ. Χρήστος Ράδος, μηχανικός-μελετητής και δωρητής της (προ)μελέτης του έργου σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβανός ανέπτυξε στον κ. Καραμανλή τα ακόλουθα φλέγοντα για τον νομό μας ζητήματα:
–Τα αντιπλημμυρικά έργα πέριξ της Ιόνιας Οδού: Είχαν κεντρική θέση στη συζήτηση, καθώς ο βουλευτής τόνισε την κατεπείγουσα ανάγκη εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων που θα έπρεπε να συνοδεύουν την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, αναφερόμενος και στην πρόσφατη εμπειρία καταστροφών που είχαμε στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο Αντίρριο. Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιβανό για τη χτεσινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ελλάδα, και κατ΄ επέκταση για τη διάθεση σημαντικού μέρους του ποσού από το πρόγραμμα αυτό στις ανάδοχες εταιρείες των εθνικών οδικών αξόνων μεταξύ των οποίων και η Νέα Οδός για την άμεση υλοποίηση των σχετικών έργων στην Αιτωλοακαρνανία.
–Το επείγον ζήτημα της στατικής θωράκισης των γεφυρών στον δρόμο Μεσολόγγι-Τουρλίδα: Μετά τη σχετική εισήγηση του κ. Λιβανού, ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο για το Μεσολόγγι.
–Τη δημιουργία εξόδου από την Ιόνια Οδό προς την πόλη και το λιμάνι του Μεσολογγίου στη θέση Χαλαζιά: Για το πάγιο αυτό αίτημα των φορέων της πόλης παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις από τον κ. Λιβανό, που κατανοήθηκαν και έγιναν καταρχήν αποδεκτές από την πλευρά του κ. Καραμανλή, ο οποίος και επιφυλάχτηκε να τις συζητήσει με τους αρμόδιους συνεργάτες του Υπουργείου και να επανέλθει άμεσα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.
–Το ζήτημα της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό: Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων του κ. Λιβανού με τον κ. Καραμανλή για την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης του έργου της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, κάτι το οποίο άλλωστε αποτελεί και δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
–Τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τη ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου και τον Αστακό: Έγινε εκτενής παρουσίαση προς τον Υπουργό των έργων που έχουν γίνει μέχρι τώρα καθώς και των εκκρεμοτήτων που χρειάζεται να διευθετηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος άξονας.
–Την Αμβρακία Οδό: Όσον αφορά στην πολύπαθη Αμβρακία Οδό ο κ. Καραμανλής είχε απόλυτη γνώση αλλά και αίσθηση της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου.
–Το ορεινό οδικό δίκτυο του νομού, κυρίως οι δρόμοι Αγρίνιο-Άγιος Βλάσης-Καρπενήσι, Αγρίνιο-Ναύπακτος, Αγρίνιο-Θέρμο και Καστράκι-Εμπεσός: Ο κ. Λιβανός ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να επισκευαστεί και συντηρηθεί το ορεινό οδικό δίκτυο του νομού. Ο βουλευτής τόνισε στον Υπουργό πώς η συντήρηση του οδικού δικτύου θα βελτιώσει άμεσα τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, καθώς θα καταστήσει ασφαλέστερη την μετακίνηση τους προς τα αστικά κέντρα του νομού και τις υποδομές υγείας αυτών αλλά θα ενισχύσει και το τουρισμό της περιοχής. Η ανταπόκριση του κ. Καραμανλή ήταν καταρχήν θετική.
–Τη δημιουργία του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα καθώς και τη διασύνδεση του λιμένα του Πλατυγυαλίου με το Θριάσιο Πεδίο: Ο κ. Υπουργός συμφώνησε στη μεγάλη αξία των ως άνω έργων και τόνισε ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα έργα τέτοιας σημαντικότητας και βεληνεκούς να ενταχθούν σε ένα γενικότερο αναπτυξιακό πλάνο για τη Δυτική Ελλάδα με προϋπόθεση ασφαλώς την εκπόνηση σχετικών μελετών βιωσιμότητας.