“Καθημερινή”: Στο Αγρίνιο ένα από τα πρώτα λεγχόμενα κέντρα μεταναστών

Ξεκινάει άμεσα η κατασκευή των πέντε ελεγχόμενων κέντρων για προσφυγές και μετανάστες στην ενδοχώρα με χωρητικότητα 8 χιλιάδες θέσεις

Ξεκινάει το επόμενο χρονικό διάστημα η κατασκευή των πέντε ελεγχόμενων κέντρων για προσφυγές και μετανάστες στην ενδοχώρα, συνολικής χωρητικότητας 8 χιλιάδων θέσεων. Όπως αποκαλύπτει η “Καθημερινή της Κυριακής”, τα πρώτα πέντε ελεγχόμενα κέντρα θα είναι σε Δυτική Κρήτη, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λαμία Και Ριτσωνα, ενώ σε δεύτερο χρόνο αναζητούνται χώροι σε Άρτα και Φωκίδα.

Χωρίς ανάσχεση οι αφίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο
Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται καθημερινά στα νησιά, όπου ο πληθυσμός στα υπερκορεσμένα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, παρά τις συνεχείς μεταφορές ανθρώπων στην ενδοχώρα. Και ενώ οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου επιμένουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί όσον αφορά τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, αντιδράσεις συναντούν τα κλιμάκια τους υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις περιοχές που επισκέπτονται αναζητώντας διαθέσιμους χώρους για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Και ενώ αναζητείται λύση για τη διαχείριση και τον διαμοιρασμό στις περιφέρειες της χώρας των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που βρίσκονται τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά, οι αφίξεις συνεχίζονται. Τo τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά ακόμα 410 άτομα από την Τουρκία με αποτέλεσμα στο ΚΥΤ στη Μόρια, όπου οι διαμένοντες έχουν ξεπεράσει τις 16.000 (η χωρητικότητα της δομής είναι 2.850 άτομα), να μεταφερθούν άλλοι 160. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Σάμο, όπου βρίσκονται 6.932, ενώ η δομή έχει κατασκευαστεί για να χωράει 650 και στη Χίο 5.530, ενώ η δομή στη ΒΙΑΛ χωράει 1.050.Συνολικά στην Ελλάδα, τόσο διαμέσου θαλάσσης όσο και από τον Εβρο, από την αρχή Σεπτεμβρίου έως και χθες υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει σχεδόν 30.000 άνθρωποι, η πλειονότητα των οποίων καταθέτει αίτημα ασύλου.