Περιμένουν να ανοίξει η κάνουλα του ρευστού

Καλά αλλά… λίγα, είναι το μήνυμα που στέλνουν επιχειρηματικοί φορείς, μετά τις ανακοινώσεις του πακέτου στήριξης από την πλευρά της Κυβέρνησης. Φορείς όπως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο Πανελλήνιος Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και δεκάδες άλλοι στις ανακοινώσεις τους θέτουν στην κορυφή των αιτημάτων τους την τόνωση της ρευστότητας.

Αυτό είναι το «σύνθημα-αίτημα» της αγοράς προς την κυβέρνηση, η οποία παρά τις άμεσες ενέσεις για την τόνωσή της μέσω της δημιουργίας συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και την παροχή διευκολύνσεων αποπληρωμής φορολογικών και τραπεζικών οφειλών, καλείται από τους φορείς να λάβει πρόσθετα και πιο γενναία μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας. Τόσο για τη διάσωση χιλιάδων επιχειρήσεων όσο και τον περιορισμό, στο μέτρο του δυνατού, των θέσεων εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας της πανδημίας.

Η ενίσχυση της ρευστότητας είναι το κυρίαρχο αίτημα, ωστόσο, μια σειρά φορέων προτάσσει τη λήψη και άλλων μέτρων, τα οποία συνδυαστικά μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Κάποια από αυτά, δε, αποτελούν πάγια αιτήματα των επιχειρήσεων, που αν και ζητούνται εδώ και χρόνια, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.