Σε τροχιά υλοποίησης η συντήρηση και αποκατάσταση της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Αιτωλοακαρνανίας
Η αποκατάσταση ενός πολύ σημαντικού θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας τίθεται σε τροχιά υλοποίησης, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.
Πρόκειται για την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς Ναυπακτίας, το έργο συντήρησης και αποκατάστασης της οποίας, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με ποσό δημόσιας δαπάνης, ύψους 812.700 ευρώ.
Η ιστορική Ιερά Μονή (η ίδρυσή της ανάγεται στον 11ο αιώνα και η ανοικοδόμησή της περίπου το 1695, ενώ κατά την επανάσταση του 1821 υπήρξε το αρχηγείο της στρατιωτικής δύναμης που συμμετείχε στον αποκλεισμό του Φρουρίου της Ναυπάκτου) βρίσκεται 10 χλμ. περίπου Βορειοανατολικά της Ναυπάκτου και είναι κτισμένη στην απόκρημνη πλευρά του όρους Ριγάνι. Από το οικοδομικό συγκρότημα της Μονής σήμερα σώζονται μόνο η νότια και ανατολική πτέρυγα, ενώ στην εσωτερική αυλή βρίσκεται το Καθολικό.
Τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζει το μνημείο υπαγορεύουν την αποκατάστασή του και συνοπτικά, οι εργασίες που θα γίνουν, περιλαμβάνουν τα εξής:
Κατασκευή περιμετρικού στραγγιστηρίου (drainage), καθαίρεση των σαθρών παλαιών αρμολογημάτων και κατασκευή νέων, εφαρμογή ενεμάτων, καθαίρεση της επικεράμωσης, και επικάλυψη με κεραμίδια βυζαντινού τύπου, τοποθέτηση ανοξείδωτων μεταλλικών ελκυστήρων με εμφανείς εξωτερικά κυκλικές πλάκες αγκυρώσεως, αποξήλωση κουφωμάτων και κατασκευή νέων, συντήρηση-αποκατάσταση υπάρχοντος δαπέδου, κατασκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και εγκατάσταση θέρμανσης, κατασκευή δίγλωσσης ενημερωτικής πινακίδας (και σε γραφή Braille) και εκτύπωση φυλλαδίων ενημέρωσης (δίγλωσσα και σε γραφή Braille).
Επίσης, θα υπάρξουν διερευνητικές εργασίες επιζωγραφίσεων, συστηματικές εργασίες συντήρησης (στερέωση των αποκολλημένων και σαθρών κονιαμάτων, στερέωση ζωγραφικής επιφάνειας, σφράγισμα των ρωγμών με κονίαμα, αφαίρεση όλων των νεότερων κονιαμάτων, πλήρωση των ρωγμών και των απωλειών του υποστρώματος, περιμετρικές συγκρατήσεις, αφαίρεση όλων των νεότερων επεμβάσεων: α) της μεμβράνης από τη ζωγραφική επιφάνεια από παλαιότερη επέμβαση συντήρησης, β) των κονιαμάτων περιμετρικής συγκράτησης, γ) των τσιμεντοκονιαμάτων και δ) των επιζωγραφίσεων, καθαρισμός της ζωγραφικής επιφάνειας, αισθητική αποκατάσταση).
«Η αποκατάσταση και ανάδειξη των μοναδικών πνευματικών και ιστορικών μνημείων του τόπου μας αποτελεί έργο χρέους ως προς στις ρίζες μας, αλλά και ως προς το κοινό μας μέλλον» δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.