Του Δημήτρη Παπαδάκη
Την πρόθεσή του να κατευθυνθεί το όποιο υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού στοχευμένα στους πιο αδύναμους πολίτες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του την Κυριακή στον ΣΚΑΙ. «Το πόσο υπερπλεόνασμα θα υπάρχει θα το δούμε. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Δε θα σας πω κάτι παραπάνω. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε το υπερπλεόνασμα είναι γνωστό ότι η ΝΔ έλεγε ότι είναι αχρείαστο και πως στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την οικονομία. Εμείς βέβαια δεν έχουμε αλλάξει άποψη το υπερπλεόνασμα δεν έπρεπε να υπάρχει, διότι είναι ουσιαστικά προϊόν της υπερφορολόγησης της κοινωνίας. Μιας υπερφορολόγησης που σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων, αλλά και μεσαίων εισοδημάτων συνιστά ουσιαστικά κλοπή. Ας θυμηθούμε όμως τι έλεγε ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε τον προεκλογικό μποναμά του υπερπλεονάσματος στους αδύναμους. Ως τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας έλεγε τότε πως «η κυβέρνηση των 29 νέων φόρων, των κατασχέσεων σε 1,2 εκατ. Έλληνες πολίτες και των μαζικών πλειστηριασμών πανηγυρίζει για τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα που προέρχονται από την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την εσωτερική στάση πληρωμών». Πρόσθετε μάλιστα ο Χρ. Σταϊκούρας πως «το αποτέλεσμα της πολιτικής των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων είναι η ισχνή οικονομική μεγέθυνση, η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2019 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 2,15 δισ. ευρώ. Ενώ οφειλές στην εφορία έχουν συνολικά πάνω από 4 εκατ. πολίτες».
Αφού όμως το υπερπλεόνασμα υπάρχει θα μπορούσε για παράδειγμα να πάει στην εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου. Τα «φέσια» του Δημοσίου -ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ιδιώτες και εκκρεμείς επιστροφές φόρων – σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώθηκαν στα 2,547 δισ. ευρώ. Επομένως το κράτος παραμένει ο μεγάλος «μπαταχτσής»… Θα μπορούσε επίσης να διατεθεί για τη μείωση του χρέους της χώρας, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΔΔΗΧ διαμορφώθηκε στα 356,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2019, από 345,379 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το χρέος δηλαδή αυξάνεται και πλέον έχει φτάσει στο 181.2% του ΑΕΠ!
Όμως η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τους αδύναμους… Ποιος όμως αδύναμους; Για παράδειγμα πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ ότι θα ξεκινήσει «σαφάρι» ελέγχων σε άνεργους που κατέχουν κάρτες δωρεάν μετακινήσεων. Γιατί, μετά την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν άνεργοι, ωστόσο σε καθημερινή βάση κάνουν το ίδιο δρομολόγιο με τα μέσα μεταφοράς, γεγονός που παραπέμπει σε άτομα που εργάζονται… Και το πιθανότερο είναι να εργάζονται «μαύρα»…
Το ηθικό δίδαγμα είναι πως όσο η επιδοματική πολιτική συνεχίζεται και πολλές φορές χωρίς τις διαδικασίες που να αποτρέπουν τους μπαγαπόντηδες να επωφεληθούν, δεν μπορεί η διανομή του υπερπλεονάσματος που προκύπτει από τη βαρύτατη φορολογία κάποιων άλλων πολιτικών να εμπεριέχει ούτε ψιχίο δικαιοσύνης. Θα πει κάποιος πως υπάρχουν και αδύναμοι που δεν είναι μπαγαπόντηδες και χρήζουν ενίσχυσης. Όμως το καλύτερο για αυτούς θα ήταν το υπερπλεόνασμα να επενδυθεί, ώστε να μπορέσουν να βρουν δουλειά, να έχουν εισόδημα και να πάψουν να θεωρούνται αδύναμοι… Η φιλελεύθερη όμως στα χαρτιά ΝΔ επιμένει σχεδόν Συριζαίικα στην επιδοματική πολιτική, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας θα έπρεπε να είναι ο μπροστάρης στην μείωση της ανεργίας, στενάζει ακόμη από τα «φέσια» του Δημοσίου…