Με το… μανδύα του εργάτη γης ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης φέρεται να εξετάζει την εγκατάσταση “προσφύγων” στην Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή του Αγρινίου. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, που λαμβάνει χώρα εν μέσω πανδημίας, όπου στις δομές μεταναστών – προσφύγων καταγράφονται αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού, όπως επίσης και σε σημεία όπου υπάρχουν μετανάστες – εργάτες γης (Δήμος Ευρώτα της Λακωνίας), φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί της περιοχής, που θέλουν με αυτόν τον τρόπο να λύσουν το πρόβλημα εισαγωγής εργατών γης από τα Βαλκάνια.
Χθες ο Δήμος Αγρινίου μπορεί με επίσημο τρόπο να ανακοίνωσε τη ματαίωση της σύσκεψης που προγραμματίζονταν για σήμερα στο Αγρίνιο με στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και παράγοντες του αγροτικού επιχειρείν, ωστόσο αυτή η σύσκεψη είτε άμεσα, είτε και σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα εκτός δημαρχιακού μεγάρου και με εκπροσώπηση μόνο από τους ενδιαφερομένους της περιοχής…
Mετά τα τελευταία συμβάντα στα νησιά του Αιγαίου, με την πυρπόληση των δομών και τις εξεγέρσεις μεταναστών και προσφύγων, το Υπουργείο Μετανάστευσης μιλά ήδη για διαδικασία αποσυμφόρησης με τη μεταφορά αναγνωρισμένων προσφύγων ή αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, με στόχο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να μεταφερθούν συνολικά 2.500 άτομα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μέσω του προγράμματος Helios, το οποίο φιλοδοξεί να βρει στέγη και εργασία σε αυτούς τους ανθρώπους, στην προσπάθεια αυτή παίζει κομβικό ρόλο, προκειμένου να παρακαμφθούν οι τοπικές αντιδράσεις, που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα, για νέες Μόριες…
Σύμφωνα με διαρροές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι “πρόσφυγες” θα υποστηριχθούν στην εύρεση κατοικίας μέσω του προγράμματος Helios, προκειμένου να διασφαλίσουν μακροχρόνια διαμονή σε διαμερίσματα, που θα ενοικιαστούν στο όνομά τους. Ενώ όσον αφορά το κομμάτι της εργασίας αυτών των ανθρώπων, όπως πληφοροτείται το ΑγρίνιοCulture.gr είναι ήδη καταγεγραμένη η προθυμία από συμφέροντα του αγροτικού επιχειρηματικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας. Υπενθυμίζεται ότι αγροτικοί φορείς από όλη τη χώρα στο τέλος της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού και παράλληλα στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου ζητούσαν από την κυβέρνηση να ανοίξουν τα σύνορα με τα Βαλκάνια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εποχικών εργατών γης (που προέρχονται συνήθως από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία κτλ). Όμως η εξέλιξη της πανδημίας σε αρκετές Βαλκανικές χώρες και η άρνηση των συγκεκριμένων συμφερόντων να αναλάβουν το κόστος του τεστ κορονοϊού για τους εισαγόμενους εργάτες, δεν άνοιξε τα σύνορα και το πρόβλημα παρέμεινε.
Η συγκεκριμένη μέθοδος διάχυσης όχι προσφύγων αλλά μεταναστών, επί της ουσίας αφού η Ε.Ε. θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες, μέσω του ΔΟΜ και της εκμίσθωσης διαμερισμάτων ή και ξενοδοχείων, όπως έγινε στο Μεσολόγγι, έχει αποδειχθεί πως σε αντίθεση με την προοπτική δημιουργίας μιας δομής τύπου Μόριας δεν μπορεί να εμποδιστεί. Έτσι εξηγείται και η χθεσινή αντίδραση του Δήμου Αγρινίου, αλλά και η αναφορά του πως «δεν μπορεί η ανάγκη για εργάτες γης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή, να γίνεται κερκόπορτα για την μετακίνηση και εγκατάσταση στην περιοχή μας προσφύγων – μεταναστών». Γιατί, αντικειμενικά η έλευση και παραμονή για ολιγόμηνο διάστημα εργατών γης από τα Βαλκάνια, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που προωθείται στην παρούσα φάση.