“Συναντίληψη” με αντίθετη απόφαση από αυτή των Τμημάτων;

«Η πρόταση εκφράζει την απόλυτη συναντίληψη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην αναγκαιότητα εφαρμογής των προτεινόμενων αλλαγών». Με αυτά τα λόγια σχολιάζεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών «η ισχυρή πλειοψηφία», με την οποία ψηφίστηκε το σχέδιο συγχωνεύσεων και μεταφορών Τμημάτων και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Η απόλυτη συναντίληψη” δεν περιλαμβάνει προφανώς τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ορισμένων Τμημάτων και μάλιστα άμεσα θιγόμενων από το εν λόγω σχέδιο. Έτσι μπορεί η Πρυτανεία να μιλά για “απόλυτη συναντίληψη” ωστόσο η τελική απόφαση της Συγκλήτου προβληματίζει πέρα από το γεγονός ότι δεν συντονίζεται με την άποψη των τοπικών κοινωνιών, αφού δεν συμπίπτει με την άποψη της ακαδημαϊκής κοινότητας ορισμένων Τμημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο και πρότεινε την ενδυνάμωση του Τμήματος σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, την πλήρη αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών του και την ενίσχυση των συνθηκών λειτουργίας του, είτε με μεταφορά του στην Πάτρα ή μέσω γενναίας χρηματοδότησης.

Η Σύγκλητος όμως προέκρινε την απορρόφησή του από το… μελλοντικό Τμήμα «Αειφορικής Γεωργίας» (που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023-2024), το οποίο όμως δεν είναι βιώσιμο για τη Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η Συνέλευση έχει εκτιμήσει ότι το Tμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, το οποίο βρίσκεται σε αναστολή, αποτελεί μια βιώσιμη λύση με δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο με το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει τμήμα υποδοχής για μέλη ΔΕΠ του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, τα οποία δεν επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλα Τμήματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.