Στο Δυτικά Fm την εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» και το Δημήτρη Παπαδάκη «εκμυστηρεύτηκε» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης το μόνιμο, όπως χαρακτηριστικά είπε, άγχος του από την ανάληψη των καθηκόντων του για τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την ένταξη των μελετών για την ανακατασκευή των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε το έργο να υλοποιηθεί κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπενθύμισε ότι προεκλογικό του σύνθημα ήταν η αλλαγή ταχύτητας. «Αυτό το εμπροσθοβαρές ψάχνουμε, αυτός είναι ο στόχος μας. Έχοντας μπροστά μας σε περίπου ένα χρόνο την επόμενη προγραμματική περίοδο, θα πρέπει να έχουμε ωριμότητες έργων, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε δαπάνες στο πρώτο μισό του προγράμματος και όχι να τρέχουμε στο τέλος του προγράμματος, όπως τρέχουμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε «βασικό χαρακτηριστικό πρέπει να είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, γιατί αν δεν σχεδιάσεις, αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα πατήσεις σε στέρεες βάσεις, δεν μπορείς να ελπίζεις σε καμία υλοποίηση και καμία απορρόφηση».
Με αφορμή την παρουσία του τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και των υπερδιπλασιασμό των έργων του Δήμου Αγρινίου, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης σχολίασε πως «το νούμερο από μόνο του λέει πολλά, το γεγονός ότι από τα 21 εκατ. ευρώ φτάσαμε στα 55 εκατ. έργα υπό ένταξη στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου λέει πολλά ως προς την προτεραιότητα, που έχουμε δώσει στο πρόγραμμά αυτό, αλλά και ως προς την πολιτική της άμβλυνσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, που υπήρξαν μέχρι σήμερα και λέει πολλά ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε το αύριο μιας περιοχής». Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε όμως ότι «δεν είναι μόνο ένα σχέδιο, είναι ένα σχέδιο που συνοδεύεται από χρηματοδότηση και αυτά είναι τα δύο από τρία κομμάτια που χρειάζονται για να γίνουν τα έργα. Το τρίτο είναι ο καλός συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας για να γίνουν τα έργα αυτά».
4 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για την ωρίμανση μελετών και την υποβοήθηση των «αδύναμων» δήμων
Αναφορικά με το γενικότερο προβληματισμό σε σχέση με τη απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αφού είναι γνωστό πως στο τέλος του 2019, η απορρόφηση του προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κυμάνθηκε στο 25% περίπου των διαθέσιμων πόρων, ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Και η λύση σε αυτό είναι σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας είναι «με το σωστό σχεδιασμό του κάθε έργου, που εντάσσεται, να είμαστε όσο πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί μπορούμε να είμαστε».
Όμως ένα άλλο πρόβλημα είναι και η «αδυναμία» ορισμένων δικαιούχων κυρίως μικρών δήμων, που έχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες, να «τρέξουν» κάποια έργα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι «η πρώτη Περιφέρεια που «πέρασε» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 4 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση μελετών μέσω Τεχνικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση των αδύναμων δικαιούχων σε τεχνικό επίπεδο. Τέλος, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, περίπου δυόμισι χρόνια «εξοικονομήθηκαν» από την εξαίρεση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τα έργα του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Αναλυτικά όσα είπε ο Ν. Φαρμάκης: