Πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή το περιβαλλοντικό τέλος
Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου το περιβαλλοντικό τέλος στην τιμολόγηση του νερού πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αγρινίου και έτσι η επιχείρηση θα επανέλθει στην κανονικότητα, αφού αναμένεται εντός των ημερών η έγκριση του προϋπολογισμού της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δύο φορές ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου κρίνονταν ότι είναι υποχρεωτική η επιβολή του λεγόμενου «πράσινου» τέλους, του «περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου», όπως λέγεται επισήμως. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Ιανουάριο η παράταξη του Γ. Παπαναστασίου, μετά την πρώτη ακύρωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, άλλαξε τη στάση της και υπερψήφισε το τέλος αυτό. Όμως δεν συνέβη το ίδιο με την αντιπολίτευση και η επιβολή του τέλος δεν ψηφίστηκε για δεύτερη φορά από το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑ Αγρινίου να μην έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό, αφού δεν είχε εγκεκριμένα τέλη και η λειτουργία της να είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματική. Και αυτό γιατί στο μεσοδιάστημα υπήρξε παρέμβαση από το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο για τους δήμους, όσο και για τα νομικά τους πρόσωπα, που δεν είχαν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς, σημειώνοντας ότι μπορούν να λειτουργούν με το να υφίσταται πλασματικά επικυρωμένος ο προϋπολογισμός του νέου έτους.
Από τη στιγμή που στη διά περιφοράς (λόγω κορονοϊού) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, το θέμα πέρασε πλέον η ΔΕΥΑ Αγρινίου θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αντιπολίτευση μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Κορδολαίμης και Π. Καψάλης από την παράταξη «Αγρίνιο Μπορείς», ενώ ο Π. Ζέρης από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ψήφισε λευκό (τα λευκά πλέον δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση).
Το συγκεκριμένο τέλος στο δήμο Αγρινίου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται το μέγιστο σε 20.000 ευρώ και θα αφορά ουσιαστικά τους βιομηχανικούς καταναλωτές, που θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 2 ευρώ το χρόνο, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές θα απορροφηθεί από την στρογγυλοποίηση που γίνεται στους λογαριασμούς, αφού το τέλος ανέρχεται σε μόλις 0,2% του λεπτού (!) του ευρώ.