Ο αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος με όσα είπε στη Bουλή περιόρισε πάρα πολύ τις πιθανότητες να ικανοποιηθούν τα τοπικά αιτήματα για παραμονή των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία.
Θεωρητικά λοιπόν από τη στιγμή που το Υπουργείο φαίνεται ότι συμφωνεί με το Πανεπιστήμιο στην κεντρική φιλοσοφία του προτεινόμενου σχεδίου συγχωνεύσεων και μεταφορών Τμημάτων η μια εκδοχή είναι να ασκηθεί εντονότερη πολιτική πίεση από τους τοπικούς παράγοντες, για να αλλάξει στάση το Υπουργείο και η άλλη εκδοχή είναι το πρόβλημα να περιοριστεί εν τη γενέσει του, δηλαδή η οριστικοποίηση της πρότασης του Πανεπιστημίου από τη Σύγκλητο να έχει λιγότερο επώδυνες επιπτώσεις για την Αιτωλοακαρνανία. Και οι δύο εκδοχές φαντάζουν αρκετά δύσκολες. Η μεν πρώτη από την εμπειρία του παρελθόντος έδειξε ότι οι πολιτικές πιέσεις δεν κανένα αποτέλεσμα, η δε δεύτερη περίπτωση φαντάζει ακόμη πιο δύσκολη, αφού η Πρυτανεία των Πατρών δεν φάνηκε να θορυβείται ούτε από την «απειλή» ενός δεύτερου Πανεπιστημίου (Δυτικής Ελλάδας) και τον επακόλουθο διαμοιρασμό των χρημάτων της Περιφέρειας στα δύο Πανεπιστήμια.
Αυτό που είναι ίσως ένα σημαντικός «αστερίσκος» στην όλη υπόθεση είναι το ζήτημα των υποδομών των Τμημάτων. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Άγγελου Συρίγου στο campus του Μεσολογγίου και στο αγρόκτημα των 800 στρεμ. για τα Τμήματα της Γεωπονικής. Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο που η ίδια η πρόταση του Πανεπιστημίου για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου που προτείνεται να μεταφερθεί στην Πάτρα θέτει ως προαπαιτούμενο την εξεύρεση σημαντικών χώρων στη Πάτρα για τη λειτουργία των εργαστηρίων του Τμήματος.
Ακριβώς αυτό είναι το διαχρονικό έλλειμμα του Αγρινίου: οι υποδομές. Αν και το αρχαιότερο Τμήματα του Αγρινίου μετρά 25χρόνια παρουσίας, το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο δεν απέκτησε ούτε ένα… τούβλο δικό του. Τα Τμήματα στεγάζονται σε πρώην σχολικά κτίρια παραχωρημένα από το Δήμο και φυσικά ούτε λόγος για υποδομές φοιτητικής μέριμνας.
Και φυσικά στο κομμάτι των υποδομών πέρα από τη διαχρονική αστοχία να επιτευχθεί οτιδήποτε, υπάρχει και η διαχρονικά αρνητική στάση του Πανεπιστημίου Πατρών. Η προηγούμενη Πρυτανική Αρχή απεμπόλησε το περιουσιακό στοιχείο της έκτασης των 178 στρ. στο παλιό αεροδρόμιο του Αγρινίου και την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο προωθούσε έργα υποδομής μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μόνο για την Πάτρα. Στην ίδια λογική παραμένει ως φαίνεται προσκολλημένο το Πανεπιστήμιο ενόψει και των νέων χρηματοδοτικών ευκαιριών που διανοίγονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το ΚΙΝΑΛ για το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκάλυψε το Πανεπιστήμιο έχει ωριμάσει σε βαθμό μελετών και τευχών δημοπράτησης την ανανέωση όλου του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού του Πανεπιστημίου Πατρών με ένα ποσόν πάνω από 50 εκατομμύρια. Ενώ παράλληλα έχει προετοιμαστεί μία μεγάλη πρόταση για το Πανεπιστήμιο Πατρών για 1.000 δωμάτια σε φοιτητικές εστίες στην Πάτρα. Ενώ, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, μέσω του προγράμματος Hellenic Univercities της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το Πανεπιστήμιο διεκδικεί στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος, ένα ακόμη κατασκευαστικό πρόγραμμα άνω των 30 εκατ. ευρώ… επίσης για την Πάτρα.
Σήμερα, λοιπόν το Αγρίνιο βρίσκεται ξανά στο σημείο “μηδέν”, όχι φυσικά εξαιτίας μόνο των υποδομών που δεν έγιναν ποτέ, αλλά για το γεγονός ότι το Αγρίνιο ανέχθηκε να παίρνει Τμήματα ατάκτως ερριμμένα και μεταξύ τους ασύνδετα. Όταν όλοι μιλούσαν για τη Γεωπονική Σχολή, ως αίτημα, πριν ακόμη ιδρυθεί από το νόμο Γαβρόγλου, διαμαρτυρήθηκε κανείς που ο νόμος Γαβρόγλου το 2019 μας έφερε στο Αγρίνιο ένα “άσχετο” Ιστορικό – Αρχαιολογικό και ένα Τμήμα Γεωπονικής με υποσχετική να λειτουργήσει το 2020; Όχι, αντιθέτως όλοι είπαν “καλό είναι και αυτό, φέρ’το κι αυτό”… Τώρα λοιπόν έρχονται τα επίχειρα…