Αρδευτικά: Στο νέο ΕΣΠΑ παραπέμπει ο Βορίδης

Η σύσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής ανάλωσε αρκετό χρόνο στο ζήτημα των αρδευτικών δικτύων. Εξάλλου είναι γνωστό ότι τα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπεράσει το χρόνο ζωής τους, «σπάνε» συνεχώς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και σπατάλη νερού να γίνεται και το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρού και τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που έχουν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, όμως απαιτούνται μεγαλύτερες παρεμβάσεις και τα αρδευτικά να είναι συνδυασμένα με μικρά υδροηλεκτρικά ή με φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε οι ΤΟΕΒ να μπορούν να ανταποκρίνονται και στο ενεργειακό κόστος. Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ και οι διακοπές ρεύματος στα αντλιοστάσια να είναι συχνό φαινόμενο.

«Έρχεται το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εκεί θα υπάρχουν πολύ σημαντικά έργα υποδομών αρδευτικών και ζήτησα από τον περιφερειάρχη να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός αυτών των αρδευτικών υποδομών, όχι με τον τρόπο που το κάναμε στο παρελθόν, όχι με τον τρόπο δηλαδή του όποιος έρχεται πρώτος και έχει καλύτερη πρόσβαση στην κεντρική εξουσία θα πηγαίνει γρηγορότερα ή θα εντάσσει έργο, αλλά ένας πραγματικός σχεδιασμός, ο οποίος θα συνεκτιμά ποιες ανάγκες» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης και πρόσθεσε ότι «αυτό θα συνδέεται και με τον τύπο των καλλιεργειών, γιατί δεν έχουν όλες οι καλλιέργειες τις ίδιες ανάγκες σε νερό ή τις καλλιεργητικές πρακτικές, γιατί οι καλλιεργητές μας πρέπει να σέβονται το νερό και να υπάρχει προσεκτική διαχείριση των υδάτων».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να συνδυαστεί αυτή η έρευνα με το ποιες είναι οι δυνατότητες σε νερό της κάθε περιοχής και έτσι η μελέτη αυτή θα υποδείξει και τις πραγματικές ανάγκες της υποδομής για την άρδευση. «Αυτή τη μελέτη που πρέπει να την ετοιμάσει η περιφέρεια ουσιαστικά είναι μία μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας του κάθε αρδευτικού έργου, που θα έρθει να ενταχθεί σε ένα συνολικό εθνικό σχέδιο για τα έργα υποδομής» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Φαρμάκης: Πρώτη προτεραιότητα
Πρώτη προτεραιότητα είναι για τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας το κομμάτι του αρδευτικού δικτύου. «Όχι μόνο ο εκσυγχρονισμός, αλλά και η επέκταση του δικτύου είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να τεθεί και από την κυβέρνηση ως πρώτη προτεραιότητα από πλευράς κονδυλίων και πολιτικής» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι πέρα από την ανάγκη του περιβαλλοντικού αποτυπώματος επειδή χάνεται το 60% των υδάτων αλλά υπάρχει και η αναπτυξιακή κατεύθυνση.
«Μιλάμε για τεράστιες καλλιεργητικές εκτάσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν καλύπτουν αυτό που θα μπορούσαν να παράγουν και όταν μιλάμε για ανάγκη αύξησης του ΑΕΠ δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να εξετάσουμε το κομμάτι του πως λειτουργούν οι υπερχρεωμένοι μας ΤΟΕΒ και πως δεν θα έχουμε φαινόμενα κλεισίματος του ρεύματος, όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες» σημείωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.