Εισηγήτρια στο ΣτΕ για την εκτροπή του Αχελώου ήταν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα η εκτροπή του Αχελώου, έστω και στη μερική της εκδοχή, επανέρχεται μετά από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Ωστόσο η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που προτείνεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό» και μία από τις υπόθεσεις που χειρίστηκε ήταν και αυτή της εκτροπής του Αχελώου. Και είναι γνωστό βεβαίως ότι οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ έβαλαν φρένο στην εκτροπή του Αχελώου.

Μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του σημείωσε ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου “έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος”.

Από το συνδυασμό των δύο προκύπτει μία αντίφαση στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και το πρόβλημα δεν είναι η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αλλά η επιλογή της Κυβέρνησης να επαναφέρει την εκτροπή του Αχελώου.