Του Δημήτρη Παπαδάκη
Σήμερα, δεν θα ψάξουμε να δούμε τα μηνύματα του Πολυτεχνείου. Είτε για κάποιον το Πολυτεχνείο είναι μια ηρωική πράξη αντίστασης απέναντι σε ανελεύθερο καθεστώς, είτε για κάποιον είναι μια εξέγερση που «έριξε» τη Χούντα, είτε κάποιος το θεωρεί απλώς μια κατάληψη, με μοναδικό αποτέλεσμα να επιβληθεί μια ακόμη σκληρότερη και γελοιωδέστερη Χούντα, που πρόδωσε την Κύπρο, σήμερα το διακύβευμα είναι άλλο.
Σήμερα, το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια χώρα που αν σηκώσεις μια κομματική σημαία, μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις χωρίς επιπτώσεις. Σήμερα το διακύβευμα είναι αν θα επικρατήσει η κοινή λογική.
Τα αυτοπροσδιοριζόμενα ως κόμματα της Αριστεράς την ώρα που επικρίνουν την Κυβέρνηση για την ελλιπή προετοιμασία ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την ώρα που την κατηγορούν ότι δεν πήρε έγκαιρα μέτρα, την ίδια ώρα θα ήθελαν να γίνουν σ’ όλη τη χώρα οι καθιερωμένες πορείες με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Γιατί αυτή η αντίφαση; Γιατί, όπως μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας «η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα». Λογικό επιχείρημα αν σκεφτεί κανείς ότι το Πολυτεχνείο υπήρξε το πιο κραυγαλέο παράδειγμα του πως κάποιοι εμπορεύτηκαν τη συμμετοχή τους στα γεγονότα του Πολυτεχνείου για να χτίσουν πολιτικές καριέρες και να πάρουν υπουργικούς θώκους εμπορευόμενοι τη Δημοκρατία.
Βεβαίως το εμπόριο της Δημοκρατίας γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλο σεβασμό στη Δημοκρατία, αφού ρέπουν προς τη λαϊκή Δημοκρατία ή ακόμη είναι και θιασώτες της Δικτατορίας του προλεταριάτου. Κάτι που δεν είναι και τόσο Δημοκρατικό.
Και βεβαίως εδώ το τρανό παράδειγμα είναι το ΚΚΕ. Ο οπουρτουνισμός του οποίου έφτασε στο σημείο να συνυπογράψει ανακοίνωση για την «χουντική απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις» με έναν από τους πιο φιλοαμερικανούς πρωθυπουργούς των τελευταίων ετών, που έβρισκε διαβολικά καλό τον Τραμπ και του έδωσε 1,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των ελληνικών – νατοϊκών F-16.
Όμως ο ξεπεσμός όλων αυτών που θα ήθελαν να σπάσει το lockdown και να γίνουν οι πορείες για το Πολυτεχνείο έγκειται στο γεγονός ότι προτρέπουν κάποιους ανθρώπους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους προς χάρις μιας βλακώδους αντιπολιτευτικής στάσης, που εξομοιώνει τις απαγορεύσεις του lockdown με τα εγκλήματα της Χούντας.