Οικονόμου : Ο δήμος Ξηρομέρου “ξύπνησε” και μιλά με ψευδή επιχειρήματα

Προχωρά κανονικά η θεσμοθέτηση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό υπογράμμισε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή του Μέρα 25 Σ. Σακοράφα, που μετέφερε στη Βουλή τις αντιρρήσεις του Δήμου Ξηρομέρου και το αίτημά του για τροποποιήσεις στις προβλέψεις της αρχικής μελέτης.

Όπως εξήγησε ο Δ. Οικονόμου “το 2018 ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η χωροταξική επεξεργασία και αποστάλθηκε και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη ΔΙΠΑ, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, για περαιτέρω επεξεργασία. Από εμάς δηλαδή είχε φύγει ενάμιση χρόνο πριν πάω εγώ σε αυτό το Υπουργείο και από τότε δεν έχω καμία ανάμειξη σε αυτή τη διαδικασία. Στις 2 Φεβρουαρίου 2019 η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έβγαλε σε διαβούλευση τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όλα αυτά, λοιπόν, έγιναν «by the book», απλώς με μεγάλες καθυστερήσεις, -κατά το ελληνικό συνήθειο- αλλά «by the book».

Πρόσθεσε μάλιστα ο Δ. Οικονόμου πως “δεν σκόνταψε πουθενά αυτή η επένδυση ούτε έκανε κάτι παράνομο ούτε κάτι παράτυπο. Έγινε και η διαβούλευση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον δήμο. Όλοι οι άλλοι, όμως, που έπρεπε να γνωμοδοτήσουν γνωμοδότησαν, κανείς δεν είπε κάτι αρνητικό. Ετοιμάζεται αυτή η Διεύθυνση, με την οποία–επαναλαμβάνω- εγώ δεν έχω καμία σχέση, να κάνει την τελική αξιολόγηση της διαβούλευσης. Αν δείτε τη διαβούλευση –γιατί είναι δημόσια, δεν είναι κανένα μυστικό- ήταν θετική, θετικές οι τοποθετήσεις, ο δε δήμος δεν είπε κουβέντα”.

“Δεν ανατρέπεται ο τοπικός σχεδιασμός”

Μάλιστα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος περνώντας στην “αντεπίθεση” είπε εμφατικά : “Το ότι τώρα σε μια διαδικασία που είναι απόλυτα νόμιμη σέρνεται μια επένδυση επί πέντε, έξι χρόνια και ξαφνικά ξυπνάει ο δήμος και μας λέει με ψευδή επιχειρήματα, όπως ότι ανατρέπει τον τοπικό σχεδιασμό –δεν τον ανατρέπει κατά κανένα τρόπο- ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία της νόμιμης χωροθέτησης της επένδυσης, επειδή δεν αρέσει στον δήμο, αυτό είναι παράλογο. Ασφαλώς και οι τοπικές κοινωνίες και οι περιφερειακές και οι εθνικές έχουν λόγο σε αυτά τα πράγματα, αλλά με έναν συντεταγμένο τρόπο και σε κάποια συγκεκριμένη φάση. Δεν μπορεί καθένας όταν το θυμάται ξαφνικά να λέει «α, δεν το είχα πάρει είδηση», για κάτι το οποίο το έχει πάρει είδηση όλη η Ελλάδα και ξαφνικά να ζητάει να σταματήσουμε εμείς μια διαδικασία, για την οποία δεν υπάρχει καν διοικητικός τρόπος. Με ποιον τρόπο θα τη σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία σήμερα; Αυτοί προχωράνε κανονικά”.

“Καλός ο τουρισμός, αλλά δεν μπορεί να είναι μονοκαλλιέργεια”

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η αναφορά του Δ. Οικονόμου στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας γενικότερα και τις αντιδράσεις που ενίοτε καταγράφονται σε παραγωγικού τύπου επενδύσεις “Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που δεν θα βασίζεται μόνο στον τουρισμό με τα πήλινα πόδια κλπ., αλλά κάθε φορά που έρχεται μία δραστηριότητα, που δεν είναι τουρισμός, ξεσηκώνονται οι πάντες και κυρίως οι τοπικοί, για να μην εγκατασταθεί αυτή η δραστηριότητα στην περιοχή τους. Ας πάει κάπου αλλού, όπου σας αρέσει, αλλά όχι εδώ. Με το «όχι εδώ», όμως, δεν θα πάμε πουθενά. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να αναπτύξουμε μία οικονομία που να μην έχει μόνο τουρισμό, διότι καλός είναι τουρισμός, αλλά δεν μπορεί να είναι μονοκαλλιέργεια, πρέπει να έχουμε και βιομηχανία, υδατοκαλλιέργειες, πρέπει να έχουμε εφοδιαστική, αυτά τα πράγματα, αυτές οι δραστηριότητες κάπου πρέπει να πηγαίνουν”.