Μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας για την υπόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών ότι η κυβέρνηση νομοθετεί… Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει από τα κυβερνητικά έδρανα, αλλά έχει ξεχάσει τι νομοθέτησε εκείνος, στο τέλος της ανάρτησης παραθέτουμε τις επίμαχες διατάξεις του νόμου 4485 του 2017, βάσει των οποίων έχει ισχυροποιηθεί τόσο πολύ το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, που δεν μπορεί να γίνει σχεδόν τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου…
Επειδή όμως στο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας μιλάνε για τη Γεωπονική Σχολή και για το αν την έχει στηρίξει η παρούσα κυβέρνηση, ας μας πουν τι έκαναν εκείνοι για τη Γεωπονική Σχολή, που την ίδρυσαν κιόλας… Έκαναν κάτι περισσότερο από το να ψηφίσουν απλώς ένα νόμο στη Βουλή; Πόσες πιστώσεις έδωσαν για νέες θέσεις μελών ΔΕΠ στα νεοϊδρυθέντα τμήματα του νόμου Γαβρόγλου; Που το είδαν στο ΣΥΡΙΖΑ να ιδρύονται νέα Τμήματα χωρίς καθηγητές/υποδομές και Τμήματα να ιδρύονται στα χαρτιά, για να τα λειτουργήσει η όποια επόμενη κυβέρνηση; Με 35 θέσεις μελών ΔΕΠ σε όλο το Πανεπιστήμιο Πατρών, όταν από αυτές θα πρέπει να καλυφθούν και τα κενά των συνταξιοδοτήσεων που προκύπτουν στα υφιστάμενα Τμήματα, πως θα στηριχθούν τα νέα Τμήματα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και σε αυτό το θέμα την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ- και αντ’ αυτού διόγκωσε τα προβλήματα. Και όπως και με τα μνημόνια, έκανε και στο θέμα του Πανεπιστημίου και σε άλλα θέματα την “κωλοτούμπα” του. Επανίδρυση του αυτόνομου Πανεπιστημίου, κατάργηση του “σχεδίου Αθηνά”, αποσύνδεση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου υπόσχονταν και ένα σωρό άλλα και τελικά δεν έκαναν τίποτα.
O ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιούται να μιλά για το Πανεπιστήμιο, αν αναγνωρίσει τουλάχιστον το λάθος του να καταργήσει με πολιτική απόφαση το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, ένα πιστοποιημένο τμήμα. Ο Κ. Γαβρόγλου στο Αγρίνιο μας είχε δώσει να καταλάβουμε, αφού βέβαια είχε ψηφιστεί ο νόμος του, τι θα συμβεί… Τον Ιούνιο του 2019 είχε πει πως ήταν ένα πραγματικά ενδιαφέρον τμήμα το ΔΠΠΝΤ, όμως κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσει στο τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας ένα Ιστορικό – Αρχαιολογικό. Προφανώς για να το πάρει στη συνέχεια -δηλαδή επί ΝΔ- η Πάτρα…
Άρθρο 5
Ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση και μεταβολή έδρας Α.Ε.Ι. Παραρτήματα Α.Ε.Ι.
1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Α.Ε.Ι. και μεταβάλλεται η έδρα τους, όταν:
α) είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων αναγκών για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης ή για την καλλιέργεια νέων επιστημονικών, καλλιτεχνικών και τεχνικών πεδίων ή πεδίων διεπιστημονικού χαρακτήρα, που κρίνονται απαραίτητα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας και δεν καλύπτονται με επάρκεια από τα Α.Ε.Ι. που λειτουργούν ή
β) επιβάλλεται από τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών ή αποφοίτων ανά μέλος Δ.Ε.Π. σε ένα Α.Ε.Ι.
γ) η λειτουργία μεμονωμένων Α.Ε.Ι. όχι μόνο δεν δικαιολογείται επιστημονικά αλλά, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία ή
δ) συνάδει με τις οικονομικές και κοινωνικές αναπτυξιακές ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας ή μιας συγκεκριμένης περιφέρειας.
2. Για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παραγράφου 1 απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων, εκτός από την περίπτωση ίδρυσης νέου Α.Ε.Ι. και γνώμη της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) και του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ., ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παραγράφου 1.
Η Σύγκλητος, η Α.ΔΙ.Π. και το Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. υποβάλλουν τη γνώμη τους μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την παραλαβή ερωτήματος που τους απευθύνει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Για εξαιρετικούς λόγους, ιδίως για την υποβολή διευκρινιστικών ερωτημάτων από τα γνωμοδοτούντα όργανα, η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παρατείνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μία μόνο φορά για επτά (7) εργάσιμες ημέρες. Περαιτέρω παράταση της προθεσμίας αποκλείεται.