Χρονιά ορόσημο το 2021, προθεσμία το 2023
Επιμένει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) να συγκαταλέγει στο πρόγραμμα ανάπτυξης που έχει καταρτίσει τη Δυτική Ελλάδα και καταβάλλει προσπάθεια, έτσι ώστε έως το 2023 να έχουν απορροφηθεί οι πόροι του ΕΣΠΑ. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος πιέζει να «τρέξει» ο σχεδιασμός και να αυξηθούν οι συνδέσεις.
Φυσικό αέριο σε επτά Περιφέρειες και 39 πόλεις το 2023 προβλέπει ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ, με τη Δυτική Ελλάδα να περιλαμβάνεται στην β΄φάση της ανάπτυξης του δικτύου. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο Athens Energy Dialogues παρουσίασε το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, ανακοινώνοντας πως στα τέλη Φεβρουαρίου πρόκειται να προκηρυχθούν από τη Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων διανομής στις 18 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Θα ακολουθήσει, στη β΄ φάση του προγράμματος, η υλοποίηση αντίστοιχων έργων σε 21 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Οι χρόνοι που βγήκαν off
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός που είχε ανακοινωθεί πριν ένα χρόνο, από τον τότε Υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον τότε Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα προέβλεπε δημοπράτηση του έργου εντός του 2019 και το 2020 τις πρώτες συνδέσεις. Ο σχεδιασμός αυτό αποδείχθηκε κενό γράμμα ως προς τους χρόνους και γιατί, όπως αποκάλυψε από τον περασμένο Σεπτέμβριο η «Σ», η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα παρέμεινε ανώριμη καθόλη τη διάρκεια του 2019, έχοντας μάλιστα δεσμεύσει 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σημειώνουν με νόημα ότι «πολλές φορές η ένταξη ενός έργου είναι και πολιτική απόφαση και η πολιτική απόφαση δεν συνάδει ή δεν συνοδεύεται απαραίτητα με την ωριμότητα του έργου». Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι οι πόροι από το ΕΣΠΑ θα πρέπει να απορροφηθούν έως το τέλος του 2023, γιατί ένα τέτοιο έργο δεν είναι επιλέξιμο την επόμενη προγραμματική περίοδο. Για τα 18,5 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων δεν υπάρχει φυσικά χρονική προθεσμία για την απορρόφησή τους.
Η πίεση λοιπόν του χρόνου ανάγκασε τον προηγούμενο μήνα τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη να ζητήσει την έγγραφη και ρητή διαβεβαίωση των ΔΕΔΑ και ΔΕΣΦΑ ότι μπορούν να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση του τοπικού δικτύου και να διασφαλίσουν την μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή δια ξηράς μέχρι το τέλος του 2021.
Η νεότερη ανακοίνωση της ΔΕΔΑ, πως η Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνεται στην β΄φάση της ανάπτυξης του δικτύου σημαίνει ότι η ΔΕΔΑ είναι αποφασισμένη να «τρέξει» το έργο. Έτσι λοιπόν το 2021 θα είναι χρονιά ορόσημο κατά την οποία θα πρέπει η ΔΕΔΑ και ΔΕΣΦΑ να έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση του τοπικού δικτύου και να διασφαλίσουν την μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή δια ξηράς, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχει επανεξεταστεί το ζήτημα της διασύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας μέσω αγωγού από την Κόρινθο προς τη Πάτρα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό το φυσικό άεριο θα έρθει στη Δυτικής Ελλάδας διά θαλάσσης στην Πάτρα, όπου θα δημιουργηθεί σταθμός LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και διά ξηράς με βυτιοφόρα σε Αγρίνιο και Πύργο, όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο).
Αυξάνονται (;) οι συνδέσεις
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα αναφορικά με την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, είναι το ζήτημα των συνδέσεων, το κατά πόσο δηλαδή η έλευση του φυσικού αερίου θα αφήσει το αποτύπωμά της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως είχε ανακοινωθεί από την ΔΕΔΑ, προέβλεπε την κατασκευή μόλις 208 χλμ δικτύου, με 4.000 συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2023 και 11.500 συνδέσεις σε βάθος δεκαετίας. Οι αριθμοί αυτοί μοιάζουν αρκετά περιορισμένοι σε σχέση με το πλήθος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη του Αγρινίου ο σχεδιασμός προβλέπει περί τις 1.200 συνδέσεις μόνο. Μάλιστα αυτοί οι αριθμοί αυτοί είχαν στην περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Σ» καταβάλλεται προσπάθεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη ΔΕΔΑ, ο αριθμός των συνδέσεων να αυξηθεί και δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο τελικά να επιτευχθεί.