Ας περιμένουμε το… λογαριασμό

Καλύτερα από τις εκτιμήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 8,2% και το δ΄ τρίμηνο στο 7,9% με το ΑΕΠ το 2020 να υποχωρεί στα 168,5 δισ. ευρώ από 183,6 δισ. ευρώ το 2019.

«Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών» σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε «τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες. Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας».

Δεν θα διαφωνήσουμε σε τίποτα με τα λεγόμενα του Υπουργού Οικονομικών. Και φυσικά χρειάζεται να είμαστε και αισιόδοξοι, χρειάζεται όμως να έχουμε και υπομονή και να μην προτρέχουμε. Ας δούμε, για παράδειγμα, για πόσο χρονικό διάστημα παρέχουν προστασία τα εμβόλια. Πριν δούμε αυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο «κανονική» θα είναι η «κανονικότητα»… και πόσο εύκολη θα είναι η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Η δημοσιονομική επιδείνωση παγκοσμίως κάποια στιγμή θα φέρει και το… λογαριασμό…