Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διεύρυνση του “χάσματος” μεταξύ των εκπροσώπων του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα με τις Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου. Ένα χάσμα, η οποία με δεδομένη την κυβερνητική “απάθεια” στις παθογένειες του ακαδημαϊκού χάρτη στην περιοχή, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα ωφελήσει ούτε τα συμφέροντα των φοιτητών, ούτε των τοπικών κοινωνιών.
Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, την Παρασκευή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρ. Μπούρας δήλωνε στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” της Πάτρας ότι αντιλαμβάνεται την πικρία των τοπικών κοινωνιών, αλλά ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να δει τη συνολική εικόνα του Πανεπιστημίου και αποφασισμένος να προχωρήσει… Απέναντι στο “πατροκεντρικό” σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου, αλλά που σε κάθε περίπτωση έχει κάποια επιχειρήματα έστω και “λογιστικής” προσέγγισης, καθώς οι περισσότερες από τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις και μεταφορές Τμημάτων απλώς αθροίζουν μέλη ΔΕΠ, το Αγρίνιο αντιπαρατάσσει ένα ακόμη περισσότερο μαξιμαλιστικό σχέδιο ενός αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για μια πρόταση, που προκύπτει μεν από τη διαχρονικά επιθετική στάση της Πρυτανείας, ωστόσο δεν παύει να είναι μια πρόταση που δεν “πατά” πουθενά σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και την εκπεφρασμένη βούληση τουλάχιστον της παρούσας κυβέρνησης για συρρίκνωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Εκτός κι αν κάποιος επιθυμεί ένα αυτόνομο στα χαρτιά Πανεπιστήμιο, όπως ήταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, που τον προϋπολογισμό του θα τον εκτελεί ένα άλλο Πανεπιστήμιο…
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου θα μπορούσε να πει κανείς ότι στήθηκε εν πολλοίς μια “θεατρική παράσταση” με τίτλο “Η κακιά η Πάτρα” με κεντρικό πρωταγωνιστή το Δήμαρχο Αγρινίου που ανέβασε πολύ τους τόνους απέναντι στην Πρυτανεία, αλλά και κάποιους από τους αιρετούς εκπροσώπους της περιοχής, ορισμένοι μάλιστα εξ΄αυτών, ενώ είχαν ψηφίσει το “σχέδιο Αθηνά” και την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, εμφανίστηκαν ξαφνικά να ζητούν την επανίδρυσή του… Η ατέλεια αυτής της “παράστασης” ήταν ότι δεν υπήρχε κανενός είδους νύξη προς τους καθ’ ύλην αρμοδίους των χωροταξικών θεμάτων του ακαδημαϊκού χάρτη, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες αναφορές από τις μικρότερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, η Νίκη Κεραμέως βγήκε λάδι… ακόμη και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίστηκαν σε μια κοινοβουλευτικού επιπέδου κριτική για τον πρόσφατο νόμο και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οι βαριές κουβέντες στο δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκαν μόνο σε βάρος της Πρυτανείας των Πατρών και των ακαδημαϊκών, ενώ για το Υπουργείο Παιδείας υπήρξαν γενικόλογες αντιρρήσεις. Εν πολλοίς “χάδια”…
Θα περίμενε κανείς να ακούσει, για παράδειγμα, μια κριτική προς το Υπουργείο για το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες παραμένει αναπάντητο το αίτημα του Πανεπιστημίου για επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ), που καταργήθηκε ουσιαστικά με πολιτική απόφαση, αφού επρόκειτο για πιστοποιημένο Τμήμα, του Κ. Γαβρόγλου. Θα έπρεπε κάποιος να καλέσει τη Νίκη Κεραμέως να αποκαταστήσει τις αδικίες του νόμου Γαβρόγλου, να κλείσουν δηλαδή τα Τμήματα που ιδρύθηκαν με βουλευτές τροπολογίες (που και η ίδια η Υπουργός καταγγέλλει) και να επανιδρυθούν Τμήματα που έκλεισαν αδικαιολόγητα, προφανώς για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Δεν το έκανε κανείς όμως. “Ασελγούν σε βάρος μας” είπε ο εκπρόσωπος των φοιτητών του καταργηθέντος Τμήματος ΔΠΠΝΤ, αλλά δεν “συγκινήθηκε” σχεδόν κανείς στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ζητήσει επιτέλους μιαν απάντηση από τη Νίκη Κεραμέως στο αίτημα αυτό. Σε λίγες εβδομάδες θα ανακοινωθούν τα μηχανογραφικά του 2021 και αν το Τμήμα ΔΠΠΝΤ δεν επανιδρυθεί ούτε τώρα, δεν θα επανιδρυθεί ποτέ, γιατί μετά από μια τριετία παύσης δεν θα έχει μείνει κανένας καθηγητής και μέσω του Ιστορικού – Αρχαιολογικού, που το αντικατέστησε θα φύγουν όλοι (ή σχεδόν όλοι) για την Πάτρα.
Δεν μπορεί η Κεραμέως να μιλά για την αδιαφάνεια του νόμου Γαβρόγλου, τις επιπλέον παθογένειες που πρόσθεσε στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ο υφυπουργός Παιδείας στη Βουλή να παραδέχεται την αδικία που έγινε στο ΔΠΠΝΤ και στο Αγρίνιο να μην την κράξουμε που δύο χρόνια μετά δεν έχει αποκαταστήσει τις αδικίες του νόμου Γαβρόγλου.