Μπαράζ επαφών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Δικτύου Παράκτιων και Νησιωτικών Περιφερειών, καθώς επίσης με Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά και με τον πρώτο Έλληνα Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, είχε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, στο διάστημα από 8 έως 10 Οκτωβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί και να συνομιλήσει με στελέχη της Διεύθυνσης Περιφερειακής / Αστικής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Απασχόλησης της Ε.Ε., όπου υπήρξε μία πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές περιφέρειες και ειδικότερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ παράλληλα αναλύθηκαν, τόσο οι προκλήσεις όσο και οι ευκαιρίες της νέας Προγραμματικής Περιόδου, με στόχο το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Περιφέρειας.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των επαφών του με στελέχη του Δικτύου Παράκτιων και Νησιωτικών Περιοχών, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη ισχυροποίησης της Διαμεσογειακής Επιτροπής, στο ακανθώδες ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην μεγάλη πρόκληση της «πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης», όπου η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ακόμα, ο κ. Φαρμάκης συμμετείχε σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την πόλη του Βουκουρεστίου και Περιφέρειες της Σλοβενίας, με αντικείμενο την καταγραφή των κοινωνικών εξελίξεων στις ευρωπαϊκές πόλεις. Τέλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον κ. Σχοινά και Έλληνες ευρωβουλευτές, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τον συντονισμό των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές, αλλά και την αμεσότερη επικοινωνία των οργάνων του Ευρωκοινοβουλίου με τις Περιφέρειες.
Στον απόηχο των επαφών του, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε τα εξής: «Η προσπάθειά μας να χτίσουμε τη Δυτική Ελλάδα της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας έχει ανάγκη από ισχυρές συμμαχίες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε καλά ότι ζούμε σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και το ισχυρό μας πλεονέκτημα είναι ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέες δυνάμεις και ιδέες. Η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αναδείξει τέτοιες δυνάμεις και ιδέες, αποτελώντας έναν χώρο αιχμής στην Ε.Ε. της νέας εποχής. Είμαι βέβαιος πως η στρατηγική ανάπτυξης του τόπου μας και προκοπής για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, πρέπει να υπακούει στο σύνθημα: “σκεφτόμαστε τοπικά, δρούμε πανευρωπαϊκά!”».