Του Δημήτρη Παπαδάκη
Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, κλείσαμε τα μαγαζιά μας και τις επιχειρήσεις μας, στερηθήκαμε μια ανέμελη βόλτα στο πάρκο, κάναμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες και με τρόμο ερχόμαστε σιγά – σιγά αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις του λεγόμενου lockdown… Όλα αυτά κυρίως γιατί πειστήκαμε ότι θα πρέπει να «αγοράσουμε» χρόνο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού και να προετοιμάσουμε καλύτερα το σύστημα υγείας. Δεν μας έπεισαν ούτε ο Τσιόδρας, ούτε ο Χαρδαλιάς. Μας έπεισαν τα όσα είδαμε να συμβαίνουν στην Ιταλία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σύστημα υγείας της Ελλάδας δεν αντέχει στα ζόρια. Κατά την άποψη του γράφοντος αυτός είναι ο λόγος που η συντριπτικότατη πλειοψηφία των Ελλήνων δέχθηκε και τήρησε σε μεγάλο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα. Τελικά καταφέραμε αναλογικά σε σχέση άλλες χώρες να έχουμε λιγότερες απώλειες.
Όμως πάνω από 130 άνθρωποι έχασαν ήδη τη ζωή τους και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές καμιά 50αριά ακόμη δίνουν τη μάχη για τη ζωή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τη μάχη για τη ζωή, δίνουμε σε άλλο επίπεδο και εμείς, οι υγιείς, μένοντας σπίτι. Τούτες τις ώρες, θρηνούμε για όσους δεν τα κατάφεραν, αδημονούμε για το πότε αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και ταυτόχρονα αγωνιούμε για το τι θα συμβεί στην οικονομία το επόμενο διάστημα, αφού μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο για τον κορονοϊό είτε τα περιοριστικά μέτρα θα επανέλθουν, είτε με κάποιο τρόπο θα «μονιμοποιηθούν» φέρνοντας μια νέα κανονικότητα.
Σε αυτό ακριβώς το timing τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα μερικά επικίνδυνα και ηλίθια επικοινωνιακά τρυκ. Πρώτο και καλύτερο αυτή της κινητής συναυλίας της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Το φορτηγό πέρασε μεταξύ άλλων και από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και εκεί μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε στην κυριολεξία ένα πάρτι κορονοϊού, όπου δημοσιογράφοι, διερχόμενοι, κάμερες, αστυνομικοί και ο πρωθυπουργός –χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις ή φορώντας μέσα προστασίας- συνωστίστηκαν στο πεζοδρόμιο για να χαιρετήσουν την τραγουδίστρια. Ο περιοδεύον θίασος μάλιστα έκανε στάση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγούδησε «Η Σωτηρία της Ψυχής». Συναυλίες σε νοσοκομεία τις Αττικής πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με την πρόφαση πώς θα ειπωθεί το «ευχαριστώ» στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Όλο αυτό δεν θυμίζει λίγο από Τιτανικό; Παλιά στα νοσοκομεία υπήρχε μια πινακίδα που έγραφε «ησυχία». Πόσο ανήθικο είναι όταν κάποιος στη ΜΕΘ δίνει μάχη για τη ζωή του (είτε γιατί μολύνθηκε από τον κορονοϊό, είτε γιατί υποφέρει από άλλου είδους προβλήματα) και στο προαύλιο κάποιος να τραγουδά «κι είμαστε ακόμη ζωντανοί… » ;
Αυτά τα περιστατικά ίσως να μπορούσαν να εξηγηθούν ως ψυχολογικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων. Διαφορετικά, είναι άκρως απογοητευτικό να βλέπεις έναν πρωθυπουργό, που σε γενικές γραμμές κινήθηκε με αρκετές σωστές αποφάσεις σε αυτή την κρίση, πόσο εύκολα ξέχασε τα δραματικών σχεδόν πολεμικών τόνων διαγγέλματά του. Οι πολίτες νιώθουν προδομένοι βλέποντας τέτοιες εικόνες και εξοργίζονται, όταν βλέπουν τέτοιες άσκοπες και επικίνδυνες ενέργειες.