«Προφανής η υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στο Δήμο Ξηρομέρου» λέει ο πρ. Πρόεδρος του ΕΦΕΤ

Χωροταξικό Ιχθυοκαλλιεργειών
Απαντητική επιστολή προς τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, για πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αύξηση των εγκατεστημένων ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, απέστειλε ο πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός.Ο κ. Κατσαρός τονίζει χαρακτηριστικά ότι είναι «προφανής η υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργικών δραστηριοτήτων με την ίδρυση της ΠΟΑΥ».

Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει:

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
Μετά την συνάντηση μας και τη συζήτηση για ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτπώσεις από την επέκταση των εγκατεστημένων ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή του Δήμου σας, θα ήθελα για το θέμα αυτό να επισημάνω τα εξής:
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/56 για τη θαλάσσια Στρατηγική της Ένωσης ως «καλή περιβαλλοντική κατάσταση» νοείται η περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσών που είναι καθαρές, υγιείς και παραγωγικές και η χρήση της θαλάσσιας δραστηριότητας βρίσκεται σε επίπεδο αειφορίας. Προκειμένου να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη των θαλασσίων οικονομιών των θαλασσίων περιοχών και η βιώσιμη χρήση τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Οδηγία 2014/89 για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, η οποία έχει ενσωματωθεί και στην ελληνική νομοθεσία.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες συνιστούν από τη φύση τους διαταραχή της ισορροπίας του οικοσυστήματος, από τα απόβλητα που παράγονται και αυτές είναι:
• Οι απώλειες τροφών
• Τα περιττώματα των εκτρεφομένων ψαριών
• Τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα
• Αδρανή υλικά
• Τα πετρελαιοειδή, υφαλοχρώματα κλπ

Με βασικότερες επιπτώσεις:
• Δημιουργία ευτροφικών συνθηκών
• Μείωση του διαλυμένου οξυγόνου
• Αύξηση των αιωρούμενων στερεών με αποτέλεσμα τη θολερότητα
• Επικάλυψη του ιζήματος με οργανικό υλικό κλπ

Κατόπιν των ανωτέρω είναι προφανής η υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργικών δραστηριοτήτων με την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) και αυτές οι δραστηριότητες επιπλέον δε συμφωνούν ούτε με τον Χωροταξικό Σχεδιασμό που έχει εγκρίνει η πολιτεία ΦΕΚ 3155/12- 12-2013, ούτε με το Στρατηγικό Επιχειρηματικό Σχέδιο 2016-2020 του Δήμου Ξηρομέρου για Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ν. Κατσαρός
Π. Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ.
Διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής New York College