Ο καιρός του πράττειν, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος
Οι ανακοινώσεις για Ξενοκράτειο, αρχαία Στράτο και Καπναποθήκες Παπαπέτρου
Με επίσημο πια τρόπο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας γνωστοποίησαν τις αποφάσεις που έλαβαν σε συνεννόηση με τους δημάρχους Αγρινίου και Μεσολογγίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Μεσολόγγι.
Λ. Μενδώνη : Η Αιτωλοακαρνανία δικαιούται τις προϋποθέσεις για να πάει μπροστά
«Είναι ο καιρός του πράττειν, η περίοδος αγρανάπαυσης έχει τελειώσει» είπε η Λίνα Μενδώνη στην αρχική της τοποθέτηση και υπογράμμισε τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δήμους της περιοχής. «Ο στόχος μας είναι το Μουσείο, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Ξενοκράτειο, ένα έργο το οποίο είναι σε εξέλιξη, να ολοκληρωθεί, να εγκαινιαστεί και να συμβάλει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στις εκδηλώσεις του 2021. Επίσης η μελέτη για το αρχαίο θέατρο της Στράτου να εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση στις 5 Νοεμβρίου και από κει και πέρα να γίνει και η γραφειοκρατική διαδικασία, ώστε να προφτάσουμε ει δυνατόν την τρέχουσα περίοδο, διαφορετικά να έχουμε το πρώτο ώριμο έργο που θα ενταχθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο» είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη.
Αναφορικά με το κτίριο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο εκτίμησε ότι ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση του και η αξιοποίησή του. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Περιφερειάρχη γιατί «πρότεινε η Περιφέρεια μέσω προγραμματικής σύμβασης να χρηματοδοτήσει το σύνολο των μελετών αποκατάστασης των Καπναποθηκών, ώστε στην αρχή της επόμενης προγραμματικής περιόδου να είμαστε απόλυτα έτοιμοι προκειμένου να ενταχθεί το έργο». Σύμφωνα μάλιστα με τη Λίνα Μενδώνη τα τετραγωνικά του κτιρίου επιτρέπουν να αξιοποιηθεί και ως πολυχώρος πολιτισμού και ως διαχρονικό μουσείο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ως ειδικός μουσειακός χώρος αφιερωμένος στην ιστορία του καπνού.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «ο πολιτισμός έχει οικονομικό μέγεθος πολύ σοβαρό, είναι αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ποιότητα ζωής». Ενώ σε ένα γενικότερο σχόλιο για την Αιτωλοακαρνανία, επεσήμανε ότι αυτή «έχει ένα τεράστιο μνημειακό απόθεμα αλλά έχει και μία δυναμική ανάπτυξης και τουριστικής, αλλά και στη σύγχρονη δημιουργία, δικαιούται λοιπόν να της δοθούν τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις για να πάει μπροστά».
Νεκτ. Φαρμάκης: Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος
Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι «αποδεικνύεται πως όταν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με την κυβέρνηση μπορούν να γίνουν πράγματα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σε μία περίοδο σε μία χρονική συγκυρία, όπου έχουμε καταλάβει πλέον ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εποχής και να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους, τους οποίους είχαμε στη διάθεση μας. Αυτό αποτελεί από μόνο του μία πρόκληση σε μία εποχή που μας βρίσκει στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και στο σχεδιασμό για την καινούργια, για να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Εμείς ως νέα Περιφερειακή Αρχή και σε συνεργασία με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είμαστε διατεθειμένοι όλοι μαζί να τρέξουμε. Και αν τρέξουμε θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».