Δήμος Αγρινίου – Τεχνικό Πρόγραμμα : Έργα 107 εκατ. ευρώ!

Σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια καταγράφει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου για το 2021, που εγκρίθηκε στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Πρόκειται για μια αύξηση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα το Τεχνικό Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες από τη Δημοτική Αρχή Αγρινίου περιλαμβάνει έργα ύψους 71,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 47,6 αφορούν σε νέα έργα και τα 21,2 σε συνεχιζόμενα έργα, που χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, το «ΦιλόΔημος», το Πράσινο Ταμείο, το «Αντώνης Τρίτσης» κτλ Εάν συνυπολογίσει κανείς τα έργα της ΔΕΥΑ Αγρινίου προϋπολογισμού 36,3 εκατ. ευρώ, τότε το Τεχνικό Πρόγραμμα αγγίζει τα 107,4 εκατ. ευρώ! Ποσό, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω μέσα στο 2021 καθώς υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα προτάσεις έργων ύψους 30,6 εκατ. ευρώ καθώς και έργων ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 2,6 εκατ. ευρώ.

Γ. Παπαναστασίου : Η Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αποδείχθηκε επιτυχημένη

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος και χαρακτήρισε μάλιστα σπουδαία ημέρα για το Αγρίνιο την παρουσίαση ενός τόσο μεγάλου Τεχνικού Προγράμματος, το οποίος όπως είπε σύντομα θα μεγαλώσει και άλλο. Ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι η εξέλιξη και ο υπερδιπλασιασμός του Τεχνικού Προγράμματος σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται στην προετοιμασία που έκανε ο δήμος σε επίπεδο μελετών τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης στη δουλειά της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου, στις οποίες απένειμε για άλλη μια φορά τα εύσημα. Ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι η Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που κατάρτισε η δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια, αποδείχθηκε επιτυχημένη, αφού μπορεί να αντλεί πόρους από πολλά και διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, ο ΦιλόΔημος κτλ. Και υπογράμμισε ότι βάσει αυτής της Στρατηγικής έχουν μπορέσει και άλλοι φορείς να εντάξουν έργα και να αντλήσουν πόρους από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και έφερε ως παράδειγμα τα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως η ανακατασκευή του αρχαίου θεάτρου της Στράτου, το αρχοντικό Σοχωρίτη και οι μελέτες για τις Καπναποθήκες Παπαπέτρου. Ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου με έμφαση διαπίστωσε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου, έτσι όπως έχει πια διαμορφωθεί είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους στο παρελθόν έλεγαν ότι η Δημοτική Αρχή υστερεί σε εντάξεις έργων και σε προσέλκυση πόρων για την περιοχή. Ακόμη απαντώντας στην κριτική αναφορικά με την κατάσταση στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου και την έλλειψη έργων εκεί, ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι για παράδειγμα τα έργα της ΔΕΥΑ που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν κατά βάση της Δημοτικές Ενότητες στην περιφέρεια του Δήμου Αγρινίου, ενώ οι περιορισμένοι πόροι του Δήμου από τους κεντρικούς πόρους κατευθύνονται πρωτίστως στις Δημοτικές Ενότητες.

Κριτική για την πορεία υλοποίησης και την “παραμέληση των Δημοτικών Ενοτήτων”

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, η επικεφαλής της, διαπίστωσε μεν την αύξηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, ωστόσο όπως εκτίμησε απουσιάζουν τα εμβληματικά έργα από Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των ενταγμένων έργων. «Λείπει η στόχευση, το όραμα και ο αναπτυξιακός προγραμματισμός» είπε χαρακτηριστικά για την συνολική εικόνα του Τεχνικού Προγράμματος. Ενώ όσον αφορά επιμέρους θέματα παραδέχθηκε ότι σε επίπεδο αστικών αναπλάσεων θα έβαζε καλύτερο βαθμό, ωστόσο από την άλλη υπογράμμισε ότι χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να υπάρχει ένα σχολείο ενταγμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα (σ.σ. η κατασκευή νέου κτιρίου για το 7ο Γυμνάσιο). Αξιοσημείωτη ήταν ακόμη η εκτίμησή της πως η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ήταν προϊόν κοινής συζήτησης της Περιφέρειας και του Δήμου την περίοδο, που η ίδια βρίσκονταν στην θέση της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας.

Από την πλευρά της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ο Σταύρος Καμμένος τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι η υλοποίηση των έργων και εκεί παρατηρείται υστέρηση. «Ευημερούν οι αριθμοί, αλλά έργα δεν γίνονται. Ακούν οι πολίτες εκατομμύρια να σφυρίζουν, αλλά οι δημότες ιδίως στις Δημοτικές Ενότητες δεν βλέπει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη διαπίστωσε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου περιλαμβάνει αρκετά έργα που έρχονται από παλιά και σε ορισμένες περιπτώσεις από μελέτες προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τίμος Παπανικολάου επισήμανε ότι τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος δεν συνιστούν έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις λαϊκές ανάγκες και αυτό γιατί, όπως εκτίμησε, λείπουν από το δήμο οι χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι ο Δήμος είναι αναγκασμένος να καταφεύγει σε διάφορα προγράμματα και στις επιλεξιμότητές τους προωθώντας έργα που δεν απαντούν στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου και των δημοτών. Αναφορικά με το επίπεδο υλοποίησης των έργων σχολίασε χαρακτηριστικά λέγοντας πως «βλέπουμε τα εκατομμύρια να κάνουν παρέλαση, αλλά τα έργα λιμνάζουν».

Ο Στέλιος Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» υπογράμμισε ότι η Πολιτεία δεν δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να κάνουν δημοκρατικό προγραμματισμό και να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα ο χορός των εκατομμυρίων, όπως είπε χαρακτηριστικά, μέσω του ΕΣΠΑ να έχει γίνει ουσιαστικά ένας ιμάντας μεταφοράς χρημάτων στις τσέπες λίγων και μάλιστα αυτό να γίνονται από έργα που μπορεί να ικανοποιούν κάποιες ανάγκες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και ανάγκες πολυτελείας.Τέλος, ο Γ. Καραμητσόπουλος από τη Συμμαχία Πολιτών διαπίστωσε πέρα από την ποσοτική και την ποιοτική βελτίωση του Τεχνικού Προγράμματος λέγοντας ότι πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερα χρήματα για έργα που αφορούν τη σχολική στέγη και τις συντηρήσεις/αναβαθμίσεις των σχολικών κτιρίων, καθώς επίσης και έργα που αφορούν το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων.