Σε πλήρη ωριμότητα το project της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία

Δύο εμβληματικά ενεργειακά έργα βρίσκονται σε πλήρη ωριμότητα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πέραν του «πράσινου» επενδυτικού της προγράμματος -το οποίο ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ- καθιστώντας την εταιρεία τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Πρόκειται για το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας (Δυτ. Ελλάδα), εγκατεστημένης ισχύος 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), που αποτελεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος. Στην Αμφιλοχία πρόκειται να λειτουργήσουν 2 ξεχωριστοί άνω ταμιευτήρες με συνολικό ωφέλιμο όγκο περίπου 7 εκατ. κ.μ. καθώς και 2 ανεξάρτητοι σταθμοί παραγωγής/άντλησης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επενδύσεις σε έργα αντλησιοταμίευσης στηρίζονται σε τεχνολογίες ώριμες και δοκιμασμένες εδώ και δεκαετίες στη χώρα και ως εκ τούτου έχουν αυξημένη προστιθέμενη αξία ενώ είναι άκρως φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας και -παράλληλα- Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), Γιώργος Περιστέρης, σε πρόσφατη ομιλία του για το μέλλον της εγχώριου ενεργειακού τοπίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο «ΑΠΕ-Αποθήκευση-Διασυνδέσεις», δίνοντας το στίγμα του για το που πρέπει να κινηθούν οι ενεργειακές υποδομές της χώρας στο άμεσο μέλλον, αποτιμώντας το οικονομικό τους αποτύπωμα σε 8 δισ. ευρώ επενδύσεων και 1,5% ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η ταυτόχρονη προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ – Αποθήκευση – Διασυνδέσεις, θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους, με τεράστια οφέλη. Οι τρεις αυτές κατηγορίες αθροιστικά μπορούν να δημιουργήσουν τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και “μπαταρία” του ευρωπαϊκού νότου.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας.