“Βρώμικη δουλειά στη ζωή μου δεν έχω κάνει ποτέ! Ήμουν ο μοναδικός αντιπρύτανης, που παραιτήθηκε διαφωνώντας με το νόμο Γαβρόγλου. Το Μπούρα βρίστε τον, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών σεβαστείτε τον!”
Αυτή ήταν η απάντηση του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα στην αναφορά του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνου Μωραΐτη ότι το Πανεπιστήμιο εφαρμόζοντας τον πρόσφατο νόμο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάνει τη “βρώμικη δουλειά” της κυβέρνησης. Και με την απάντησή του αυτή ο Πρύτανης έθεσε τα… όρια, που μάλλον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε στην προσπάθειά του για κριτική. Το άρθρο 16 εξάλλου -που ορίζει και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων- ορίζει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απαλλάσσεται από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους, ενώ οι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί, άρα οφείλουν υπακοή στους νόμους.
Ανάλογη αναφορά πάντως ο Θ. Μωραΐτης είχε κάνει και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Μάλιστα ο Θ. Μωραΐτης ζήτησε η πρότασή του για μη εφαρμογή του νόμου από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών να συμπεριληφθεί στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το Πανεπιστήμιο.
Το να διαφωνεί κανείς με το νόμο είναι θεμιτό, το να καλεί σε ανυπακοή και μη εφαρμογή του όμως δεν είναι και τόσο θεμιτό, αν θέλουμε να μιλάμε με όρους δημοκρατίας (ίσως σε άλλα πολιτεύματα…). Πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο λέγεται από έναν άνθρωπο που έχει περάσει από κυβερνητικές θέσεις. Το να προτείνεται δε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να “διατάξει” το Πανεπιστήμιο να μην εφαρμόσει το νόμο ή να αποφασίσει για λογαριασμό του Πανεπιστήμιου αν πρέπει να εφαρμοστεί ή όχι ο νόμος, είναι παράλογο πέρα για πέρα…