Ο πρωθυπουργός μπορεί να εξήγγειλε ξανά στη ΔΕΘ τη μερική εκτροπή του Αχελώου, όμως ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κάποια πράξη – ενέργεια που να σηματοδοτεί πως η νέα απόπειρα για την εκτροπή του ποταμού παίρνει σάρκα και οστά.
Ωστόσο οι Θεσσαλοί προωθούν το διαχρονικό αίτημά τους και αξιοποιώντας και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Ένα παράδειγμα, αυτού είναι οι πρόσφατες πλημμύρες στην ορεινή Καρδίτσα και στο Δήμο Μουζακίου, οι οποίες αποτέλεσαν και αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο. Είπαν λοιπόν οι της ΝΔ στη Θεσσαλία πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σταματήσει τα έργα του Αχελώου, αυτά θα μπορούσαν να έχουν και αντιπλημμυρικό – αποστραγγιστικό χαρακτήρα…
Ένα άλλο παράδειγμα, ίσως περισσότερο σοβαρό, έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του έργου, αν και εφόσον ξεπεραστούν όλα τα νομικά και θεσμικά εμπόδια, με τις αποφάσεις του ΣτΕ και τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδάτων (που επί του παρόντος απαγορεύουν ακόμη και τη μερική εκτροπή).
Ως γνωστόν το έργο της εκτροπής διαχρονικά δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό ήταν και ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας για να αποδείξουν ότι το έργο συνιστά ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Όμως τα «χαλαρά» κριτήρια των έργων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται ότι ανοίγουν την όρεξη στους Θεσσαλούς. Πράγματι τα κριτήρια των έργων που θα ενταχθούν σε αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα είναι χαλαρότερα από αυτά του ΕΣΠΑ, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα είναι και τόσο «ξεχειλωμένα» όσο θα ήθελαν οι Θεσσαλοί…
Πάντως το παλεύουν… Για παράδειγμα, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, στη συνάντησή του με τον υπεύθυνο για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, υφυπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζήτησε ακριβώς αυτό. Να χρηματοδοτηθεί δηλαδή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η μερική εκτροπή του Αχελώου…