Με έκπληξη και πάλι πληροφορηθήκαμε την αυθαίρετη, άδικη και αδικαιολόγητη απαγόρευση εισαγωγής φοιτητών στο Τμήμα μας, για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, για δεύτερη συνεχή χρονιά, χωρίς αυτή την φορά να υπάρχει κάποια επίσημη αιτιολόγηση.
Από δημοσιεύματα που επικαλούνται το Υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ότι ο λόγος που «κόβεται» το Τμήμα είναι ότι δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών του. Αυτό είναι εντελώς ανακριβές γιατί η τελευταία αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών έγινε μόλις το 2009. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αλλαγή γνωστικού αντικειμένου, που το εντάσσει αυτοδίκαια στην Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, αλλαγή προγράμματος σπουδών και μετονομασία του Τμήματος σε «Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων» σύμφωνα με το Π.Δ. 9/09-02-2009 (ΦΕΚ 21 τ. Α’).
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των συνδυασμένων ενεργειών ήταν το Τμήμα να υπερκαλύψει των αριθμό των εισακτέων το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 δεδομένου ότι οι εισακτέοι και οι εισαχθέντες του Τμήματος ήταν 250 και 253, αντίστοιχα.
Παρόλο λοιπόν που το Τμήμα ενήργησε επιτυχώς και εγκαίρως, το υπουργείο το συμπεριέλαβε στα 24 Τμήματα που αποκλείστηκαν από το μηχανογραφικό για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Είναι πραγματικά ανεξήγητο το γεγονός ότι, ενώ το Τμήμα μας ήταν από τα ελάχιστα από τα 24 Τμήματα και πάντως το μοναδικό από τα 3 Τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που υπερκάλυψε τον αριθμό των εισακτέων, αντί να επιβραβευτεί και να του δοθεί μία ευκαιρία εξέλιξης και ανάπτυξης, τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισαγωγής φοιτητών το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος αλλά, ακόμα χειρότερα και για το ερχόμενο. Δηλαδή εντάχθηκε στην ίδια κατηγορία με Τμήματα που δεν έχουν καθηγητές, δεν έχουν υποδομές, δεν έχουν σπουδαστές. Είναι πραγματικά πρωτοφανής, αντιδεοντολογικός, ατεκμηρίωτος και εν τέλει αυθαίρετος ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της παιδείας στην χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδέποτε γνωστοποιήθηκαν – εκ των προτέρων – συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των Τμημάτων που δεν περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο ούτε, το κυριότερο, τα αντίστοιχα στοιχεία των Τμημάτων που αποφασίστηκε να περιληφθούν.
Η πολιτεία με την σχεδόν εικοσαετή λειτουργία του Τμήματος, έχει επενδύσει σε σημαντικούς πόρους, έμψυχους (υψηλού επιπέδου μόνιμο διδακτικό προσωπικό), και υλικούς (σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός και υποδομές εξειδικευμένες για τα αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα), προς όφελος των φοιτητών και του κοινωνικού συνόλου, οι οποίοι πρέπει να αξιοποιούνται. Σημειωτέον ότι, το προσωπικό του Τμήματός μας εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται άοκνα, ευσυνείδητα, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, για την οργάνωση και προσαρμογή της λειτουργίας των υποδομών στην εξυπηρέτηση τόσο των διδακτικών όσο και των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος.
Η απαγόρευση επομένως της εισαγωγής φοιτητών θα έχει ως συνέπεια την απαξίωση αυτής της επένδυσης που αποτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ.
Ένα σημαντικό κριτήριο ύπαρξης και λειτουργίας ενός Τμήματος ανώτατης εκπαίδευσης είναι ο βαθμός κάλυψης των αναγκών της κοινωνίας μας. Το Τμήμα μας είναι μοναδικό στον ακαδημαϊκό χώρο σε ένα γνωστικό αντικείμενο επίκαιρο, καινοτόμο και απαραίτητο για τη χώρα, αφού συνδυάζει την τεχνολογία με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Η πλειοψηφία των αποφοίτων του Τμήματός μας έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά. Συνεπώς, αποδεικνύεται η αποδοτική και επιτυχημένη πορεία του τμήματος στον τομέα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Επιπλέον, μετά και την δεύτερη συνεχή απαγόρευση εισαγωγής φοιτητών, γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της έντονης αγωνίας και ανησυχίας των ήδη φοιτούντων σπουδαστών και των οικογενειών τους για την τύχη τους και την μελλοντική αξία του πτυχίου τους.
Συμπερασματικά, το Τμήμα μας έχει πρόσφατα προβεί σε αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, διαθέτει εξοπλισμό και υποδομές, καθηγητές και φοιτητές. Επομένως δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος απαγόρευσης εισαγωγής νέων φοιτητών στο Τμήμα μας, πράξη ούτως ή άλλως παράνομη. Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα, για να συμπεριληφθεί το Τμήμα Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων στο μηχανογραφικό έντυπο και να του δώσετε την ευκαιρία να αναπτυχθεί περαιτέρω όπως του αρμόζει.
Η Γενική Συνέλευση
του Τμήματος Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων
του ΤΕΙ Μεσολογγίου