Σταγόνα στον ωκεανό… η κατανομή των 12 θέσεων μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Για «ακόμα ένα βήμα ενίσχυσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» της Ελλάδας έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την απόφαση που υπεγράφη και με την οποία προχωρά η πρόσληψη 205 μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Οι θέσεις αυτές κατανεμήθηκαν στα Πανεπιστήμια, την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Με την κατανομή των θέσεων αυτών θα στελεχωθούν κενές θέσεις και θα καλυφθούν διδακτικές ανάγκες των ΑΕΙ, ενώ, όπως ανέφερε η υπουργός, έχουν υποβληθεί προς έγκριση και επιπλέον θέσεις.
Εκτάκτως συνεδριάζει η Σύγκλητος
Οι περισσότερες θέσεις κατανέμονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (41) και στη συνέχεια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (33). 12 μόνο είναι οι θέσεις που κατανέμονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη νέα πρυτανική αρχή όμως να αντιδρά και προγραμματίζει έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου για το θέμα εκτιμώντας ότι “η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από το Νόμο Γαβρόγλου οδηγούν το Πανεπιστήμιο Πατρών σε απαξίωση με σημαντικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων, η λειτουργία τμημάτων και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου”.
Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρ. Μπούρας είχε ήδη επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας για το θέμα υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν Τμήματα με αριθμό μελών ΔΕΠ από μηδέν έως δύο-τρία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Τμήμα Γεωπονίας (Μεσολόγγι) με δύο μέλη ΔΕΠ από μεταγραφή, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων (έδρα Αγρίνιο) με ένα μέλος από μεταγραφή και το Τμήμα Βιοσυστημάτων (Μεσολόγγι) που δεν έχει κανένα μέλος ΔΕΠ.
Πλέον αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις που θα λάβει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, αλλά και σε κάθε περίπτωση η επιμέρους κατανομή των θέσεων (έστω αυτών των 12 θέσεων) προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που θα γίνει από τη Σύγκλητο. Και αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές ανάγκες, ιδίως στα νεοϊδρυθέντα τμήματα από το νόμο Γαβρόγλου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών:
Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως, βάσει της οποίας κατανέμονται 205 θέσεις για την πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στα Πανεπιστήμια, την (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, πλήττει σαφώς το Πανεπιστήμιο Πατρών στο οποίο δίνονται μόνον 12 θέσεις.
Η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από τον Νόμο Γαβρόγλου οδηγούν το Πανεπιστήμιο Πατρών σε απαξίωση με σημαντικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων, η λειτουργία τμημάτων και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Όλοι μας πρέπει να τοποθετηθούμε καθαρά και χωρίς ασάφειες προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον του Πανεπιστήμιου μας. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί άμεσα σε συνεδρίαση η Σύγκλητος για να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και να λάβει αποφάσεις. Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Επώνυμο και Αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών.