Ζητούνται τουρίστες
-Λιγοστές ελπίδες για να καλυφθούν -έστω και μερικώς- το διάστημα μέχρι το 15Αύγουστο οι απώλειες στους ξενοδόχους της Αιτωλοακαρνανίας
-Αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου – Φόβοι για λουκέτα
-Προβληματισμός για την απόδοση των μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων
Απογοήτευση από την υποτονική τουριστική κίνηση, φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας, αβεβαιότητα για το μέλλον του κλάδου και λιγοστές ελπίδες για να καλυφθούν -έστω και μερικώς- το κρίσιμο διάστημα μέχρι το 15Αύγουστο οι απώλειες, κυριαρχούν στους ξενοδόχους της Αιτωλοακαρνανίας.
Η εικόνα που καταγράφει το ΑγρίνιοCulture.gr από τους ξενοδόχους της Αιτωλοακαρνανίας δεν απέχει και πολύ από τη γενική εικόνα, που έδωσε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο μιλώντας για μέσο όρο πληρότητας κατά τη διάρκεια του Ιουλίου της τάξης του 25%. Ωστόσο η πλειονότητα των ανθρώπου του κλάδου δεν είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και ο φόβος πως με την ολοκλήρωση αυτής της χαμένης χρονιάς για τον τουρισμό θα υπάρξουν πολλά λουκέτα στην αγορά είναι έκδηλος.
Δραματική η μείωση στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας
Από την Πάλαιρο, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική άνθιση και το ξενοδοχείο «Φιλοξένια» ο Γιώργος Κοτσάκης διαπιστώνει ότι «φέτος το σύνολο της δουλειάς δεν θα είναι πάνω από 30 μέρες. Η πτώση τον Ιούλιο ήταν της τάξης του 75% με 80%. Ουσιαστικά η κίνηση στα καταλύματα άρχισε τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, ενώ οι κρατήσεις για το διάστημα μέχρι το 15Αυγουστο περίπου είναι σε πολύ καλό επίπεδο και αγγίζουν το 100%». Θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Παλαίρου υπάρχουν ξενοδοχεία, που παραδοσιακά δούλευαν με tour operators και είτε δεν άνοιξαν καθόλου, είτε άνοιξαν από τη στιγμή που επετράπησαν οι πτήσεις από την Αγγλία.
Ωστόσο η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας εντείνει την αβεβαιότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Γ. Κοτσάκη «και στην Πάλαιρο υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες ακυρώσεις, ενώ γενικότερα η κίνηση παραμένει υποτονική και στο λιμάνι της Παλαίρου, από τα σκάφη που συνήθως το επισκέπτονταν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ιδίως στα εστιατόρια η κίνηση να έχει πέσει δραματικά». Η αγωνία των ξενοδόχων της περιοχής είναι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις βασικότερες υποχρεώσεις του, καθώς ήδη έχουν αναγκαστεί αρκετοί να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Κοτσάκης εκτιμά πως αρκετοί άνθρωποι του κλάδου δεν θα μπορέσουν το φθινόπωρο να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Προβληματίζει η ρευστότητα τον κλάδο – Λίγοι και… τυχεροί στο ΤΕΠΙΧ
Από την περιοχή της Βόνιτσας ο Βασίλης Σώζος από το «Sozos Inn Hotel» διαπιστώνει σε όλο τον άξονα που εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο του Ακτίου, δηλαδή από την Πάργα, μέχρι τη Λευκάδα, τη Βόνιτσα και την Πάλαιρο, περίπου ένα 30% των επιχειρήσεων δεν έχει ανοίξει . «Στα ξενοδοχεία η πτώση είναι τάξης του 80%, ο Ιούνιος ήταν εντελώς χαμένος, αφού η πτώση ήταν 85%, τον Ιούλιο και την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μια πολύ μικρή βελτίωση και η πτώση ήταν 70% περίπου» αναφέρει ο Β. Σώζος ωστόσο εκτιμά πως «η άνοδος των κρουσμάτων και οι τελευταίες ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης έφεραν ένα νέο κύμα ακυρώσεων. Η Κύπρος, που είχαμε κάποιες κρατήσεις, έδωσε απαγορευτικό για την Ελλάδα και όλες οι κρατήσεις ακυρώθηκαν. Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα σκότωσαν τα ξενοδοχεία».
Στον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της εικόνας ο Βασίλης Σώζος εκτιμά πως η αγορά είναι απελπισμένη και πως σε καμία περίπτωση τα μέτρα που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση και όσα συζητιούνται να εφαρμοστούν από το Σεπτέμβριο σε καμία περίπτωση δεν αρκούν. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η εικόνα που μεταφέρει στη «Σ» ο Βασίλης Σώζος αναφορικά με το μείζον ζήτημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου λόγω από το ΤΕΠΙΧ. «Από τις 60 αιτήσεις στο ΤΕΠΙΧ από την περιοχή της Βόνιτσας εγκρίθηκαν μόνο δύο και από τις 180 αιτήσεις από την περιοχή της Λευκάδας εγκρίθηκαν μόνο επτά» αναφέρει ο Β. Σώζος και εκτιμά «πως το 80% του τουριστικού συναλλάγματος που εισέρχονται κάθε χρόνο θα χαθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει γενικευμένη κρίση, όσο τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι μόνο για τις ανακοινώσεις»
Από την Αμφιλοχία και το «Hotel Amvrakia» ο Τάσος Κατσούδας αναφέρει πως μέχρι το 15Αυγουστο αναμένεται μια καλύτερη κίνηση, ωστόσο και το επόμενο διάστημα, όπως και το προηγούμενο η πτώση σε σχέση με πέρυσι είναι της τάξης του 70% και η πληρότητα δύσκολα ξεπερνά το 40%. Ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην Αμφιλοχία δέχεται ο κλάδος της εστίασης, που δουλεύει κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η φιλοξενία στην περιοχή συνεργείων εργάζονται σε κάποια έργα φωτοβολταϊκά και άλλα και μειώνουν κάπως τις απώλειες. Ωστόσο και ο Τάσος Κατσούδας εκτιμά πως πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν από τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στο κλάδο. «Τα έσοδα δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις ανάγκες, ρευστότητα χωρίς υποθήκες δεν δίνεται, ενώ τα μέτρα που πάρθηκαν με τα 800αρια δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα των επιχειρήσεων, που πολλές, όπως και εμείς, προσπάθησαν να μην μειώσουν το προσωπικό», αναφέρει ακόμη ο Τ. Κατσούδας και υπογραμμίζει την αβεβαιότητα που υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς «μέχρι τώρα ήμασταν καθαροί από κρούσματα, αλλά αν υπάρξει κρούσμα, είμαστε τελειωμένοι».
Στον Αστακό, ο Βασίλης Τσάρκος από το «Gianni’s Village Resort», που τυγχάνει ένας από νεότερους επενδυτές του κλάδου στην περιοχή, παρατηρεί και αυτός από την μεριά του την καθίζηση των κρατήσεων. «Η πληρότητα είναι στο 25% περίπου και τα πράγματα είναι πολύ απογοητευτικά καθώς δεν έχουμε ούτε μια κράτηση από ξένους. Δουλεύαμε πολύ μέσω του booking, που γίνονταν κρατήσεις για διακοπές ή ακόμη και από όσους περνούσαν από την περιοχή –ιδίως από τα Βαλκάνια- για να πάρουν το καράβι για το Ιόνια Νησιά (Κεφαλλονιά, Ιθάκη κλπ) και τώρα δεν έχουμε ούτε μια κράτηση μέσω του booking» σημειώνει ο Βασίλης Τσάρκος και προσθέτει πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας με αποτέλεσμα και οι Έλληνες φέτος να προγραμματίζουν ολιγοήμερες διακοπές. «Κίνηση στον Αστακό, αλλά και στο Μύτικα και την Πάλαιρο υπάρχει μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις Παρασκευές, τις καθημερινές τα μαγαζιά είναι άδεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Β. Τσάρκος. Ενώ σε σχέση με τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων υπογραμμίζει με νόημα πως «μόνο όσοι είναι ενήμεροι στις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2019 μπορούν να πάρουν κάτι, οι υπόλοιποι πετιούνται με τις κλωτσιές στον Καιάδα».
Μεγάλη πτώση και στα ορεινά του νομού
Με το φόβο του δεύτερου κύματος της πανδημίας οι χειμερινοί προορισμοί
Στο Θέρμο ο Κώστας Κούκος από το ξενοδοχείο «Θέρμιος Απόλλων» καταγράφει απώλειες άνω του 60% σε όλες τις διαδικασίες του τουρισμού. «Βρισκόμαστε με ψηλά τα χέρια, ο κόσμος είναι φοβισμένος από την πανδημία για να κάνει διακοπές, οι εκδρομές που είχαμε στο Θέρμο για τον Κοσμά τον Αιτωλό «έσβησαν» και εμείς για να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουμε 30% αυξημένα κόστη» τονίζει χαρακτηριστικά ο Κ. Κούκος και προσθέτει πως πέρα από την απώλεια των ξένων τουριστών και οι Έλληνες που επισκέπτονται την περιοχή δεν βγαίνουν καθώς είναι φοβισμένοι από την άνοδο των κρουσμάτων. Πάντως και ο Κ. Κούκος είναι απογοητευμένος από τα μέτρα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. «Κάποιοι παράγοντες της Κυβέρνησης είπαν πως θα δίνονταν δάνεια σε τρεις μέρες, οι τράπεζες όμως δεν απαντούν ούτε σε 60 μέρες» αναφέρει με νόημα ο Κ. Κούκος.
Στην Ορεινή Ναυπακτία και από το «Xenios Chalet» ο Ανδρέας Αγγελόπουλος παρατηρεί την τάση που υπάρχει πλέον για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Ο κόσμος είναι φοβισμένος, βλέπουν που υπάρχουν κρούσματα και αναλόγως κάνεις κράτηση την τελευταία στιγμής. Ευτυχώς η Αιτωλοακαρνανία είναι «καθαρή» από κρούσματα κορονοϊού και αυτό βοηθά βέβαια, όμως και πάλι μιλάμε για πληρότητα της τάξης του 40% με 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι και δυστυχώς φαίνεται πως και ο Αύγουστος θα είναι υποτονικός» αναφέρει ο Ανδρέας Αγγελόπουλος και προσθέτει πως η Ορεινή Ναυπακτία είναι κατ’ εξοχήν χειμερινός προορισμός και ο φόβος που υπάρχει αφορά κυρίως το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μη ικανοποιητικά κρίνει και ο Ανδρέας Αγγελόπουλος την πορεία του ΤΕΠΙΧ έως τώρα σε σχέση με την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. «Ελάχιστοι έχουν πάρει δάνεια από το ΤΕΠΙΧ και μάλλον αυτοί που το πήραν δεν το χρειάζονταν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οριακά καλύτερη η εικόνα στη Ναύπακτο
Στην πόλη της Ναυπάκτου, όσον αφορά γενικότερα την επισκεψιμότητά της, η μείωση της τουριστικής κίνησης ίσως να μην είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας, με δεδομένο πως η Ναύπακτος στηρίζεται με μεγάλο βαθμό από το εγχώριο τουρισμό και την εγγύτητά της ιδίως μετά την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων από την Αθήνα.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, του ξενοδοχείου «Νafs Hotel», Ντανιέλα Μπάση, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για κρατήσεις μέχρι την περίοδο του 15Αυγουστου, μολαταύτα η πληρότητα των καταλυμάτων αγγίζει κατά περίπτωση το 40% με 60%.
«Η πανδημία φυσικά και οι οικονομικές της επιπτώσεις άλλαξαν πολλά και οι μέρες που κάνουν διακοπές οι Έλληνες είναι λιγότερες, ωστόσο η πόλη της Ναυπάκτου γεμίζει τα παρασκευοσαββατοκύριακα» αναφέρει η Ντ. Μπάση και παρατηρεί πως «οι περισσότεροι θα ήθελαν να συνδυάσουν ένα καλό, υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αυτό που παραδοσιακά προσφέρει το «Νafs Hotel», σε μειωμένες τιμές όμως αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί». Η εικόνα του τουριστικού κλάδου είναι πολύ «πληγωμένη» και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για την αποκατάστασή της, αναφέρει η Ντ. Μπάση αναφορικά με μέτρα ενίσχυσης του κλάδου. «Ό,τι και να κάνουμε δεν θα καλυφθούν οι απώλειες που υπάρχουν από το εξωτερικό. Είχαμε καταφέρει στο «Νafs Hotel», να έχουν επισκέπτες από την Αμερική, την Κίνα, τη Ρωσία και σε πολλές περιπτώσεις μας εμπιστεύονταν χρόνια ολόκληρα ως μόνιμοι πελάτες μας, αφού έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε την οικεία ατμόσφαιρα, την ελληνική φιλοξενία, με το επαγγελματικό περιβάλλον και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, όμως με τον κορονοϊό αυτές οι κρατήσεις πάγωσαν» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει «ο Έλληνας και ποσοτικά και ποιοτικά δεν μπορεί να καλύψει το κενό των τουριστών από το εξωτερικό». Υπενθυμίζει μάλιστα η Ντ. Μπάση πως το χτύπημα του κορονοϊού θα είναι πολύ πιο αισθητό για τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα, που είναι κουρασμένη από τη δεκαετή κρίση που προηγήθηκε, ενώ εκτιμά πως «πολλά από τα μέτρα που παίρνονται ίσως προσφέρουν ανακούφιση σε πολλές επιχειρήσεις, αλλά με την αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της πανδημίας, ίσως είναι δύσκολο να επιβιώσουν».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στα ξενοδοχεία του Αγρινίου, που ούτως ή άλλως αυτή την εποχή η κίνηση ήταν παραδοσιακά περιορισμένη η πληρότητα σύμφωνα με όλα τα μηνύματα της αγοράς ενδεχομένως να κυμαίνεται λίγο πάνω από το μέσο όρο του 20%. Ενώ μια ακόμη τάση, που καταγράφεται με αφορμή και την πρόσφατη άνοδο των κρουσμάτων, είναι η αναζήτηση ενοικιαζόμενων δωματίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο πιθανός συγχρωτισμός σε ένα ξενοδοχείο, ωστόσο σε όλα τα ξενοδοχεία τα περιοχής τηρούνται με το παραπάνω όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το νέο καθεστώς φιλοξενίας, καθώς δύσκολα κάποιος ξενοδόχος θα ρισκάρει τη φήμη του ξενοδοχείου του, αλλά και τις μετέπειτα συνέπειες, από την πιθανή διασπορά του ιού στην μονάδα του.