Συζητιέται έντονα στους διαδρόμους του Νοσοκομείου Αγρινίου και όχι μόνο τo ζήτημα των χειρουργικών επεμβάσεων υπό τους περιορισμούς, που θέτει ο υγειονομικός χάρτης λόγω της πανδημίας.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα. Ένα ζήτημα που βασικά υποδηλώνει την αποτυχία του συστήματος υγείας συνολικά στην Ελλάδα να διαχειριστεί την πανδημία, με αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό να μετατραπούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε μονοθεματικά. Αυτό είχε ως συνέπεια οι λίστες των τακτικών χειρουργείων να μακρύνουν και φυσικά οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται από το πρόβλημά τους, το οποίο μπορεί να μην είναι επείγον, ωστόσο από τη στιγμή που μιλάμε για περιορισμό των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ταλαιπωρία επιτείνεται.
Προφανώς όλοι θα θέλαμε και κορονοϊός να μην υπάρχει αύριο το πρωί και τα τακτικά χειρουργεία, που αυτή τη στιγμή βάσει της ΚΥΑ περιορίζονται έως 80%, να “απελευθερωθούν” από περιορισμούς. Επειδή όμως δεν υπάρχουν μαγικά για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιο πως αποφασίστηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου να γίνει ένα βήμα παραπάνω από την ΚΥΑ στους περιορισμούς και να μηδενιστούν τα χειρουργεία και πως στην συνέχεια προέκυψε πρεμούρα για αλλαγή αυτής της απόφασης και επαναφορά του 20% των προγραμματισμένων χειρουργείων… Η εύκολη απάντηση μάλλον θα είναι οι έκτακτες συνθήκες του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Περισσότερο όμως εντυπωσιακό είναι ότι οι ιθύνοντες της Υγείας, είτε βρίσκονται στο Υπουργείο, είτε στην 6ηΥΠΕ, είτε στο Αγρίνιο, δεν έχουν παρατηρήσει ότι δεν αναρτάται στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου η λίστα των χειρουργείων! Η μη ανάρτηση της λίστας -γεγονός που λαμβάνει χώρα πριν προκύψει η πανδημία- δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και γεννά εύλογες υπόνοιες για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα χειρουργεία και στη διάρκεια της πανδημίας και πριν… Και έτσι απουσιάζει το αυτονόητο “λιθαράκι” για τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Η λίστα των επειγόντων χειρουργείων που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου σταματά στο 2018… ενώ η λίστα των τακτικών χειρουργείων της χειρουργικής κλινικής σταματά στο 2019… Και φυσικά με μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο θα δει κανείς δεκάδες άλλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να δημοσιεύουν όπως προβλέπεται τις λίστες των χειρουργείων. Κάπου εδώ περιττεύει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και σχολιασμός.
ΥΓ: Στην περίπτωση πάντως που αποφασιστεί να δημοσιοποιηθεί επίτελους η λίστα των χειρουργείων, αφού πλέον έχουμε κλείσει ένα χρόνο πανδημίας, καλό θα ήταν να δούμε πόσα έκτακτα χειρουργεία υπήρχαν πριν και πόσα στη διάρκεια της πανδημίας… Γιατί, λογικά τα νούμερα πάνω – κάτω θα πρέπει να είναι τα ίδια. Εξάλλου, μια μεγάλη αύξηση των έκτακτων χειρουργείων δεν θα δικαιολογούνταν εύκολα, αφού ο κορονοϊός εξ’ όσων μας λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν αντιμετωπίζεται χειρουργικά.