Από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος Γαβρόγλου (4610/2019) ανέκυψε στεγαστικό ζήτημα με τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Και αυτό γιατί προέβλεψε τη δημιουργία νέων Τμημάτων –συγκεκριμένα του Τμήματος «Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων» από φέτος και του Τμήματος «Γεωργικής Βιοτεχνολογίας» από την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 – τη στιγμή που τα υπάρχοντα τρία πανεπιστημιακά τμήματα λειτουργούν «οριακά» από άποψη χώρων.
Η Πρυτανεία των Πατρών αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου αρχικά επιδίωξε να μεταφέρει κάποιο από τα τμήματα του Αγρινίου στην Πάτρα. Τελικά πάρθηκε απόφαση για μετακίνηση στην Πάτρα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε καθώς είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα και το Υπουργείο Παιδείας απέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη. Έτσι η λειτουργία του Τμήματος «Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων», που ήδη υποδέχθηκε τους πρώτους του φοιτητές κατέστησε επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εξωθήθηκε στο να προχωρήσει, με διαδικασίες κατεπείγοντος μάλιστα, στην εκ νέου μίσθωση του κτιρίου της Ένωσης Αγρινίου. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο κτίριο εκμισθώνονταν από το Πανεπιστήμιο από το 2009, όταν δηλαδή τα τμήματα του Πανεπιστημίου υπάγονταν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέχρι το 2017 όταν το Πανεπιστήμιο Πατρών με την τότε ρητορική της Πρυτάνεως περί οικονομικής δυσπραγίας αποφάσισε να ξενοικιάσει… Σήμερα βέβαια το μίσθωμα έχει αναπροσαρμοστεί στα οικονομικά δεδομένα της εποχής και είναι περίπου το μισό από το αρχικό, ενώ σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η σταθερή βούληση της «Ένωσης Αγρινίου» να συνδράμει στο να παραμείνουν τα Τμήματα στο Αγρίνιο, πόσο μάλλον τώρα που ιδρύονται τμήματα γεωπονικού αντικειμένου, που θα έχουν άμεση συσχέτιση με την τοπική αγροτική οικονομία.
Αξίζει να σημειώσει κανείς πως παρ’ όλα αυτά το στεγαστικό ζήτημα για τα τμήματα του Αγρινίου σε καμία περίπτωση δεν έχει λυθεί, αφού την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει και το έτερο Τμήμα της Γεωπονικής Σχολής, το Τμήμα «Γεωργικής Βιοτεχνολογίας». Είναι λοιπόν αναγκαίο το Πανεπιστήμιο Πατρών να εξετάσει –όπως φρόντισε να κάνει για τη Νομική Πατρών πριν(!) αυτή ιδρυθεί- κάθε δυνατότητα να δημιουργήσει νέες ιδιόκτητες υποδομές στο Αγρίνιο. Διαφορετικά με την προοπτική των πέντε Τμημάτων στο Αγρίνιο και με την εύκολη δικαιολογία της οικονομικής επιβάρυνσης των μισθωμάτων ανά πάσα στιγμή δημιουργείται το επιχείρημα για μετακίνηση Τμημάτων στην Πάτρα. Ένα έωλο κατά τα άλλα επιχείρημα αφού ούτε στην Πάτρα υπάρχει πλεόνασμα χώρων.
Διαγωνισμός για τη στέγαση φοιτητών στις πέντε πόλεις του εξακτινωμένου Πανεπιστημίου Πατρών
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών προχωρά σε διαγωνισμό για τη στέγαση των φοιτητών σε όλες τις πόλεις που εδρεύουν τμήματά του πλην Πατρών. Με προϋπολογισμό 391.000 ευρώ το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη «μίσθωση δωματίων ξενοδοχείου/ων ή επιπλωμένων διαμερισμάτων, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών στις πόλεις: Αγρίνιο, Αίγιο, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι και Πύργο».