Περιουσιολόγιο μέσω του κτηματολογίου θα αποκτήσει ο δήμος Αγρινίου
Για πρώτη φορά θα γίνει πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της περιουσίας του δήμου
Δεκάδες δικαιώματα μεταξύ των οποίων και το δημαρχείο Αγρινίου (!) με χρησικτησία
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η «Σ» κατέγραψε πως το έργο της κτηματογράφησης στην Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται με όχι ικανοποιητικούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις παρατάσεις επί των παρατάσεων, που δόθηκαν, το 28% περίπου των ιδιοκτησιών στο Αγρίνιο παραμένουν εκτός Κτηματολογίου, ενώ στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία κτηματογραφήθηκε μόλις το 57,5% των ιδιοκτησιών.
Απόντες μέχρι τώρα από τη διαδικασία παραμένουν οι περισσότεροι φορείς του Δημοσίου, που κινήθηκαν με τους συνήθης ρυθμούς του Δημοσίου. Ωστόσο πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουν γίνει ασφυκτικά καθώς στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι η κτηματογράφηση στο σύνολο της χώρας να έχει ξεπεράσει το 70%.
Ο δήμος Αγρινίου έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι με τα στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού ένα κολοσσιαίο έργο προκειμένου να καταγράψει την ακίνητη περιουσία του. Και αυτό γιατί μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη συνένωση δέκα δήμων στον «καλλικρατικό» δήμο Αγρινίου, δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια έτσι ώστε να οργανωθούν όλοι οι σχετικοί φάκελοι και τα αρχεία που προήλθαν από τους καποδιστριακούς δήμους που καταργήθηκαν. Θεωρητικά τουλάχιστον το 2011 έπρεπε να είχε γίνει και δεν έγινε η καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των δήμων που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο.
Έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία σε συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και με τις ανάλογες οχλήσεις σε οκτώ υποθηκοφυλακεία της περιοχής, έτσι ώστε να αναζητηθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και γενικότερα να γίνει μια πρώτη καταγραφεί αναφορικά με το τι ανήκει στο δήμο Αγρινίου. Ταυτόχρονα έγιναν επιτόπιες αυτοψίες, οι απαραίτητες αποτυπώσεις και γενικότερα όλη η τεκμηρίωση που χρειάζεται προκειμένου να δηλωθεί ένα δικαίωμα στο Κτηματολόγιο. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο πλέον και από την επόμενη εβδομάδα ο δήμος Αγρινίου θα αρχίσει να αποστέλλει τις δηλώσεις του στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου.
Τα προβλήματα που ανέκυψαν ήταν φυσικά πολλά καθώς ο εντοπισμός ακινήτων που ανήκουν στις Τοπικές Κοινότητες από παλαιότερες εποχές ήταν δύσκολος, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμβόλαια και μιλάμε για χρησικτησίες και για ακίνητο που ήταν «στο μιλητό»… Σε αυτές τις περιπτώσεις ο δήμος Αγρινίου αποδεικνύει την κατοχή των ακινήτων κυρίως το Ε9 και τις ένορκες βεβαιώσεις των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. Και οι περιπτώσεις αυτές είναι στην κυριολεξία εκατοντάδες, αφού μιλάμε για χωράφια, νεκροταφεία, κοινοτικά καταστήματα, παλιά και νεότερα σχολεία. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τοπικές κοινότητες ο δήμος Αγρινίου φαίνεται ότι είναι κάτοχος πολλών ακινήτων τα περισσότερα εκ των οποίων διαθέτουν και κτίσματα.Υπάρχει κοινότητα όπου ο δήμος Αγρινίου καταγράφει σχεδόν 40 δικαιώματα.
Μια ειδικότερη κατηγορία, με παρόμοιες δυσκολίες ως προς την καταγραφή, είναι οι εγκαταστάσεις ύδρευσης (δεξαμενές και αντλιοστάσια), που μόλις πριν από σχεδόν τρία χρόνια ήρθαν στην δικαιοδοσία της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Εννοείται πως και εδώ γίνεται καταγραφή. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που προκύπτει μέσα από τη διαδικασία της κτηματογράφησης είναι και το ζήτημα της καταγραφής των κοινοχρήστων χώρων, των δρόμων και των ρεμάτων (οριοθετημένων και μη). Ο δήμος Αγρινίου έχει ήδη ολοκληρώσει στο κομμάτι αυτό τη διαδικασία δηλώνοντας περί τα 5.000 δικαιώματα μόνο σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, δρόμους κτλ. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι επί του προκειμένου η καταγραφή που γίνεται από το δήμο Αγρινίου είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί χρήσιμη στη συνέχεια για την εξέλιξη έργων ανάπλασης, ύδρευσης αντιπλημμυρικής προστασίας, που ενδεχομένως ενταχθούν σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Και φυσικά όλη αυτή η αναμόχλευση του παρελθόντος της δημοτικής περιουσίας αποκαλύπτει στους αρμοδίους και ορισμένα παράδοξα, που ευτυχώς τώρα με το έργο της κτηματογράφησης θα λάβουν τέλος. Ένα από αυτά ίσως το πιο κραυγαλέο είναι ότι για το δημαρχείο Αγρινίου ανακαλύφθηκε ότι δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας και επί της ουσίας και στην «καρδιά» του δήμου υφίσταται χρησικτησία….
Με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και όχι με ιδιώτη προχωρά η διαδικασία
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Αγρινίου Β. Φωτάκης και αρμόδιος για τη Διεύθυνσης Προγραμματισμού επίσης, που εκτελεί αυτό το τιτάνιο έργο, μιλώντας στo ΑγρίνιοCulture.gr για το θέμα, υπογράμμισε αρχικά ότι πρόκειται για «μία τεράστια δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή και το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό για το δήμο Αγρινίου, γιατί η κατάληξη αυτής της διαδικασίας θα είναι να κάνουμε μια μελέτη για τη αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου».
Όπως εξήγησε ο Β. Φωτάκης «το σημαντικό είναι ότι γίνονται τοπογραφικά διαγράμματα σε όλα τα ακίνητα και ταυτόχρονα μπαίνεις στη διαδικασία για το κάθε κτίριο να δεις σε ποια χρονολογία ανάγεται, γιατί παίζει μεγάλο ρόλο όσον αφορά τη χρήση τους, αλλά και το καθεστώς, με το οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
Ένα επίσης αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στο δήμο Αγρινίου η κτηματογράφηση αυτή γίνεται κατά βάση με το προσωπικό του δήμου Αγρινίου και όχι με ιδιώτη όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους. «Η τεχνογνωσία στο δήμο Αγρινίου υπήρχε» εξηγεί ο Β. Φωτάκης «και γι’ αυτό ανέλαβε η Διεύθυνση Προγραμματισμού να κάνει τη δουλειά αυτή, γιατί η τεχνογνωσία αυτή προέκυψε από τη δουλειά που είχε γίνει για την ψηφιοποίηση όλων των δρόμων. Αυτό εκμεταλλευτήκαμε και ξεκινήσαμε τη διαδικασία για το Κτηματολόγιο, γιατί αν δίναμε το έργο αυτό σε ένα ιδιώτη και το κόστος θα ήταν τεράστιο και ο χρόνος θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Άρα με μηδαμινά για το δήμο, πλην των απαραιτήτων εξόδων, έγινε και γίνεται αυτή η δουλειά, η οποία περιλαμβάνει και την ψηφιοποίηση, αφού όλα τα έγγραφα και όλη η διαδικασία της κτηματογράφησης θα υπάρχει και σε ψηφιοποιημένη μορφή». “Ευελπιστώ ότι σε ένα τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και από εκεί και πέρα ο δήμος Αγρινίου και θα ξέρει τι έχει και θα μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του σε σχέση με το παρελθόν” ανέφερε καταλήγοντας ο Β. Φωτάκης.