Περισσότερο κομματικό και λιγότερο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα είχε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για το νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση. Και αυτό γιατί ορισμένοι από τους υποστηρικτές της απλής αναλογικής, που εισήχθη το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι υποστηρικτές του νέου συστήματος που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ (και το οποίο με κάποιες διαφοροποιήσεις είναι επαναφορά του συστήματος που ίσχυε μέχρι το 2014) μπήκαν στη διαδικασία να ταυτίσουν -ίσως και όχι άδικα- την αντίθετη άποψη με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.
Στη συνεδρίαση τέθηκαν επί τάπητος τρεις προτάσεις ψηφίσματος, αυτή της δημοτικής αρχής που ταυτίζεται με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και το οποίο αν και συναινεί στο γενικό πνεύμα του εκλογικού νόμου ζητά τροποποιήσεις σε θέματα όπως τη μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το όριο του 3% κ.α., αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης που τάσσεται υπέρ της ανόθευτης απλής αναλογικής και το ψήφισμα που κατατέθηκε από περισσότερους από 30 προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αγρινίου και το οποίο σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται σε θέματα που αφορούν τις Κοινότητες με βασικότερο όλων τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης για τις κοινοτικές εκλογές.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων που παρουσιάστηκε αρχικά την προηγούμενη εβδομάδα είχε τελικά λιγότερες υπογραφές από τις περίπου 60 με τις οποίες παρουσιάστηκε αρχικά. Και από το πνεύμα της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση όσο και στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, φάνηκε ότι υπήρχε ένα έντονο παρασκήνιο τόσο κατά την εμφάνιση του, όσο και στη συνέχεια που αποσύρθηκαν αρκετές υπογραφές.
Τελικά κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της παράταξης του Γ. Παπαναστασίου και υιοθετήθηκε το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Πάντως αξίζει να σημειωθεί από την άλλη ότι παρά τις διαφορετικές προτιμήσεις ως τον εκλογικό σύστημα σε πολλά επιμέρους θέματα φάνηκε να υπάρχει ταύτιση απόψεων αναφορικά με τη μείωση των μελών των δημοτικών συμβουλίων, την όριο του 3% για την εκπροσώπηση στο συμβούλιο, ακόμη και για ορισμένα από τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινότητες. Ωστόσο ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου επέμεινε στη λογική ότι η ανεξάρτητη κάλπη για την εκλογή των συμβουλίων στις τοπικές κοινότητες «εισάγει από το παράθυρο ένα τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης».